Μικρή η συμμετοχή των ευάλωτων δανειοληπτών στο πρόγραμμα οικειοθελούς στήριξης πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων για την επιδότηση επιτοκίου. Οι τράπεζες μοιράζουν λεφτά αλλά δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να τα πάρουν. Μόλις 4.945 αιτήσεις έχουν υποβληθεί παρότι από την 1η Φεβρουαρίου … βρέχει χρήμα από τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, για την επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών.
Στα αζήτητα το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών.
Από 28 Απριλίου 2023 έχει τεθεί σε εφαρμογή η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2601/Β/21-4-23) για τον καθορισμό κριτηρίων καθορισμού των οικονομικά ασθενέστερων οφειλετών.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι ευάλωτοι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων δηλώνουν εισοδήματα έως 27.300 ευρώ με τρία παιδιά. Η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 156.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 19.400 ευρώ ανά παιδί αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 234.000 ευρώ.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες τρέχουν το Πρόγραμμα Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων.
Στόχος του Προγράμματος είναι η προστασία των Πελατών με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου από ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια.
Παράλληλα, επιβραβεύοντας τη συνέπεια που επιδεικνύουν, η Τράπεζα προσφέρει στους Πελάτες της μείωση των επιτοκίων αναφοράς.
Στο Πρόγραμμα, το οποίο ισχύει για όλα τα νομίσματα χορήγησης, εντάσσονται όλα τα Στεγαστικά Δάνεια Κυμαινόμενου Επιτοκίου προς ιδιώτες Πελάτες, τα οποία έχουν εκταμιευθεί έως την 31 Δεκεμβρίου 2022, ανεξαρτήτως εάν έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν και στο Πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου Ευάλωτων Νοικοκυριών. Προϋπόθεση ένταξης αποτελεί το δάνειο να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές με ημερομηνία αναφοράς την 28 Απριλίου 2023.
Τα ευάλωτα νοικοκυριά για να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης με τους όρους του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να συμφωνήσουν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για να ολοκληρωθεί η αίτηση.
Οι τράπεζες θέτουν ως όρο να μη δημιουργηθεί οφειλή στο δάνειο.
Στο πρόγραμμα των τραπεζών με το πρόγραμμα συνέπειας έχουν θέσει ως όρο ότι μέχρι τις 28 Απριλίου δεν θα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και το κυριότερο το δάνειο πρέπει να παραμείνει ενήμερο όλη τη διάρκεια της χρονικής περιόδου δηλαδή για 12 μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μικρή συμμετοχή των ευάλωτων δανειοληπτών έχει ως ερμηνεία την αναγκαιότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου.
Οι τράπεζες την ίδια στιγμή κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους διότι ισχύει όρος της επιδότησης του επιτοκίου το στεγαστικό δάνειο πρέπει να ενήμερο για 12 μήνες.
Τα δύο προγράμματα που τρέχουν παράλληλα σκοντάφτουν στο γεγονός ότι η καθημερινότητα τα έχει ξεπεράσει διότι οι δανειολήπτες προτάσσουν τη ρύθμιση του δανείου με νέους όρους.
Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ και του EURIBOR φαίνεται ότι δημιουργεί νέα γενιά κόκκινων δανείων με τους τραπεζίτες να λένε ότι παρακολουθούν την πορεία τους , η οποία μέχρι σήμερα δεν φαίνεται αντίστοιχες συμπεριφορές.
Νίκος Θεοδωρόπουλος