Το BMW Group σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό των δευτερογενών υλικών στην παραγωγή οχημάτων στο 50%, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο υλικά που είχαν καταναλωθεί.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εταιρεία ενώνει τις δυνάμεις της με εκπροσώπους από τη βιομηχανία ανακύκλωσης, τους μεταποιητές πρώτων υλών και τον κόσμο της επιστήμης για να εργαστούν πάνω σε τρόπους βελτίωσης της ποιότητας των δευτερογενών πρώτων υλών που λαμβάνονται από την ανακύκλωση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
Στο μέλλον, καινοτόμες μέθοδοι αποσυναρμολόγησης και αυτοματοποιημένης διαλογής θα επιτρέψουν σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες των πόρων που ανακτώνται από τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους να καταστούν κατάλληλες για χρήση στην παραγωγή νέων αυτοκινήτων συγκριτικά με σήμερα.
Οι πρώτες ύλες που λαμβάνονται από την ανακύκλωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας κυκλικής οικονομίας, μόνο εάν πληρούν επίσης τα υψηλά πρότυπα ποιότητας που θέτει η εταιρεία για τα υλικά των πολυτελών αυτοκινήτων.
Η τεχνητή νοημοσύνη ως καταλύτης για μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία
Οι σημερινές διαδικασίες ανακύκλωσης συνεπάγονται μεγάλο βαθμό χειρωνακτικής προσπάθειας και οδηγούν σε απώλεια της καθαρότητας των υλικών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι οικονομικά βιώσιμες μόνο για έναν πολύ μικρό αριθμό εξαρτημάτων του οχήματος.
Η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυτοματοποιήσουν και να επιταχύνουν όλο και περισσότερο τις διαδικασίες ανακύκλωσης που εκτελούνταν μέχρι σήμερα με το χέρι. Η διαδικασία αποσυναρμολόγησης, για παράδειγμα, μπορεί να αυτοματοποιηθεί εν μέρει ή ακόμη και σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας. Η ενσωμάτωση συστημάτων για την οπτική και υποβοηθούμενη από τεχνητή νοημοσύνη ανίχνευση και διαλογή επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών στη διαδικασία μετά τον τεμαχισμό επιφέρει σημαντική βελτίωση της ποιότητας και της καθαρότητας του αλουμινίου, του χάλυβα, του γυαλιού, του χαλκού και των πλαστικών υλικών.
Για το σκοπό αυτό, η ιδέα είναι να αναπτυχθεί, μεταξύ άλλων, μία τεχνολογία αισθητήρων που χρησιμοποιεί ανίχνευση υλικών με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες φασματοσκοπικές μεθόδους (π.χ. φασματοσκοπία πλάσματος επαγόμενου από λέιζερ), η οποία είναι ικανή να αναγνωρίζει διαφορετικά κράματα χάλυβα και αλουμινίου. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατή η απόκτηση πρώτων υλών με πολύ υψηλότερο βαθμό καθαρότητας. Αυτό αυξάνει την ποσότητα των δευτερογενών πρώτων υλών που είναι κατάλληλες για την παραγωγή νέων αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα σημαίνει ότι απαιτούνται πολύ λιγότερες εργασίες επεξεργασίας για τη μετατροπή του scrap σε επαναχρησιμοποιήσιμες πρώτες ύλες. Αυτό ισχύει για όλα τα υλικά.
Η εταιρεία πραγματοποιεί επίσης εργασίες όσον αφορά την πραγματική ανακύκλωση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Μέχρι και 10.000 οχήματα ετησίως διαχειρίζεται το Κέντρο Ανακύκλωσης και Αποσυναρμολόγησης στο Unterschleißheim κοντά στο Μόναχο. Τα ευρήματα και οι λύσεις που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία, εκτός από την εσωτερική εφαρμογή τους, καθίστανται προσβάσιμα σε όλους τους φορείς της βιομηχανίας ανακύκλωσης.