«Έχοντας ανεβάσει την Ελλάδα αρκετά σκαλιά ψηλότερα, χρέος μας συνολικά είναι να αδράξουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο, ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Θα τιμήσουμε την εντολή των Ελλήνων πολιτών. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την πατρίδα μας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην Ολομέλεια.
Ο υπουργός, επισήμανε πως «Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Τα ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Τα ρεκόρ στις εξαγωγές. Η μείωση της ανεργίας κατά 6 μονάδες. Οι 12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας. Δεν έτυχαν. Πέτυχαν. Ήταν αποτέλεσμα της σοβαρής και συστηματικής δουλειάς μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην πέσει στον πειρασμό του λαϊκισμού και να μην προσπαθήσει να ανακαλύψει την πυρίτιδα, αλλά να εφαρμόσει πολιτικές που πέτυχαν αλλού»
Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη – Δουλειές – Εισόδημα» σημειώνοντας ότι «η βασική μας στόχευση θα είναι ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες και στήριξη των ευάλωτων. Η στήριξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί. Η πρόκληση είναι η Ελλάδα να γίνει ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστική, ολοένα και περισσότερο εξαγωγική». Δεσμεύτηκε «για αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030, με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και για αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027». Έθεσε στο επίκεντρο τους συγκριτικά ανταγωνιστικούς τομείς όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, η φαρμακοβιομηχανία, τη ναυτιλία και τις επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών στη χώρα. Χαρακτήρισε μείζον το θέμα να συνεχιστούν οι ενισχύσεις και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Ο υπουργός, δεσμεύτηκε ότι «θα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, να στηρίζουμε έμπρακτα το διαθέσιμο εισόδημα και να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά».
Στο νομοσχέδιο που θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση και θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος Ιουλίου, ανέφερε ότι «ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται θα είναι 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο. Με αυτό το πλαίσιο, κάθε Δημόσιος Υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%. Επιπλέον, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων». Κοντολογίς, είπε ο υπουργός «οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ωφεληθούν αναλογικά περισσότερο, θα είναι οι χαμηλόμισθοι, όσοι έχουν παιδιά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης».
Για την μάχη του πληθωρισμού, ο υπουργός είπε πως θα συνεχίσει η στήριξη με τo market pass, σημειώνοντας πως ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού μειώνεται – στο 1,8% για τον Ιούνιο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- με την Ελλάδα να βρίσκεται 4η από το τέλος στην ΕΕ στον πληθωρισμό, ενώ και στον πληθωρισμό τροφίμων που είναι υψηλότερος η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τόνισε ότι «θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα τόσο στο επίπεδο των ελέγχων της αισχροκέρδειας όσο και στο επίπεδο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Τα δυο αυτά εργαλεία είναι από τα βασικότερα που διαθέτει κάθε οργανωμένη Πολιτεία».
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, ο υπουργός είπε πως «προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές, όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Δεύτερον, μελετούμε νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχει ήδη φυσικά σημειωθεί πρόοδος, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων!» Σημείωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος.
Αναφορικά με τις ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας προχωρήσουμε σε νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία. Έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα τόσο η αναβίωση των 120 δόσεων για παλαιούς οφειλέτες όσο και οι 72 δόσεις για πιο πρόσφατους σχετικά οφειλέτες». Ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες «να σπεύσουν μέχρι τέλος Ιουλίου και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία» που υπάρχει διευκρινίζοντας πως για την επανένταξή τους στις 120 δόσεις αυτό που τους ζητείται είναι η καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων και αυτομάτως αναβιώνει το καθεστώς στο οποίο έχασαν την πρόσβασή τους.
Για την δημοσιονομική σταθερότητα, ο υπουργός είπε πως μια «ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάπτυξη». Γι’ αυτό χρειάζεται η «τήρηση των εθνικών δημοσιονομικών στόχων» με την «επίτευξη λογικών πρωτογενών πλεονασμάτων» και την «συνεχή προσπάθεια για τη μείωση του δημοσίου χρέους». Ξεκαθάρισε πως η «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει πολιτικός ‘Αι Βασίλης. Θα δίνουμε αυτά που έχουμε. Όχι αυτά που δεν έχουμε. Όπως κάνουν όλες οι προηγμένες χώρες διεθνώς». Σημειώνοντας ότι «ισχύουν οι διεθνείς μας δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ το 2024, 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και 2,5% του ΑΕΠ το 2026, όπως περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας».
