Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τράπεζα» με σάκους μεταφοράς χρημάτων είχε στήσει 52 χρόνος Αλβανικής καταγωγής, κάτοικος Γλυφάδας και Έλληνας υπήκοος, ο οποίος με κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου περιέγραφε την αποστολή των χρημάτων στον τελικό αποδέκτη, ο οποίος γνώριζε το ύψος των χρημάτων που περιλαμβάνει.

Το κύκλωμα διακίνησης χρημάτων σε διάστημα 10 μηνών είχε μεταφέρει με ασφάλεια το αστρονομικό ποσό των 250 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση ξεσκεπάστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Ολλανδικές Αρχές.

Οι σχετικές πληροφορίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο 52 χρόνος ήταν υπό στενή παρακολούθηση από το ΣΔΟΕ μετά από αίτημα των Ολλανδικών διωκτικών Αρχών.

Το κύκλωμα είχε δράση στις κάτω Χώρες και για τον συλληφθέντα είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών από εμπόριο ναρκωτικών.

Η εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος, με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά και υπολογίζεται ότι για χρονικό διάστημα περί των 10 μηνών διακινήθηκαν ποσά της τάξεως των 250.000.000 ευρώ.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά , δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής.

Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής συνεχίζει τη συνεργασία με τις αντίστοιχες Ολλανδικές Αρχές και με τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές της χώρας, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Και αυτό γιατί η υπόθεση θεωρείται όχι ως κατάληξη αλλά μάλλον ως ένα καθοριστικό σημείο για τον εντοπισμό ξεπλύματος μαύρου χρήματος από εμπόριο ναρκωτικών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος