Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε για δεύτερη φορά στις ευρωπαϊκές εταιρείες τη δυνατότητα να καταχωρίσουν τις ανάγκες τους για αγορά φυσικού αερίου μέσω του μηχανισμού AggregateEU, ώστε να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο στη διεθνή αγορά.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, ο δεύτερος αυτός γύρος βασίζεται στην επιτυχία του πρώτου διαγωνισμού, στο πλαίσιο του οποίου αξιόπιστοι προμηθευτές υπέβαλαν προσφορές που κάλυψαν πλήρως τη συνολική ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου ύψους σχεδόν 11 δισ. κυβικών μέτρων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, στον δεύτερο αυτό γύρο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να απαντήσουν στην πρόσκληση για συγκέντρωση της ζήτησης φυσικού αερίου από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου. Στη συνέχεια, η συλλογική ζήτηση θα δημοπρατηθεί στην παγκόσμια αγορά από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου, ώστε οι διεθνείς προμηθευτές να μπορέσουν να υποβάλουν προσφορές για τον εφοδιασμό των Ευρωπαίων πελατών. Οι δυνητικοί αγοραστές θα μπορούν να καταχωρίσουν τη ζήτησή τους για φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από τον Αύγουστο του 2023 ως τον Μάρτιο του 2025, δηλαδή εντός μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου λειτουργεί ικανοποιητικά και δείχνει πώς η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξασφαλίσουμε τον σταθερό και οικονομικά προσιτό εφοδιασμό της αγοράς της ΕΕ με φυσικό αέριο, προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών μας. Καθώς μπαίνουμε σε ένα κρίσιμο στάδιο της περιόδου αναπλήρωσης των αποθεμάτων, θα ήθελα να παροτρύνω τόσο τους αγοραστές όσο και τους προμηθευτές να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη νέα πλατφόρμα αγορών ενόψει του χειμώνα».

Η συγκέντρωση της ζήτησης και η από κοινού αγορά φυσικού αερίου αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, η οποία δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συλλογική απόφαση της ΕΕ να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.