Τον καθοριστικό ρόλο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα για την υλοποίηση μεγάλων έργων υψηλού προϋπολογισμού, εξήρε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι καταγράφεται πάρα πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη συμμετοχή τους σε μεγάλα Project στην Ελλάδα μέσω ΣΔΙΤ.
Μπορεί τα ΣΔΙΤ να διαδραματίζουν ήδη σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση επενδυτών στη χώρα μας, αλλά «από το άμεσο μέλλον και στη συνέχεια, τα ΣΔΙΤ δεν αποκλείεται να αποτελούν τον παράγοντα κλειδί για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στη χώρα μας, οι οποίοι ήδη έχουν βάλει στο χάρτη τους την Ελλάδα», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά στο περιθώριο του South-East Europe BEYOND Leadership Dialogue, που διεξήχθη σε συνεργασία με τους Industry Disruptors – Game Changers, στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας «BEYOND», την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη και ρίχνει αυλαία αύριο.
Αναφερόμενος στην μείζονα σημασία των ΣΔΙΤ ο κ. Γιαννόπουλος ενδεικτικά αναφέρθηκε στη σύμπραξη της Ελλάδας με την Βουλγαρία για την πραγματοποίηση ενεργειακού έργου, αλλά και σε αυτό του «East to Med data Corridor», που αφορά της υλοποίησης υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων, που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.
«Έργα σαν και τα προαναφερόμενα, είναι πάρα πολύ σημαντικά και μπορούν να γίνουν μόνο με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με το κράτος», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας «μιλάμε για πολύ μεγάλες υποδομές και ουσιαστικά για να υλοποιηθούν χρειάζεται η τεχνογνωσία των ιδιωτικών κεφαλαίων, των ελληνικών και των κρατικών υποδομών για να γίνουν με επιτυχία».
Υπογραμμίζοντας ότι τα ΣΔΙΤ είναι ένα μοντέλο που πρέπει να υιοθετηθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα γιατί αλλιώς δεν θα είναι εφικτή η εκτέλεση μεγάλων και υψηλού προϋπολογισμού, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή οι πολύ μεγάλες υποδομές που μπορεί κάποιος να μπει στην Ελλάδα είναι μόνο μέσω των ΣΔΙΤ». Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το κράτος επιβάλλεται να δίνει το «παρών» στην υλοποίηση των μεγάλων Project στη χώρα μας «για να εξασφαλίζεται ότι θα γίνονται σωστά, στον συμφωνηθέντα χρόνο και με τον τρόπο που πρέπει να γίνουν».
Σε γεύμα εργασίας που ακολούθησε, ο κ. Γιαννόπουλος απαντώντας και σε ερωτήσεις σημείωσε ότι το ζητούμενο για το Enterprise Greece είναι η προβολή του ελληνικού success story, ώστε «να πείσουμε επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και να βοηθήσουμε ελληνικές εταιρείες να αποκτήσουν εξωστρέφεια».
Μεταξύ άλλων μίλησε για τη δημιουργία ελληνικού brand name στον επενδυτικό τομέα και λέγοντας ότι «είμαστε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες», σημείωσε ότι πλέον υπάρχει νόημα να έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα.
Επισήμανε επιπλέον ότι «στόχος είναι να γίνουμε hub για τις τεχνολογικές επενδύσεις και για αυτό το λόγο, σαν χώρα, επενδύουμε στις υποδομές, ώστε να γίνουμε η γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας». Πάντως, όπως σημείωσε, πέραν από τον κλάδο του ICT επενδύσεις προσελκύει και ο κλάδος του real estate γιατί σχετίζεται και με τα logistics. Επιπλέον, τα τρόφιμα είναι ένα asset με σημαντικές εξαγωγές.
Σε ερώτηση για το ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που συντελούν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο ίδιος εστίασε στη σταθερότητα και ασφάλεια του επενδυτικού περιβάλλοντος, τονίζοντας δε, ότι καθοριστικής σημασίας αποτελεί η προσφορά της δυνατότητας για ανάπτυξη.
Ο κ Γιαννόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό, «από τα πιο υψηλά στον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση για το πεδίο στο οποίο η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για να επιλεγεί ως επενδυτής, επισήμανε ότι «στην Ελλάδα έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε, μάθαμε, εκπαιδευτήκαμε πια στο πώς να χτίζουμε το σωστό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Άρα είναι κάτι που μπορούμε να το διδάξουμε και σε άλλους, με στόχο να βγουν με δυναμική μπροστά». Επίσης, κατά τον ίδιο, η Ελλάδα μπορεί -μεταξύ άλλων-να «εξάγει» γνώση σε θέματα τουρισμού και ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, αναφέρθηκε στην επένδυση της Goldman Sachs για ξενοδοχείο στην Χαλκιδική, ύψους 150 εκατ., κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα πρόκειται για το ξεκίνημα ενός εντελώς νέου brand ξενοδοχείων που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.
Σε ερώτηση για το ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας, απάντησε μπορούν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις με τους ιδιώτες και στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την θέση του να «τρέξουν» με ακόμη ταχύτερο ρυθμό οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που κάνουν έρευνα μέσω των πανεπιστημίων.
Σκοπός της πρωτοβουλίας του South-East Europe BEYOND Leadership Dialogue, ήταν να συγκεντρώσει κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της πολιτικής, επιχειρηματίες, καθώς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, προκειμένου να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα υψηλού επιπέδου για έναν ανοιχτό περιφερειακό οικονομικό, πολιτικό και ψηφιακό διάλογο.