Πεδίο δόξης λαμπρό για την κβαντική υπολογιστική προβλέπουν οι αναλυτές για την προσεχή δεκαετία. Η αξία της αγοράς των κβαντικών υπολογιστών υπολογίζεται ότι υπερέβη τα $942 εκατ. το 2022, ενώ σε ορίζοντα δεκαετίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα $22 δισ. Πρακτικά, όπως αναφέρει σχετικό report της εταιρείας ερευνών Omdia, έως το 2032 η αγορά των κβαντικών υπολογιστών θα τρέχει με μέσο ετήσιο σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 57,7%.
Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη θα είναι οι κορυφαίες περιφερειακές αγορές για τους κβαντικούς υπολογιστές, με την Ασία να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι υπηρεσίες πρόσβασης, που βασίζονται στο cloud, θα αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων για τον κλάδο. Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων στον τομέα της κβαντική υπολογιστικής θα είναι το hardware, με το λογισμικό να ακολουθεί.
Η Omdia εκτιμά, επίσης, ότι το 2027 θα είναι ένα βασικό σημείο καμπής στην αγορά. Μέχρι τότε, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχουν γίνει ορατά σε αρκετούς κλάδους τα πλεονεκτήματα της κβαντικής υπολογιστικής, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην περαιτέρω εμπορική διείσδυση της νέας αυτής γενιάς υπολογιστών.
“Η διείσδυση των κβαντικών υπολογιστών θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να λύσει βασικές προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων και υλικών, καθώς και με την επίτευξη σημαντικής προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, η βιομηχανία έχει μακρύ δρόμο να διανύσει για την επίτευξη αυτού του στόχου”, εξηγεί η ανάλυση της Omdia.
Κβαντικές τεχνολογίες
Σύνθετα προβλήματα που σχετίζονται με τομείς, όπως η υγεία, η κλιματική αλλαγή, η εφοδιαστική αλυσίδα ή η χρήση ενέργειας, θα μπορούν να επιλύονται εντός ολίγων ωρών με τη χρήση κβαντικών υπολογιστών, και όχι εντός μηνών και ετών που χρειάζονται τα σημερινά συστήματα, καταναλώνοντας παράλληλα πολύ λιγότερη ενέργεια.
Η κβαντική υπολογιστική θεωρείται ότι ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών βιομηχανικής, επιστημονικής και κοινωνικής σημασίας. Για παράδειγμα, θα καταστήσουν εφικτή την πολύ ταχύτερη και αποτελεσματική ανάπτυξη νέων φαρμάκων, με τη δημιουργία ενός “ψηφιακού δίδυμου” ανθρώπινου σώματος στο οποίο, π.χ. θα διεξάγονται εικονικές δοκιμές φαρμάκων.
Επίσης, θα συμβάλουν στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων εφοδιαστικής και προγραμματισμού, που θα συνδράμει τις εταιρείες στην εξοικονόμηση χρόνου και καυσίμων. Η κβαντική υπολογιστική θα καταστήσει επίσης εφικτή την ανάπτυξη και δοκιμή, σε εικονικό περιβάλλον, νέων υλικών, όπως πολυμερών για αεροπλάνα, καταλυτικών μετατροπέων για αυτοκίνητα, ηλιακών κυψελών ή υπεραγωγών θερμοκρασίας δωματίου που θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια επ’ αόριστον.