Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI) έχει μπει για τα καλά στο προσκήνιο των οικονομικών και χρηματιστηριακών εξελίξεων μετά τις νέες εφαρμογές της, όπως το ChatGPT, την οποία έσπευσαν να αξιοποιήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα 1 εκατομμύριο χρήστες.
Οι επιφυλάξεις που συνοδεύουν τη νέα τεχνολογική επανάσταση είναι πολλές, με τον ίδιο τον δημιουργό του ChatGPT να προειδοποιεί ότι χρειάζεται ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο από τις κυβερνήσεις για να αποφευχθούν καταχρήσεις στην εφαρμογή της. Ο μεγάλος Αμερικανός επενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, παρομοίασε μάλιστα την ΑΙ με την πυρηνική βόμβα για να δείξει τους κινδύνους που εγκυμονεί.
Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνεται σταθερά και είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου σπεύδουν να ανακοινώσουν ότι επενδύουν στις εφαρμογές της για διάφορες επιμέρους δραστηριότητές τους. Η JPMorgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα από πλευράς ενεργητικού, έχει ανακοινώσει από την αρχή του χρόνου χιλιάδες προσλήψεις ειδικών στην επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, δείχνοντας ότι η δραστηριότητά της θα επικεντρωθεί γύρω από τη νέα τεχνολογία.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι φανερό πως επηρεάζει και θα επηρεάσει ευρύτερα την παγκόσμια οικονομία, όπως συνέβη στο παρελθόν με αντίστοιχες μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν τις νέες εφαρμογές μπορεί να αποκτήσουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε βάρος όμως της απασχόλησης που αναμένεται να επηρεασθεί αρνητικά καθώς πολλές θέσεις εργασίας θα υποκατασταθούν από προγράμματα, όπως το ChatGPT.
Κάποιοι κλάδοι θα αναπτυχθούν περισσότερο, όπως αυτοί που κατασκευάζουν τα μικροτσίπ, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των εφαρμογών της ΑΙ, ενώ άλλοι θα υποχωρήσουν. Με άλλα λόγια, η τεχνητή νοημοσύνη θα αναδιατάξει ευρύτερα το οικονομικό σκηνικό.
Τις τάσεις αυτές έχουν προεξοφλήσει, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα χρηματιστήρια, εκτοξεύοντας τις μετοχές των εταιρειών που έχουν σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. Για την Wall Street, η ΑΙ είναι το νέο αφήγημα που στηρίζει την άνοδο των δεικτών της σε μία περίοδο που υπάρχουν προφανείς κίνδυνοι από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, την αύξηση των επιτοκίων και τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών.
Η αγοραστική φρενίτιδα για τις εταιρείες ΑΙ έχει επισκιάσει την πτωτική πορεία της πλειονότητας των εταιρειών του δείκτη S&P 500, ο οποίος καταγράφει κέρδη 9% από την αρχή του 2023. Στην αιχμή των ωφελημένων εταιρειών είναι η Nvidia, μία εταιρεία που κατασκευάζει μικροτσίπ για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή της απογειώθηκε φέτος, καταγράφοντας άνοδο 170% που σε όρους κεφαλαιοποίησης αντιστοιχεί σε 575 δις. δολάρια, κέρδη που ιστορικά είχαν ξεπεράσει σε ένα αντίστοιχο χρονικό διάστημα μόνο η Apple και η Microsoft. Ετσι, η κεφαλαιοποίηση της Nvidia ξεπέρασε, έστω και πρόσκαιρα, την περασμένη εβδομάδα, το 1 τρις. δολάρια και μπήκε στο κλαμπ των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου.
Μεγάλα κέρδη έχουν και άλλες εταιρείες ημιαγωγών, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing, η μετοχή της οποίας έχει αυξηθεί 39% από την αρχή του έτους και η Micron Technology που είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των ημιαγωγών, με τη μετοχή της να αυξάνεται 47% φέτος.
Η Advanced Micro Devices που κατασκευάζει προγράμματα για εργασίες που αφορούν στην ΑΙ είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα 94% φέτος. Κερδισμένες είναι και οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Microsoft, η οποία είναι ο βασικός μέτοχος της Open AI, της εταιρείας που ανακάλυψε το ChatGPT. H μετοχή της εκτινάχθηκε 40% φέτος, καλύπτοντας τις απώλειες που είχε πέρυσι. Η μετοχή της Meta, όπως μετονομάστηκε το Facebook, αυξήθηκε 116% φέτος και της Alphabet, μητρικής της Google, 40%.
Από την άλλη πλευρά, ο Rajiv Jain , ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της μεγάλης επενδυτικής εταιρείας GQG Partners, δήλωσε ότι η επέλαση της ΑΙ θα δημιουργήσει περισσότερους χαμένους από νικητές καθώς θα αναδιατάξει τα επιχειρηματικά μοντέλα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο Jain είπε ότι ορισμένες εταιρείες λογισμικού και παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών μπορεί να βρεθούν από την πλευρά των χαμένων καθώς η ΑΙ αυτοματοποιεί κάποια προϊόντα τους, τα οποία δεν θα έχουν πλέον ζήτηση.