Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Η Αθήνα αναρριχάται στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών πόλεων με την υψηλότερη κατά κεφαλήν πυκνότητα μηχανικών σε μια σειρά από ειδικότητες τεχνολογίας, που σήμερα βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση.

Σύμφωνα με την έκθεση “Atlas” του Sequoia VC, η οποία αναδεικνύει τις 24 πόλεις με μεγαλύτερη πυκνότητα ταλέντων σε 14 τομείς δεξιοτήτων τεχνολογίας, η Αθήνα σκοράρει στις κορυφαίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης σε ζέοντα πεδία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επιστήμη των δεδομένων, το front-end, η ασφάλεια, τα συστήματα.

“Η Αθήνα έχει μια ακμάζουσα startup σκηνή, που τροφοδοτείται από ένα ταλαντούχο, φιλόδοξο και νεανικό εργατικό δυναμικό. Αν και η πόλη προσφέρει μια σχετικά μικρή ομάδα 6.200 μηχανικών λογισμικού, μπορεί να υπερηφανεύεται για την υψηλή πυκνότητα σε κατά κεφαλήν βάση σε μερικούς από τους πιο περιζήτητους τομείς δεξιοτήτων”, αναφέρει η έκθεση, όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

“Το Δουβλίνο και η Ζυρίχη έχουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν πυκνότητα μηχανικών τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, άλλες πόλεις σε όλη την Ευρώπη εμφανίζουν μεγάλη δυναμική, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, του Βερολίνου και του Παρισιού”, υπογραμμίζει το Sequoia VC.

Οι επιδόσεις

Ανάπτυξη εφαρμογών: Ενώ πολλές πόλεις διαθέτουν ταλέντο σε αυτήν την ειδικότητα, η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη και το Πόρτο αναδεικνύονται ως οι κορυφαίες πόλεις στη διαθεσιμότητα ταλέντων με τις συγκεκριμένες δεξιότητες.

Βάσεις δεδομένων: Η Πορτογαλία είναι ένα hotspot, με τη Λισαβόνα και το Πόρτο να φιλοξενούν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μηχανικών σε αυτόν τον τομέα.

Επιστήμη δεδομένων: Το Δουβλίνο ξεχωρίζει ως ξεκάθαρος ηγέτης, με σχεδόν διπλάσια συγκέντρωση από τη μέση ευρωπαϊκή. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Βερολίνο.

DevOps: Το Άμστερνταμ και το Δουβλίνο έχουν την πιο μεγάλη συγκέντρωση ταλέντων σε αυτό το πεδίο.

Οικονομικά: Το Δουβλίνο έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αυτόν τον τομέα, ακολουθούμενο από το Βερολίνο και την Αθήνα.

Παιχνίδια και γραφικά: Το Ελσίνκι είναι πρώτο σε διαθεσιμότητα ταλέντων σε αυτόν τον τομέα, ακολουθούμενο από το Βίλνιους και τη Στοκχόλμη.

Hardware: Το Κέιμπριτζ και το Μπρίστολ έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα μηχανικών Hardware, ακολουθούμενα από το Μόναχο και τη Στουτγάρδη.

Ρομποτική, drones και αυτόνομα οχήματα: Η Γερμανία είναι η πρώτη αγορά στη διαθεσιμότητα στελεχών με εξειδικευμένες γνώσεις αυτόν τον τομέα, με το Μόναχο και τη Στουτγάρδη να ακολουθούν.

Ασφάλεια: Το Δουβλίνο ηγείται σε αυτό τον τομέα με το Ταλίν να μην απέχει πολύ.

Κλειδί τα πανεπιστήμια

Τρία ελληνικά πανεπιστήμια – όπως επισημαίνει η έρευνα – συνεισφέρουν σχεδόν εξίσου στη δεξαμενή ταλέντων τεχνολογίας στην Αθήνα, καθώς, από κοινού, έχουν εκπαιδεύσει πάνω από το ένα τρίτο του τεχνολογικού εργατικού δυναμικού της πόλης.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι το κορυφαίο μεταξύ αυτών, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της μελέτης, με σχολές αφιερωμένες σε πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει επίσης πτυχία στην επιστήμη των υπολογιστών και στα πληροφοριακά συστήματα.