Της Τέτης Ηγουμενίδη
Στρατηγικός στόχος της Intrakat είναι η ενίσχυση της δραστηριότητας των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων και της ενέργειας, προς εξασφάλιση σταθερών ταμειακών ροών, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής, Αλέξανδρος Εξάρχου, στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του 2022.
Σύμφωνα με τον ίδιο η Intrakat είναι πλέον επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με ρευστότητα, υγιές ανεκτέλεστο με επαρκές περιθώριο κέρδους, κάτι που καταγράφεται στα οικονομικά αποτελέσματα τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως φέτος η κατασκευαστική θα πετύχει break even ή ακόμα και οριακή κερδοφορία.
Την ίδια στιγμή το ιστορικά ψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της (1,32 δις. τέλος 2022) ενισχύθηκε τους πρώτους μήνες του 2023 με νέα έργα συνολικής αξίας 364,7 εκατ. ευρώ.
Στα έργα που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Intrakat φέτος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται, τα οδικά ΣΔΙΤ, Καλαμάτα – Πύλος (95,6 εκατ.) και Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (47,2 εκατ.) και η κατασκευή του Riviera Tower στο Ελληνικό (140 εκατ.). Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν τον προϋπολογισμό των έργων στο τμήμα τους που αφορά το μερίδιο της Intrakat.
Ακόμη, ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το ΣΔΙΤ Εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης προϋπολογισμού 205,9 εκατ. και συμμετέχει στην κοινοπραξία η οποία υπέβαλε μοναδική προσφορά για το ΣΔΙΤ του νέου κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, στο διαγωνισμό παραχώρησης για την απόκτηση μετοχών του Οργανισμός Λιμένος Βόλου, ενώ έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στο ΤΑΙΠΕΔ για την έγκριση της προσχώρησής της σε ήδη προεπιλεγμένο σχήμα (Brisa – Auto Estradas de Portugal S.A. – Rubicone Bidco), για την εκ νέου παραχώρηση της Αττικής Οδού. Συμμετέχει επίσης στη διαγωνιστική διαδικασία για 15 ΣΔΙΤ.
Ο κ. Εξάρχου χαρακτήρισε υγιές και το ανεκτέλεστο της Άκτωρ (2,7 δις. ευρώ) που θα προστεθεί στη νέα εταιρεία, έπειτα από την απόκτηση της θυγατρικής της Ελλάκτωρ και αυτό θα συμβάλλει σε περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου το 2024.
Για την απόκτηση της Άκτωρ, σημείωσε ότι «θα επηρεάσει ουσιωδώς την πορεία της Intrakat με θεαματικά καλό αποτέλεσμα» και συμπλήρωσε πως ο βασικός λόγος της απόκτησής της συνδέεται με την ενίσχυση της Intrakat σε επίπεδο τεχνικής επάρκειας, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού.
Υπενθυμίζεται πως για να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία της Άκτωρ χρειάζεται να δώσει το πράσινο φως η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο επικεφαλής της Intrakat δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το πως θα διαμορφωθεί το εταιρικό σχήμα με την απόκτηση της Άκτωρ λέγοντας πως οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν έπειτα από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στον τομέα της ενέργειας το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της Intrakat αποτελείται σήμερα από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1,8GW (0,9GW αιολικά πάρκα + 0,9GW φωτοβολταϊκά πάρκα) και έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7GW.
Εντός του 2022, αποκτήθηκε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων 520 MW και τέθηκε σε λειτουργία αιολικό πάρκο στο Φραγκάκι της Άνδρου, δυναμικότητας 15MW με εκτιμώμενη ετήσια συνεισφορά σε επίπεδο EBITDA ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, αιολικό πάρκο στο Καστρί Ευβοίας δυναμικότητας 5ΜW αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του Σεπτεμβρίου 2023 και αιολικά πάρκα ισχύος 110MW με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης πρόκειται να κατασκευαστούν την περίοδο 2023 – 2025.
Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων.
Στον τομέα του real estate η Intrakat στοχεύει σε περαιτέρω δραστηριοποίηση με τη δημιουργία επενδυτικών προϊόντων στους τομείς των τουριστικών υποδομών σε high-end προορισμούς, γραφείων και άλλων εμπορικών χώρων. Μεταξύ άλλων ολοκλήρωσε την ανακατασκευή 9όροφου κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας (Ippokratous Offices) συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ. και εξαγόρασε μέσω θυγατρικής της εταιρείας 4 οικόπεδα στην Άνω Μερά Μυκόνου για την ανάπτυξη κατοικιών προσωπικού 250 κλινών καθώς και ξενοδοχείο 17 δωματίων στην χώρα της Μυκόνου με σκοπό την ανακαίνιση του και την μετατροπή του σε luxury boutique hotel, έναντι 10,6 εκατ. Ευρώ.
Ο οικονομικός διευθυντής της Intrakat, Περικλής Λόντος, κατά την χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022, τα οποία, όπως είπε, επηρεάστηκαν από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι σημαντικές ανατιμήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, από το κόστος επιτάχυνσης έργων, αλλά και από την αύξηση των διοικητικών εξόδων για την προετοιμασία της συμμετοχής της εταιρείας στους διαγωνισμούς. Επηρεάστηκαν επίσης από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα και προβλέψεις απομείωσης, που συνολικά συμπίεσαν τα λειτουργικά αποτελέσματα της χρήσης.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2022 αυξήθηκε 4,9% στα 225,4 εκατ. και τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 23,1 εκατ. έναντι ζημιών 21,5 εκατ. το 2021.
Ο κ. Λόντος μίλησε για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών κατά το β’ εξάμηνο της χρήσης 2022 και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η σημαντική αυτή βελτίωση και η επιστροφή στην κερδοφορία σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων καταδεικνύει ότι το 2023 η Intrakat μπορεί να καταγράψει θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα και με τους στόχους που έχουν τεθεί από τη διοίκηση.