Για το δημόσιο χρέος, ανέφερε πως οι στόχοι μας είναι: Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, η οποία θα μειώσει το κόστος δανεισμού της οικονομίας, θα διευκολύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τη ρευστότητα. Η συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημοσίου χρέους ώστε, να βρεθεί αρκετά κάτω του 140% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2027, όπως έχουμε ήδη δεσμευθεί και σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται η απόφαση να αποπληρώσουμε πρόωρα τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου. Και αναλόγως της διεθνούς συγκυρίας, στόχος μας για την επόμενη τετραετία είναι η σταθεροποίηση των ετήσιων δαπανών τόκων στα επίπεδα του εκάστοτε πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο υπουργός, έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής λέγοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη θεωρία, πράξη. Αξιοποιώντας πρωτίστως τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν όλες τις σχετικές διασταυρώσεις, χωρίς να μπορούν να εγερθούν αμφιβολίες για την ορθότητα των παρεμβάσεων», επισημαίνοντας πως «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους». Γι’ αυτό και έως τους πρώτους μήνες του 2024 δρομολογούνται: Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα. Η υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ. Η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών. Παράλληλα εντός του 2024 συνεχίζονται τα ψηφιακά μέτρα όπως: η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής. Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων.
Για το τραπεζικό σύστημα και για την κεφαλαιαγορά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως από τις κυριότερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό. Μεταξύ αυτών θα είναι: Η επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη-τραπεζικά ιδρύματα με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, όπως γίνεται σε προηγμένες χώρες. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ώστε τα ομόλογα Δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.
Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε το θέμα της απομείωσης της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα. Αναφερόμενος στην κεφαλαιαγορά είπε ότι «θα εστιάσουμε σε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου και στην προσέλκυση σε αυτό νέων εταιρειών, όπως: Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%. Η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών. Τα κίνητρα για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως η έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο».
Για τους ευρωπαϊκούς πόρους και τις δημόσιες επενδύσεις ανέφερε ότι αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, καθώς έχουμε στη διάθεσή μας πόρους χωρίς προηγούμενο.
Για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «θα επιδιώξουμε μία ολιστική προσέγγιση που θα συνδυάζει τις δικές μας αρμοδιότητες με τις αρμοδιότητες της ΕΕΣΥΠ, σεβόμενοι πάντοτε το ρόλο της ΕΕΣΥΠ. Γι’ αυτό άλλωστε και ιδρύθηκε και χωριστή Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε τον ριζικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της ΕΤΑΔ, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου. Θα το πετύχουμε με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης του πλούσιου χαρτοφυλακίου της, προς όφελος του Δημοσίου και των πολιτών». Ενδεικτικά ανέφερε το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και τα χιονοδρομικά κέντρα, την αξιοποίηση των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Καλαμάτας.
Για το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως βασικές προτεραιότητές μας είναι: Η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού -πολύ σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλα έσοδα για το Δημόσιο. Οι διαγωνισμοί παραχώρησης της εκμετάλλευσης περιφερειακών λιμανιών, όπως του Ηρακλείου και του Βόλου. Καθώς και όλα τα αναγκαία βήματα για την είσοδο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο.
Ο υπουργός, ανέφερε ότι μετά από μια επώδυνη δεκαετία, όλοι οι Έλληνες που έζησαν τα δύσκολα καταλαβαίνουν, ότι τώρα ξεπροβάλλει μία καινούργια εποχή. «Έχουμε σήμερα μπροστά μας, μια ιστορική ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά, δυναμικά. Έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα και οι Έλληνες να εκπλήξουν και πάλι ευχάριστα την Ευρώπη και την υφήλιο. Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον. Να πετύχουμε και σε αυτό θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την πατρίδα μας».
Κ. Χατζηδάκης: Το σύνολο της οικονομικής πολιτικής θα υπηρετεί τον στόχο της ανάπτυξης
«Έχοντας ανεβάσει την Ελλάδα αρκετά σκαλιά ψηλότερα, χρέος μας συνολικά είναι να αδράξουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά»