Ο καύσωνας ανεβάζει τις τιμές του ρεύματος λόγω της προσδοκίας της αυξημένης ζήτησης των νοικοκυριών. Σε διάστημα τριών ημερών η τιμή της MWh από τα 98 ευρώ ανήλθε στα 123 ευρώ και αφορά τις καταναλώσεις ρεύματος της Τετάρτης 12 Ιουλίου. Η τιμή ενισχύθηκε κατά 25 ευρώ δημιουργώντας πίεση αρχικά στους παρόχους ενέργειας.
Η ανοδική κίνηση της τιμής του ρεύματος δεν θα πλήξει άμεσα τα νοικοκυριά διότι οι τιμές του Ιουλίου είναι «κλειδωμένες» από τον περασμένο Ιούνιο.
Οι προμηθευτές ενέργειας θα πληρώσουν το μάρμαρο του καύσωνα “Κλέων».
Παράδειγμα πάροχος που τιμολογεί προς 0,14 ευρώ ανά KWh τις καταναλώσεις του Ιούλιου και στο ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν οι μετεωρολόγοι για την ένταση και τη διάρκεια του καύσωνα αναμένεται να συμβάλουν στην άνοδο της τιμής του παρόχου, οι οποίοι θα βγουν χαμένοι τον Ιούλιο.
Έτσι οι ζημιές των παρόχων θα εξισορροπηθούν το επόμενο μήνα δηλαδή τον Αύγουστο , καθώς θα αναπροσαρμόσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.
Την ίδια στιγμή η πολιτική η ηγεσία του ΥΠΕΝ δίνει έμφαση στην αντοχές του συστήματος και στην αποφυγή μπλοκ άουτ.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την ένταξη δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας. Η μια είναι η μονάδα λιγνίτη της ΔΕΗ η Πτολεμαΐδα 5 και η μονάδα της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο συνδυασμένου κύκλου. Η πρώτη μονάδα είναι ισχύος 614 MW και η δεύτερη 806 MW.
Το ΥΠΕΝ προτρέπει τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν με προσοχή τις ηλεκτρικές συσκευές ψύξης. Επιθυμεί τα νοικοκυριά να κάνουν λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής από 20:00 έως 22:00, η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει σύσταση στους πολίτες να μεταφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00 – 18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι τον Ιούλιο τα νοικοκυριά , δηλαδή η κατηγορία χαμηλής τάσης κατανάλωσε 3.132 GWh ή 132 .000 MWh και σε KWh ανέρχεται σε 132.000.000 KWh.
Νίκος Θεοδωρόπουλος