Τριήμερο Εθνικό Πένθος για τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου στη Πύλο
Σε κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους προχώρησε ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του, με αφορμή το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο στο οποίο χάθηκαν δεκάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν ανασυρθεί 79 νεκροί μετανάστες, ενώ οι επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίστηκε όλη τη νύχτα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τριήμερο Eθνικό Πένθος που κήρυξε χθες, Τετάρτη 14/6, ο πρωθυπουργός θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/6.
Ωστόσο, κανονικά θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς και οι εξετάσεις της ειδικής περιόδου των ΕΠΑΛ και ΓΕΛ και ΙΕΚ κατά τη διάρκεια του τριήμερου εθνικού πένθους, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και ο προγραμματισμός για την ημέρα λήξης μαθημάτων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σήμερα, Πέμπτη.
Μια ανείπωτη τραγωδία, ένας μικρός «Τιτανικός»
Μέχρι στιγμής, νωρίς το πρωί της 15ης Ιουνίου, 79 νεκροί έχουν ανασυσθεί από τις δυνάμεις έρευνας και διάσωσης που επιχιερούν στην περιοχή.
Αποτελεί ήδη ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στην ελληνική και ευρωπαίκή ιστορία.
Και αυτό χωρίς να υπάρχει αντικειμενική και σίγουρη καταγραφή ή πληροφορόρηση για τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο αλευτικό σκάφος με τους πρόσφυγες που ναυάγησε. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις από κάποιους επιβαίνοντες, περί των άνω 700 επιβατών, ο τελικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να εκτοξευτεί…
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι διασωθέντες προέρχονται από Πακιστάν, Αίγυπτο, Συρία και Παλαιστίνη.
Ολονύκτιες έρευνες
Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Λίγο πριν από τις 23:00, πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, μεταφέροντας πτώματα.
Τουλάχιστον 79 νεκροί είχαν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου μετά το ναυάγιο του αλιευτικού στο οποίο είχαν επιβιβαστεί μετανάστες. Διασώθηκαν 104 άνθρωποι.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν ιδίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού. Έχουν ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.
Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.
Κλιμάκια της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.
Σε χώρο μπροστά στο λιμάνι στήθηκαν σκηνές από οργανώσεις αρωγής, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχονται φαγητό, κουβέρτες και άλλα είδη. Πιθανόν σήμερα θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.
Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες· η κατάσταση τους χαρακτηρίζεται σχετικά καλή.
Μηνύματα αγωνίας
«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι διάφορα προβλήματα, έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.
Πρόσθεσε πως κάποιοι από τους διασωθέντες ασθενείς είπαν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους από 50 ως 100 παιδιά στα αμπάρια.
«Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια», ανέφερε ο κ. Μάκαρης.
Χαρακτήρισε συγκλονιστικά μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντες στο αλιευτικό.
Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους.
«Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει» και «πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ενημέρωσης των συγγενών», επέμεινε.
Οι διασωθέντες είναι άντρες, ηλικίας 16-40 ετών. Αντιμετώπισαν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες.
«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.
«Είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα, είναι συνάνθρωποί μας», υπογράμμισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Καλαμάτας, Γιώργος Φάβας.
Μετά την έλευση των μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο της Καλαμάτας και άλλους φορείς, το Λιμεναρχείο, την αστυνομία, την Πυροσβεστική συνεργάστηκαν άψογα ώστε να μπορέσουν να τους μεταφέρουν σε συνθήκες αξιοπρεπείς και να τους παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, σίτιση, νερό και ό,τι άλλο χρειάζονταν προκειμένου να αντιμετωπιστούν υποθερμίες και υπογλυκαιμίες.
«Από εκεί και πέρα και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι υπηρεσίες πρόνοιας είμαστε στο πόδι, όλη μέρα έτσι ώστε ό,τι μας ζητείται να το παρέχουμε άμεσα προκειμένου να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και την πλευρά τη δική τους. Η πληροφόρηση που έχουμε αυτή την στιγμή είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί μόλις ολοκληρωθούν οι προανακριτικές διαδικασίες θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα , σε κάποια δομή προσωρινής φιλοξενίας, πιθανόν στην Αθήνα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φάβας.
Συμπλήρωσε πως οι διασωθέντες ήταν αφυδατωμένοι, αρκετοί υπέστησαν λιποθυμικά και υπογλυκαιμικά επεισόδια, ενώ πιθανότατα όσοι κατάφεραν να διασωθούν βρίσκονταν στο κατάστρωμα.
Σοκαρισμένοι και σε σύγχυση είναι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες μετανάστες, διαπίστωσε εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.
«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής σαμαρείτης – διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
«Παρόλο που είμαι εθελοντής από το 2003 και έχουμε ζήσει αυτή την κατάσταση πολλές φορές, έχουμε ζήσει και όλο το προσφυγικό, κάθε φορά που βλέπουμε τον συνάνθρωπο να υποφέρει, υποφέρουμε μαζί του», πρόσθεσε.
Το χρονικό της τραγωδίας στην Πύλο
Από το Γραφείο τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την καταγραφή των γεγονότων από το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, προκύπτουν τα εξής:
– Το πρωί της 13ης Ιουνίου γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.
– Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.
– Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.
– Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.
– Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.
– Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.
– Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.
– Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.
– Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.
– Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε – όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.
– Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».
– Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.
– Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.
– Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.
– Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.
– Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.
– Άμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα
– Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).
– Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.
– Έναρξη ευρείας επιχείρησης έρευνας – διάσωσης.
Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και ευρωπαίων αξιωματούχων
Θλίψη για την τραγωδία αλλά και την αναγκαιότητα μέτρων για την πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος διατύπωσαν στα μηνύματά τους οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας μας αλλά και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα κόμματα τ6ης χώρας ανέστειλαν ήδη από χθες Τετάρτη τις δημόσιες προεκλογικές εκδηλώσεις, προ ακόμη της κήρυξης εθνικού πενθους, ενώ σήμερα στις 11 θα συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή εκλογών στο Υπουργείο Εσωτερικών για να αποφασίσει τί θα γίνει για το προγραμματισμένο για απόψε debate των πολιτικών αρχηγών, καθώς εξετάζεται η αναβολή ή ματαίωση του, αλλά και για τυχόν άλλες προσαρμογές στην προεκλογική εκστρατεία λόγω της τραγωδίας.
Κ. Μητσοτάκης: Αποφασιστική απάντηση στα άθλια δίκτυα των εγκληματιών
Τη θλίψη του για την απώλεια τόσων αθώων ζωών στο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου εκφράζει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και επισημαίνει ότι η τραγική εξέλιξη υπενθυμίζει πως «το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το σημερινό τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Και, ήδη, οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.
Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».
Αλ. Τσίπρας: Ανάγκη να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου
Στην ανάγκη να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα τους επιζήσαντες του ναυαγίου νοτιοδυτικά της Πύλου, αναφέρεται στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει: «Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων. Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθώ για τις συνθήκες της τραγωδίας. Ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή».
Ν. Ανδρουλάκης: Η ΕΕ και η χώρα μας να λάβουν μέτρα, συνεχίζουμε να έχουμε τραγικά αποτελέσματα
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε συγκλονισμένος από την τραγωδία των μεταναστών ανοιχτά της Πύλου. «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Πρωθυπουργό, κ. Σαρμά, και με ενημέρωσε για το μέγεθος της τραγωδίας. Είμαστε όλοι βαθιά συγκλονισμένοι. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι. Η σκέψη μας είναι στους διασώστες, που δίνουν μάχη με τον χρόνο. Για άλλη μια φορά αυτοί οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, διότι συνεχίζουμε να έχουμε τραγικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Δ. Κουτσούμπας: Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή την «κανονικότητα»
Εξαιτίας του νέου πολύνεκρου ναυαγίου με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ακύρωσε το πρόγραμμά του και μετέβη εκτάκτως στην Καλαμάτα. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε το λιμεναρχείο όπου και ενημερώθηκε απ’ τον υποναύαρχο κλαδάρχη ασφαλείας Τρ. Κοντιζά για το πολύνεκρο ναυάγιο και αμέσως μετά με κλιμάκιο του κόμματος επισκέφτηκε το χώρο όπου φιλοξενούνται οι διασωθέντες.
Αργότερα ο Δ. Κουτσούμπας απηύθυνε χαιρετισμό σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ, στον οποίο «αφού αναφέρθηκε στις αιτίες που οδηγούν τους ξεριζωμένους να φεύγουν από τις πατρίδες τους, τις ευθύνες που έχει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις» επισήμανε ότι «ο λαός της Μεσσηνίας, ο ελληνικός λαός, η νεολαία δεν πρέπει να συμβιβαστούν με αυτή την «κανονικότητα» αλλά να βρεθούν στον δρόμο του αγώνα». Έκανε ειδική αναφορά «στα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργανώνονται αύριο από εργατικά σωματεία και φορείς στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την εκμετάλλευση, την αδικία, τη φτώχεια, τον ξεριζωμό».
Σ. Μισέλ: Να βάλουμε τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών
Το ναυάγιο στην Πύλο αποτελεί «μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Α. Γκουτέρες: Ένα ακόμη φρικτό ναυάγιο στη Μεσόγειο
«Βαθιά λυπημένος για το τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πύλου, στη νότια Ελλάδα, με τόσες χαμένες ζωές νέων (ανθρώπων). Μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών. Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Βαθύτατα λυπημένη από την είδηση του ναυαγίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών
Την θλίψη της για το ναυάγιο στην Ελλάδα και τους νεκρούς καθώς και την ανησυχία της για τους αγνοούμενους εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο twitter επισημαίνοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες».
«Βαθύτατα λυπημένη από την είδηση του ναυαγίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών και τους πολλούς θανάτους που αναφέρθηκαν. Ανησυχώ πολύ για τον αριθμό των αγνοουμένων. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μ. Σχοινάς: Ανείπωτη θλίψη για τα θύματα, απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα
Την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.
«Επικοινώνησα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά σχετικά με την τραγωδία ανοικτά της Πύλου. Όλες οι υπηρεσίες και οι επιτόπιες ομάδες των οργανισμών της ΕΕ είναι στην απόλυτη διάθεση των ελληνικών αρχών. Ανείπωτη θλίψη για τα θύματα, απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα» αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter ο κ. Σχοινάς.