Με στόχο να διεκδικήσει μερίδιο από τα μεγάλα έργα που δημοπρατούνται (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δημόσια κ.α.) η ΕΚΤΕΡ, τεχνική εταιρεία με πτυχίο 6ης τάξεως δρομολογεί την άνοδο της στην 7η εργοληπτική τάξη.
Το προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Σίψας, μιλώντας χθες στους μετόχους κατά την ετήσια γενική συνέλευση.
Όπως είπε «ο κλάδος των κατασκευών στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, κινείται ανομοιόμορφα. Στο Δημόσιο τομέα ο ανταγωνισμός σε έργα που μπορούν να λάβουν μέρος μόνο εταιρείες 7ης τάξης του ΜΕΕΠ (5 εταιρείες) λόγω προϋπολογισμού και άλλων παραμέτρων ο ανταγωνισμός είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Στα έργα που λαμβάνουν μέρος όλες οι εταιρείες του ΜΕΕΠ είναι μεγάλος. Στον ιδιωτικό τομέα που τα κριτήρια είναι διαφορετικά ο ανταγωνισμός είναι συνολικά μεγάλος.
Δεδομένου ότι στον Δημόσιο Τομέα τα προσεχή έτη θα υπάρξει πληθώρα έργων από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, η Διοίκηση εξετάζει τις δυνατότητες η ΕΚΤΕΡ ΑΕ μέχρι 31.12.2024 να αποκτήσει πτυχίο 7ης τάξης του ΜΕΕΠ, με προσαρμογή των τεχνικοοικονομικών δεδομένων στις απαιτήσεις του Νόμου ΠΔ 71/2019, μέσω εξαγοράς και συγχωνεύσεων άλλων εταιρειών».
Αναφορικά με την πιθανότητα να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ο επικεφαλής τη τεχνικής εταιρείας σημείωσε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, προσθέτοντας πως «οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος. Η ΕΚΤΕΡ με βάση τα τεχνοοικονομικά δεδομένα που διαθέτει μπορεί με κατάλληλες συνέργειες να προσαρμόσει τα τεχνοοικονομικά δεδομένα για την απόκτηση πτυχίου 7ης τάξης του ΜΕΕΠ.»
«Ο στόχος είναι να ανέβει βαθμίδα η τεχνική εταιρεία και όλα να έχουν γίνει έως τέλος 2023, καθώς δημιουργείται θετικό σκηνικό, υπάρχουν έργα και χρηματοδοτήσεις» συμπλήρωσε, ενώ είπε επίσης ότι εξετάζεται και η έκδοση εταιρικού ομολόγου.
Στο τέλος του 2022 η ΕΚΤΕΡ είχε ανεκτέλεστο 107 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και τα έργα που έχει αναλάβει σε κοινοπραξία. Το 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 174 εκατ. ευρώ.
Βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης ο κύκλος εργασιών του ομίλου φέτος αναμένεται να φτάσει τα 45 εκατ. ευρώ και της εταιρείας στα 27 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου εκτιμάται σε περίπου 27,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων περίπου σε 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς να ενσωματώνονται τα αποτελέσματα των Κοινοπραξιών στις οποίες συμμετέχει η εταιρεία.
Στον Ξενοδοχειακό τομέα η ΕΚΤΕΡ βρίσκεται στη φάση αδειοδότησης για την κατασκευή μονάδας πέντε αστέρων 440 κλινών στο οικόπεδο που έχει στην κατοχή της στην θέση Άγιος Ιωάννης Δέττης της νήσου Πάρου. Έχει υπογραφεί ήδη σύμβαση δανειοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Πειραιώς. Σύμφωνα με τον κ. Σίψα γίνεται προσαρμογή του σχεδίου βάσει της γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και εκτός απρόοπτου αρχές 2024 θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Σίψας αποκάλυψε ότι η ΕΚΤΕΡ (μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας, Δομική, ΕΡΕΤΒΟ) δικαιώθηκε εκ νέου στη 2η προσφυγή της για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακκαβιά (προϋπολογισμού 310 εκατ.) και μένει να φανεί πως θα αντιδράσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αν δηλαδή ακυρώσει και προκηρύξει πάλι τον διαγωνισμό. Αναμένονται εξελίξεις και για το άλλο έργο που έχει επίσης κολλήσει με αντίστοιχη προσφυγή (Μακρακώμη – Τυμφρηστός).
Η γενική συνέλευση της ΕΚΤΕΡ αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ (παρακράτηση 5%, καθαρό 0,076 ευρώ/μετοχή). Επίσης αποφασίστηκε επαναγορά έως 1,125 εκατ. μετοχών σε εύρος τιμής 0,2 έως 5 ευρώ.
Το 2022 η ΕΚΤΕΡ συμμετείχε σε περίπου 25 δημοπρασίες ιδιωτικών και δημόσιων έργων, τόσο μόνη της όσο και με συμμετοχή σε ευρύτερα σχήματα με άλλες εταιρείες. Ανέλαβε την εκτέλεση 6 νέων έργων, στην Αττική, στη Μύκονο, στη Χίο, στην Αργολίδα και στη Κέα.
Όσον αφορά τη δραστηριότητα στη Ρουμανία, αυτή έχει περιοριστεί στην προσπάθεια πώλησης των εναπομεινάντων διαμερισμάτων που υπάρχουν στην περαιωθείσα οικοδομή, ενώ έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση οικοδομής στο ελεύθερο οικόπεδο, το οποίο η εταιρεία προτίθεται να πουλήσει.