Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Δέκα δράσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην Κένυα, Νιγηρία και Ν. Αφρική, διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών και η Enterprise Greece για το προσεχές διάστημα.

Όπως ανέφερε στην ενημερωτική εκδήλωση: «Επτά γυναίκες μιλούν για το επιχειρείν στην Αφρική» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: «Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα. Σήμερα υπάρχει ένα εξαιρετικό δυναμικό, το οποίο στα χρόνια που έρχονται μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής. Πρόκειται για τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη μετά την Ασία, ενώ με βάση τις τρέχουσες δημογραφικές τάσεις, εκτιμάται ότι σε λίγα χρόνια θα φιλοξενεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι μια αγορά, στην οποία τόσο ο αριθμός όσο και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών αυξάνονται σταθερά, ενώ η Νότια Αφρική και τη Γκάνα είναι ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών επιχειρηματιών παγκοσμίως.».

Η Τερίνα Αρμενάκη, αντιπρόεδρος του Ελληνο- Αφρικανικού Επιμελητηρίου σημείωσε ότι το επιμελητήριο με τις δράσεις του έχει συμβάλει όχι μόνο στην προώθηση του εμπορίου μεταξύ της Ελλάδας και των αφρικανικών χωρών, αλλά έχει επιτύχει την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Αφρικής όπως το ετήσιο Αφρικανικό Φεστιβάλ. Επιπλέον, το επιμελητήριο, όπως είπε, συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Εξωτερικών προωθώντας την επιχειρηματική διπλωματία, με τα διμερή και εμπορικά επιμελητήριο της χώρας με σκοπό την συνεχή ενημέρωση των Ελληνικών επιχειρήσεων για την Αφρική. Κλείνοντας, ανέφερε ότι το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο συμμετέχει ως τακτικό μέλος στο Εuropean Business Council for Africa (EBCAM) το οποίο αποτελεί οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχουν 11 επιμελητήρια ευρωπαϊκών χωρών που ασχολούνται με την Υποσαχάρια Αφρική εκπροσωπώντας 4.000 εταιρίες, προωθεί την οικονομική ανάπτυξη της Υποσαχάριας Αφρικής μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επικοινωνεί τα ενδιαφέροντα του ιδιωτικού τομέα στην ΕΕ, σε φορείς Αφρικανικών χωρών και σε άλλους σχετικούς θεσμούς.

Η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου, αναφέρθηκε στις υφιστάμενες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής και επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσής τους. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις επενδύσεις, σημείωσε ότι οι τομείς της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των κατασκευών και της διαχείρισης αποβλήτων παρέχουν πολλές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στην συνέχεια, η ίδια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο ενός διεθνούς εμπορικού διαδρόμου μεταξύ της Υποσαχάριας Αφρικής και της Ευρώπης.

Υπενθύμισε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, που αποτελεί τον οδικό χάρτη της Οικονομικής Διπλωματίας, περιλαμβάνει -για το 2023- 779 δράσεις. Ειδικά για την περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής προγραμματίζονται 10 δράσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην Κένυα, Νιγηρία και Ν. Αφρική, γεγονός που φανερώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στις χώρες της περιοχής.

Τέλος, η γενική γραμματέας επανέλαβε τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών στις ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στο ελκυστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Υποσαχάρια Αφρική.

Ν. Αφρική

Από την πλευρά της η πρέσβης της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, Νοτίου Αφρικής Μπέριλ Σισούλου, παρουσίασε τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα καθώς είναι η πιο βιομηχανοποιημένη οικονομία της Αφρικής με έναν προηγμένο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα. Διαθέτει μια από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο και προσφέρει ένα υποστηρικτικό και αναπτυσσόμενο οικοσύστημα ως κόμβος καινοτομίας, τεχνολογίας και fintech, ενώ είναι ο κύριος μεταποιητικός κόμβος της περιοχής και ένας κορυφαίος προορισμός υπηρεσιών. Επιπλέον, η Νότια Αφρική διαθέτει άφθονους φυσικούς πόρους και προσφέρει παγκοσμίου φήμης τεχνογνωσία στα υπόγεια ορυχεία. Επιπλέον, η Νότια Αφρική είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αποτελεί πύλη προς την υπόλοιπη ήπειρο, παρέχοντας πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

Αυτό, όπως επισημάνθηκε, έχει ενισχυθεί µέσω διµερών συµφωνιών µε τους περισσότερους από τους σημαντικότερους εµπορικούς εταίρους της Νότιας Αφρικής. Η προνομιακή πρόσβαση σε βασικές εξαγωγικές αγορές εξασφαλίστηκε µέσω διαφόρων συμφωνιών και µε τη συμμετοχή σε περιφερειακές οικονομικές κοινότητες. Η Νότια Αφρική έχει έξι τοµείς επενδυτικούς στόχους: Γεωργία και αγροτική μεταποίηση, εξόρυξη και αξιοποίηση ορυκτών πόρων, μεταποίηση, προηγμένη μεταποίηση, υπηρεσίες και ενέργειας.

