Στην ταχύτατη υλοποίηση δέσμης μέτρων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και την προώθηση των επιχειρηματικών στόχων, προσβλέπει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων από τη νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Μασούτης.
Ο πρόεδρος αναλυτικά σημείωσε ότι: «Η επόμενη ημέρα των εκλογών δίνει στη νέα διακυβέρνηση μία καθαρή τετραετία για να κυβερνηθεί η χώρα αποτελεσματικά και με γνώμονα τη συνέχιση της ανάπτυξης και της προώθησης των κοινών συμφερόντων της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ως επίσημος συνομιλητής για τα ζητήματα της επιχειρηματικής κοινότητας στο σύνολό της, επιζητά μέσα στην επόμενη τετραετία να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, την επίλυση προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με τη γραφειοκρατία και την αξιοποίηση των 27 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ και των 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΕΕ, ως σύμβουλος της πολιτείας, θα έχει δυναμική παρουσία, με σειρά παρεμβάσεων για τα θέματα της επιχειρηματικότητας, και κατά τη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου. Είναι μια χρυσή ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα να οδεύσει με σταθερότητα και να προχωρήσει με υπεύθυνα βήματα στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της κοινωνίας και των επιχειρήσεων».
ΕΣΠ: Να γίνουν οι απαραίτητες τομές που έχει ανάγκη η χώρα
Από την πλευρά του, με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα και την ανάδειξη αυτοδύναμης Κυβέρνησης, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς δηλώνει ότι: «Το κρίσιμο ζήτημα της επόμενης ημέρας, είναι να γίνει πράξη το αίτημα της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας για μια σταθερή διακυβέρνηση, που θα κάνει τις απαραίτητες τομές που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Προσδοκούμε ένα ξεκάθαρο, απλό, σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα σταθερότητας στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και κατάργηση παράλογων φόρων που εναντιώνονται στην επιχειρηματικότητα και στους συνεπείς φορολογούμενους. Αντίστοιχα, αναμένουμε νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να τονωθεί η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα.
Πρόσθετα, αναγκαία είναι η τόνωση της ρευστότητας ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ταλανίζουν χρόνια το επιχειρείν, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, αλλά και να δοθούν ευκαιρίες και κίνητρα, ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να αποκτήσουν τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται.
Σε αυτή την προσπάθεια οι θεσμοθετημένοι φορείς της αγοράς προσδοκούν να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί και αναμένουν από την Πολιτεία να κληθούν σε γόνιμο διάλογο.
Προσδοκούμε από την Κυβέρνηση να φανεί αντάξια των προσδοκιών των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των απαιτήσεων της περιόδου που διανύουμε».