Κοντά σε συμφωνία στον τομέα της πράσινης ενέργειας στη Βόρεια Αμερική βρίσκεται η Mytilineos, ανέφερε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Energy&Metals, Ευ. Μυτιληναίος σε συνέντευξη στο Bloomberg TV.
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι το πλαίσιο στη Β.Αμερική είναι πολύ ελκυστικό σημειώνοντας ότι στην Ευρώπη το σύστημα είναι πιο γραφειοκρατικό και τα πράγματα κινούνται πιο αργά. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι αν και η Ευρώπη ήταν στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης, στο τέλος η Βόρεια Αμερική θα προλάβει και θα προχωρήσει πιο γρήγορα», τόνισε. «Οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν χρήματα στο τραπέζι, γι’ αυτό και πολλές εταιρείες στην εποχή της πράσινης μετάβασης γενικά κοιτάζουν πολύ τις αγορές της Βόρειας Αμερικής. Οι Ευρωπαίοι σε ενθαρρύνουν να κάνεις πράγματα ή σε διώχνουν εάν δεν κάνεις πράγματα. Οι Βορειοαμερικανοί, όχι μόνο οι ΗΠΑ, στην πραγματικότητα σε ωθούν, στην πραγματικότητα επιδοτούν και επομένως πιστεύω ότι θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η Ευρώπη στο μέλλον».
Σε ερώτηση για τις τιμές της ενέργειας, τόνισε ότι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, οι ΗΠΑ, η Βόρεια Αμερική έχουν πολύ φθηνή ενέργεια, πιθανώς 20% ή 30% του κόστους της ευρωπαϊκής ενέργειας. «Η Ευρώπη έχει πολύ υψηλά πρόστιμα για το CO2 και ως εκ τούτου έχει μεγάλο μειονέκτημα στην ενέργεια. Πώς μπορούμε να το αναπληρώσουμε αυτό; Το πρόβλημα είναι ότι δεν χρειάζεται να βασιστούμε σε μία «πηγή», όπως κάναμε μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να ανοίξουμε ολόκληρη την ευρωπαϊκή σκηνή σε νέους προμηθευτές, όπως τις ΗΠΑ, το Κατάρ, τη Νορβηγία και άλλους. Αλλά θα πάρει χρόνο και μέχρι να φτάσουμε εκεί, η κατάσταση μπορεί να είναι πάλι άσχημη και δύσκολη μερικές φορές», τόνισε.
Σε ερώτηση τέλος για τις εκλογές σημείωσε: «Μιλήσαμε και την προηγούμενη φορά για τις εκλογές, το 2016. Επικρατεί μια πολύ, πολύ διαφορετική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα είναι μια συμπαγής δυτική δημοκρατία, έχει σαφή προσανατολισμό προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν είναι Τουρκία. Είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία. Όταν γίνονται εκλογές όποιος και να κερδίσει, είναι μια φυσιολογική διαδικασία, όπως στις παλιές δημοκρατίες».