Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εντάσσεται το έργο για την ενίσχυση του νεοσύστατου Ινστιτούτου Ρομποτικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 4.179.188 ευρώ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στόχος του Ινστιτούτου Ρομποτικής, είναι η προαγωγή της επιστήμης και τεχνολογίας της ρομποτικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, μέσα από συντονισμένες δράσεις και στενή συνεργασία με το ελληνικό οικοσύστημα ρομποτικής.
Το έργο έχει αντικείμενο την Ανάπτυξη Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων και εστιάζει τόσο στη βασική, όσο και στην εφαρμοσμένη έρευνα, σε τρεις ευρείες κατευθύνσεις των Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων. Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποστηρικτικών ερευνητικών εγκαταστάσεων (Εργαστήρια και Makerspace):
- Ρομποτική για Ασφάλεια και Διάσωση
- Ρομποτική Εξωτερικού Πεδίου
- Ρομποτική Υγείας και Κοινωνική Ρομποτική.
Τα εν λόγω εργαστήρια και το Makerspace θα έχουν σημαντική επίδραση σε όλο το ελληνικό οικοσύστημα Ρομποτικής, επιτρέποντας σε βιομηχανικούς φορείς, ακαδημαϊκές ομάδες και ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για τη δοκιμή πρωτοτύπων και την εκτέλεση ερευνητικών δράσεων. Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, δράσεις προμήθειας εξοπλισμού και λογισμικού, αλλά και την ανακαίνιση του κτηρίου της Μονάδας. Η Μονάδας Ρομποτικής θα είναι συνδεδεμένη με ελληνικά και ξένα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και επιχειρήσεις, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής αριστείας. Έτσι επιχειρείται η προσέλκυση συνεργασιών με παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρήσεις σε πολλούς παραγωγικούς τομείς, όπως η ναυτιλία, βιομηχανία, η αγροδιατροφή, η ασφάλεια και η υγεία.
Ουσιαστικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης κινητοποιούνται και ενεργοποιούνται πόροι με στόχο την ενδυνάμωση της ερευνητικής και επιστημονικής δραστηριότητας, που αναμένεται να τονώσουν επίσης την ελληνική αγορά ευρύτερα και να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η πολύ καλή προεργασία που κάναμε ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις δράσεις και τις επενδύσεις που προωθήσαμε προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρώτοι απ’ όλα τα Υπουργεία, μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πράξεις. Με το Ινστιτούτο Ρομποτικής αναβαθμίζουμε το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας και ανοίγουμε νέες δημιουργικές λεωφόρους στους εξαιρετικούς επιστήμονές μας. Προχωρούμε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα ώστε η Ελλάδα να είναι στους πρωταγωνιστές του 21ου αιώνα».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, δήλωσε: «Το Ινστιτούτο Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» προορίζονται για την ενίσχυση, υποστήριξη και την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και εξωστρέφεια της ελληνικής ερευνητικής δραστηριότητας. Η Μονάδα θα αναπτύσσει τεχνολογίες ευφυών ρομποτικών συστημάτων, οι οποίες θα εφαρμοστούν έως το επίπεδο πειραματικών πρωτοτύπων, ώστε μετά το πέρας του έργου να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία με στόχο την εγχώρια και διεθνή αγορά, δημιουργώντας ένα κέντρο για την έρευνα και την καινοτομία στην Ρομποτική στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
O πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΕΚ «Αθηνά», καθηγητής Γιάννης Εμίρης δήλωσε σχετικά: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την χρηματοδότηση του νεοϊδρυθέντος Ινστιτούτου Ρομποτικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συγκεκριμένα μέσω ενός νέου ερευνητικού έργου για την ανάπτυξη Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων. Ευχαριστούμε θερμά τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα, για την υποστήριξη. Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στο Ινστιτούτο να στελεχωθεί με ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, να αποκτήσει και να διαμορφώσει τους δικούς του γραφειακούς και εργαστηριακούς χώρους στο «Αθηνά», και να επιταχύνει τις δράσεις έρευνας, καινοτομίας και γενικότερα εξωστρέφειας προς την επιστημονική κοινότητα και την εθνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το νέο Ινστιτούτο εστιάζει σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς όπως η προστασία και ασφάλεια, η έξυπνη γεωργία, οι εργασίες πεδίου υψηλής κλίμακας, καθώς και η ιατρική ρομποτική».
Ο καθηγητής ΕΜΠ, Εκτελών χρέη Διευθυντή του Ινστιτούτου Ρομποτικής, Πέτρος Μαραγκός, δήλωσε: «Η Ρομποτική είναι μια εξελισσόμενη τεχνολογία η οποία έχει τεράστια επίδραση παγκοσμίως στην οικονομία, την εργασία και την κοινωνία. Δεδομένου ότι η παραπάνω επανάσταση στη ρομποτική βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, αυτό δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει περιφερειακός ηγέτης σε αυτήν την αναδυόμενη αλλά κρίσιμη τεχνολογία του μέλλοντος. Προς την κατεύθυνση αυτή ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Ρομποτικής στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» για να προωθήσει την επιστήμη και την τεχνολογία της Ρομποτικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να θέσει την Ρομποτική στο επίκεντρο των ελληνικών τεχνολογικών, οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Θερμές Ευχαριστίες στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστο Δήμα, και στον πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ Καθ. Σπύρο Αρταβάνη-Τσάκωνα για την ενθουσιώδη τους υποστήριξη στην ίδρυση του Ινστιτούτου Ρομποτικής. Επιπλέον σήμερα επετεύχθη ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, η ολοκλήρωση των διαδικασιών αρχικής χρηματοδότησης του Ινστιτούτου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω ενός νέου ερευνητικού έργου για την ανάπτυξη Αυτόνομων Ρομποτικών Συστημάτων. Ευχαριστούμε θερμά τον Υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα για την συνεχή και ουσιαστική υποστήριξη και σ’ αυτό το πεδίο. Αυτή η αρχική χρηματοδότηση θα επιτρέψει την εκκίνηση των δράσεων για την οργάνωση και λειτουργία του Ινστιτούτου Ρομποτικής ώστε να ξεκινήσει άμεσα η επίτευξη των υψηλών του στόχων για έρευνα και καινοτομία σε διεθνές επίπεδο που ευελπιστούμε ότι θα προωθήσουν θετικά την τεχνολογία, οικονομία, και ευημερία της χώρας μας».