Νιγηρία

Η πρέσβης της Νιγηρίας, Οπουνίμι Ακινκούγκμπε, στην παρουσίαση της αναφέρθηκε στις προοπτικές επενδύσεων και τις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα της Νιγηρίας. Επισήμανε ότι η Νιγηρία διαθέτει τεράστιο δυναμικό, με μεγάλη έκταση γης και πλούσιους φυσικούς πόρους, καθώς και τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική, περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους, με μεγάλο ποσοστό νέων και δυναμικών ανθρώπων. Η ίδια ανέφερε επίσης τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης, περιλαμβάνοντας τη μείωση των επιτοκίων για την προσέλκυση επενδύσεων, την υποδομή, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, την ελάφρυνση της φορολογίας για τους επενδυτές και την ανάπτυξη των βιομηχανικών τομέων. Τόνισε τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας, της γεωργίας και της ανανεώσιμης ενέργειας ως τομείς μεγάλης ανάπτυξης και ευκαιριών. Αναφέρθηκε στη τουριστική βιομηχανία και το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της, περιλαμβάνοντας τα εντυπωσιακά μνημεία που διαθέτει η χώρα. Ακόμη, έγινε λόγος για την επιτυχία της νιγηριανής βιομηχανίας ψυχαγωγίας, με έμφαση στο Nollywood ως μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές βιομηχανίες στον κόσμο. Μίλησε για την αναγνώριση και εκτίμηση των ελληνικών και κυπριακών επιχειρηματιών που έθεσαν τις βάσεις για επιτυχία στην επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας.

Τέλος, η πρέσβης ενθάρρυνε τις εταιρείες και τους επενδυτές να εξετάσουν τις δυνατότητες επένδυσης στη Νιγηρία και να αξιοποιήσουν το φιλικό περιβάλλον επιχειρηματικότητας που δημιουργείται και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας θα προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη και προστασία για τις επενδύσεις, και θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ασφάλεια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Γκάνα

επίτιμη πρόξενος της Κύπρου και της Ελλάδας στην Γκάνα Γκάμπριελ Μαριάννα αναφέρθηκε στους σημαντικότερους λόγους για να επενδύσει μια εταιρεία στην Γκάνα οι οποίοι είναι η δημοκρατική διακυβέρνηση και η πολιτική σταθερότητα, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ευνοϊκή γεωγραφική Θέση για εύκολη πρόσβαση στην Παγκόσμια Αγορά , το πλεονέκτημα ανθρώπινου κεφαλαίου, ο ευρύς φυσικός πλούτος, οι καλύτερες υποδομές Logistics, η φιλοξενία, η συμμετοχή της Γκάνα ως μέλος των Περιφερειακών και Διεθνών Εμπορικών Οργανισμών, το ενισχυμένο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η δυνατή και ανθεκτική οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική ύφεση της Γκάνα και στον ρόλο του ΔΝΤ, τα προγράμματα και τους πόρους και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τους κλάδους ενδιαφέροντος και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην χώρα όπως ITC & TECH, Αγροτικός, Ενέργειας, Χρηματοοικονομικά και Τουρισμός.

Κένυα

Η επίτιμη πρόξενος της Κένυα στην Ελλάδα, Βικυ Πανταζοπούλου παρουσίασε την Κένυα ως μια χώρα με ευκαιρίες για ανάπτυξη και συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής. Ο πληθυσμός της Κένυας ανέρχεται σε περίπου 30.000.000 κατοίκους, και η δυναμική οικονομία της την καθιστούν μια αξιόλογη επιλογή για επενδύσεις και συνεργασία. Η Κένυα, ως μέλος της Κοινότητας Κρατών Ανατολικής Αφρικής, διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής, όπως Ουγκάντα, Τανζανία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ρουάντα, Μπουρούντι και Νότιο Σουδάν. Η Κένυα αποτελεί επίσης την μεγαλύτερη οικονομία στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική, συμβάλλοντας περίπου 30% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κοινότητας Χωρών Ανατολικής Αφρικής (ΚΧΑΑ). Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Κένυα είναι στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της υδατοκαλλιέργειας του τουρισμού, της υγείας, των κατασκευών, της εκπαίδευσης και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι εξαγωγικοί τομείς της Κένυας περιλαμβάνουν γεωργικά προϊόντα, καφέ, τσάι, λουλούδια, υδροκαρβονάματα και ενδύματα.

Αιθιοπία

Η επίτιμη πρόξενος της Αιθιοπίας στην Ελλάδα, Τερίνα Αρμενάκη ανέφερε ότι η Αιθιοπία είναι γνωστή σε όλους μας για τους αρχαίους δεσμούς της με την Ελλάδα και την αγάπη των λαών. Σύμβολο αλληλεγγύης της χώρας προς την Ελλάδα είναι η δωρεά σιτηρών και βοοειδών κατά τον μεγάλο λιμό προς ανάμνηση της προσφοράς ονομάστηκε η Πλατεία Αβησσυνίας. Σήμερα η Αιθιοπία με πάνω από 100 εκ πληθυσμό είναι από τις μεγαλύτερες χώρες πληθυσμιακά της Αφρικής με εξαιρετικές επενδυτικές προοπτικές στη βιομηχανία λόγω χαμηλού ενεργειακού κόστους, άριστα εκπαιδευόμενο εργατικό δυναμικό. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει τις εισαγωγές φρούτων και αγροτικών προϊόντων όπως τον περίφημο καφέ και να βοηθήσει την χώρα με την γνώση της στα αρδευτικά έργα και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «οι ελληνικές επενδύσεις προς την Αφρική δεν αποδυναμώνουν την Ελλάδα, αντιθέτως τα κέρδη από ξένες αγορές, δυναμώνουν τις μητρικές εταιρείες. Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Αφρική δημιουργούν εκτός από κέρδη, έσοδα για το ελληνικό κράτος αλλά και νέες θέσεις εργασίας. Έτσι όλα τα προϊόντα μας μέλι, λάδι, κρασιά έχουν τεράστια ζήτηση και προοπτική στην χώρα και έχουμε πολλά να κάνουμε ώστε να ανατρέψουμε την ονομασία «τούρκικο ρύζι» σε «ελληνικό κριθαράκι». Τέλος προέτρεψε τις ελληνικές επιχειρήσεις να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Αιθιοπία.

Στον κρατικό σύνδεσμο https://www.investethiopia.gov.et/ μπορεί να δει τους τομείς προτεραιότητας.