Στην πρώτη διαβούλευση με τους επαγγελματίες του Δήμου Βέροιας, με θέμα «Γαστοδιπλωματία Δήμου Βέροιας – Καταγραφή τοπικών προϊόντων και συνταγών ταυτότητας του προορισμού και δημιουργία – Μenu Veria Gastronomy», συμμετείχε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδα Γιώργος Καββαθάς, σε πρόσφατη εκδήλωση στο Δημαρχείο Βέροιας παρουσία φορέων και επαγγελματιών της Ημαθίας.
Ο κ. Καββαθάς, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της συνομοσπονδίας, στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία που έχει ο γαστρονομικός πολιτισμός ως κομμάτι του τουρισμού με ιδιαίτερα αναπτυξιακή δυναμική εφόσον συνδεθεί με τοπικώς παραγόμενα προϊόντα. «Η δημιουργία ενός μύθου γύρω από τα τοπικά προϊόντα της Βέροιας θα φέρει οφέλη στην πόλη» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η γαστρονομία με την χρήση των τοπικών προϊόντων και η φιλοξενία, είναι ο δεύτερος βασικός λόγος για τον οποίο οι τουρίστες επιστρέφουν σε έναν τόπο ή συστήνουν σε κάποιον να τον επισκεφτεί. Επίσης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική για την οικονομία της χώρας, η αγορά τοπικών προϊόντων και η ενίσχυση των τοπικών παραγωγών.
Τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σωτήρης Κοτσαμπάς, το μέλος του ΔΣ Μακάριος Παπαδόπουλος και ο Ιωάννης Παπαργύρης εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ στο ΔΣ ΔΥΠΑ, ΔΣ ΕΟΠΠΕΠ και Οικονομικός Γραμματέας της ΑΜΚΕ «ΚΑΝΩΝ».
Στην τοποθέτηση του ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «τα τρόφιμα είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας επειδή είναι εύκολο στους τουρίστες να τα πάρουν μαζί τους». «Εκτός από τα αρχαία της Βεργίνας και την γειτνίαση με την Θεσσαλονίκη, η Βέροια μπορεί να καταφέρει να αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό και να δημιουργήσει έναν ακόμη λόγο για να την επισκεφτεί κανείς» προσέθεσε.
Η Γαστροδιπλωματία της Βέροιας έχει σκοπό την εξωστρέφεια των παραγωγικών μονάδων της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, και σε πρώτη φάση έγινε η διαβούλευση για τον προσδιορισμό τής τοπικής γαστρονομίας και την ένταξη τοπικών εδεσμάτων και προϊόντων στις τοπικές επιχειρήσεις με στόχο να αξιοποιήσει τη δυνατότητα της τοπικής κουζίνας, για να ενισχύσει την πολιτισμική ιδιαιτερότητα του τόπου.
Όπως επισημάνθηκε, η περιοχή της Ημαθίας έχει μια πλούσια παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την δημιουργία ενός τοπικού μενού, ανάμεσά τους το βόειο κρέας, το ροδάκινο, την πιπεριά Αγίου Γεωργίου, την ντομάτα Ριζωμάτων, τα κρασιά και το τσίπουρο, αλλά και τα γλυκά, όπως το ραβανί, που παρασκευάζονται στην Ημαθία, και είναι τα συστατικά αυτά που μπορούν να αναδείξουν τη γαστρονομία της περιοχής.