Η στελέχωση του Δημοσίου με το απαραίτητο προσωπικό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία με το «καλημέρα» έχει εντείνει τις προσπάθειες για να επισπευθούν οι διαδικασίες προσλήψεων, με αιχμή τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση της υπουργού Νίκης Κεραμέως μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της, ήταν με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Θάνο Παπαϊωάννου.

 

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει ένας ταχύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος προσλήψεων με έμφαση στην απορρόφηση των επιτυχόντων του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, τον περασμένο Μάρτιο, καθώς και τη δρομολόγηση των προσλήψεων στη δημοτική αστυνομία.

 

Μετά την άρση της αναστολής προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών που ίσχυε λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, άρχισε η προπαρασκευή για την έκδοση των πρώτων προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ για προσλήψεις σε φορείς του Δημοσίου από τη «δεξαμενή» των περίπου 6.200 επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού.

 

Αυτή την περίοδο καταβάλλονται προσπάθειες ώστε εντός του Ιουλίου να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες (καθορισμός πρόσθετων προσόντων ανάλογα με τις προκηρυσσόμενες θέσεις κ.λπ.) και να εκδοθεί η προκήρυξη που αφορά τους 1.800 επιτυχόντες εκπαιδευτικής κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογική).

 

Αντίστοιχες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί και για τους 4.400 επιτυχόντες εκπαιδευτικής κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακή) προκειμένου οι σχετικές διαδικασίες να έχουν περατωθεί έως τα τέλη του μηνός και η προκήρυξη να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο.

 

Με την έκδοση των προκηρύξεων θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους σε φορείς του Δημοσίου, στα πρότυπα των μηχανογραφικών δελτίων που οι μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων δηλώνουν τις σχολές της αρεσκείας τους.

 

Στόχος είναι έως το τέλος Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος και ο έλεγχος των αιτήσεων, προκειμένου το φθινόπωρο να αρχίσει η κάλυψη των κενών θέσεων.

 

Τα κενά θα καλυφθούν με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων που καταρτίστηκε με γνώμονα τις ανάγκες των υπουργείων, των εποπτευόμενων φορεων τους, των ΟΤΑ και των ανεξάρτητων αρχών.

 

Ν. Κεραμέως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση»

Σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Κεραμέως επισημαίνει τα εξής:

 

«Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν μέσο για να υπηρετήσουμε τους πολίτες με σεβασμό και προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Σε αυτή την προσπάθεια, θα πορευθούμε με τη συνεργασία του πιο πολύτιμου στοιχείου του Δημοσίου Τομέα, του ανθρώπινου δυναμικού. Δρομολογούμε την επιτάχυνση προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Τοποθετώντας «τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση» επιτυγχάνουμε μέγιστη αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού μας και βέλτιστη ποιότητα παροχής υπηρεσιών στον πολίτη που συναλλάσσεται με το δημόσιο».

 

Οι προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία

 

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την προκήρυξη που αφορά την κάλυψη 1.213 θέσεων στη δημοτική αστυνομία κατόπιν αιτηματων των δήμων.

 

Αυτή την περίοδο το υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει τη λίστα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία στη συνέχεια θα αποστείλει στο ΑΣΕΠ, προκειμένου η σχετική προκήρυξη να έχει εκδοθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

Οι προσλήψεις στο αναβαθμισμένο σώμα θα πραγματοποιηθούν σε 158 δήμους και αφορά τις εκπαιδευτικές κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ (Δευτεροβάθμια).

 

Οι δήμοι με τις περισσότερες θέσεις προς κάλυψη είναι οι: Αθηναίων 181 θέσεις, Θεσσαλονίκης 80, Πειραιώς 77, Χανίων 37, Ηρακλείου Κρήτης 30, Θέρμης 20, Αχαρνών 16, Θερμαϊκού και Καλαμαριάς 15 και Χαλκιδέων 13 θέσεις.

 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Να είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών, να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες και να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την

εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους. Όσοι κριθούν κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

α) Δρόμο 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).

β) Δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο 4′ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).

γ) ‘Αλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1.00 μ. (τρεις προσπάθειες).

δ) ‘Αλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).

ε) Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

 

Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις αθλητικές δοκιμασίες υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, και η δομή της προσωπικότητας.

 

Όσοι προσληφθούν θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, που παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.