«Ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας αποτελεί τοπόσημο για την πατρίδα μας και ειδικότερα την Αττική και μπορεί να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης τουριστών και συνεπώς οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Συγχαίρω την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την εξαιρετική δουλειά σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων, της περιφέρειας και του δήμου».
Αυτό επεσήμανε η υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ελένη Λουρή-Μενδρινού σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψή της στον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο στην Ελευσίνα, η οποία είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-20 προχωρά εντός χρονοδιαγραμμάτων ώστε τα προγράμματα να ολοκληρωθούν με βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στο σύνολό τους».
Η υπουργός ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης έργων αποκατάστασης και ανάδειξης καθώς και δημιουργίας διαδραστικών εμπειριών επίσκεψης, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-20 καθώς και άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-20 τα έργα:
-στο πλαίσιο της πράξης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας – Φάση Α», δημόσιας δαπάνης 2.732.096,92 ευρώ και
-στο πλαίσιο της πράξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) «MYELEUSIS: Μύηση στην Ελευσίνα του χθες με τα μάτια του σήμερα», δημόσιας δαπάνης 599.000 ευρώ που αφορούν στην δημιουργία διαδραστικών εμπειριών επίσκεψης του Αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Ελευσίνας, με τη συνδυαστική χρήση σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων.
Οι εργασίες βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος και πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του 2023.
Παράλληλα, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας υλοποιείται και έχει δρομολογηθεί σειρά έργων από άλλες πηγές χρηματοδότησης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμός Υπουργείου Πολιτισμού και χορηγίες).
Επισημαίνεται ότι στο σύνολο των Τομεακών και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιούνται περισσότερα από 600 έργα συνολικού προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ που αφορούν στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα σε δράσεις προστασίας, ανάπτυξης και προβολής στοιχείων δημόσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Υπενθυμίζεται ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, μέσω των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, θα διατεθούν για δράσεις στον τομέα του πολιτισμού και συγκεκριμένα για δράσεις προστασίας, ανάπτυξης και προβολής της πολιτισμικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών υπηρεσιών ενδεικτικού ύψους 350 εκατ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται οι πόροι που θα διατεθούν για δράσεις προστασία, ανάπτυξη και προβολή της δημόσιας τουριστικής περιουσίας και υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού ενδεικτικού ύψους 180 εκατ. ευρώ).
Την υπουργό συνόδευαν οι γενικοί γραμματείς Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος και Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Νίκη Δανδόλου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Ελευθέριος Κοσμόπουλος και ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου.
Ελένη Λουρή-Μενδρινού: Εντός χρονοδιαγραμμάτων η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ
«Ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας αποτελεί τοπόσημο για την πατρίδα μας και ειδικότερα την Αττική και μπορεί να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης τουριστών»