Της Τέτης Ηγουμενίδη
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να εκτελεστούν τα έργα υποδομών αξίας 14 δισ. ευρώ που έχουν προκηρυχθεί και σταδιακά ανατίθενται στις τεχνικές εταιρείες θεωρείται κυρίαρχο πρόβλημα του κατασκευαστικού κλάδου.
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση που οργάνωσε χθες ο ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών) ως debate για τα προβλήματα της κατασκευαστικής αγοράς, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, υπογράμμισε ότι «με το υπάρχον προσωπικό, αν δεν βρούμε νέο, σε λίγο χρονικό διάστημα η δαπάνη για εργάτες θα πολλαπλασιαστεί, επηρεάζοντας σημαντικά το κόστος των υποδομών».
Πρόσθεσε πως σκοπεύει να προετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση για το πως θα έρχεται πιστοποιημένο προσωπικό από το εξωτερικό για να εργαστεί στα έργα και όπως είπε χαρακτηριστικά, μετά τις εκλογές και τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, «μόλις εμφανιστεί ο αρμόδιος υπουργός θα του την πάω έτοιμη…».
Επίσης, ο κ. Στασινός εμφανίστηκε έτοιμος, εκπροσωπώντας το ΤΕΕ, να συνδράμει προσφέροντας λύσεις και στα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Σημείωσε ότι «το Παρατηρητήριο Τιμών έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί καθώς έχει νομοθετηθεί. Ως ΤΕΕ θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί οι τιμές υλικών να ισορρόπησαν, αλλά πρέπει ο θεσμός να λειτουργήσει. Ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας, όλα κινούνται γρήγορα. Υπό άλλες συνθήκες δίνονται οι προσφορές και υπό άλλες εκτελούνται τα έργα».
Στη συζήτηση του ΣΑΤΕ από πλευράς των κομμάτων συμμετείχαν η Μ. Γεράρδη (Γενική Γραμματέας Υποδομών, ΝΔ) και ο Δ. Σαρηγιάννης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Δεν προσήλθαν ενώ είχαν δηλώσει συμμετοχή ο Χρ. Γιαννούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ (για προσωπικούς λόγους) και ο Μ. Χριστοδουλίδης από την Ελληνική Λύση.
Σύμφωνα με την κα. Γεράρδη, από το υπουργείο Υποδομών έχουν γίνει κάποιες πρώτες επαφές με το υπουργείο Εργασίας και άλλους φορείς, για να βρεθεί μοντέλο «εισαγωγής» ξένων εργατών. Σχετικά με τα κόστη υλικών σημείωσε ότι πρέπει το Παρατηρητήριο Τιμών να λειτουργήσει από τη νέα κυβέρνηση και να αλλάξουν τα τιμολόγια λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.
Η γενική γραμματέας συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Υποδομών εστίασε κυρίως στην παραγωγή νέων έργων και χαρακτήρισε πρόκληση και στοίχημα την υλοποίησή τους εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ). «Χρηματοδότηση βρήκαμε, τώρα πρέπει να βρούμε τον μηχανισμό υλοποίησης και το εργατικό δυναμικό» ανέφερε σχετικά.
Για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως πρόκειται για ευρύτερο πολιτικά θέμα. «Χρειάζονται και άλλα πράγματα, όπως κατοικίες να μείνουν. Εμείς το βλέπουμε ευρύτερα το θέμα», είπε, προσθέτοντας ότι ήδη έχει καθυστερήσει πολύ η εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Τιμών.