Μέχρι τέλος του 2024 η Dimand θα παραδώσει στους χρήστες και στους τελικούς ιδιοκτήτες τους, με άλλα λόγια, θα κάνει «έξοδο» από 6 έργα που έχει σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων είναι ο πύργος του Πειραιά, το Μινιόν, γραφεία στο Μαρούσι με μισθωτή την PWC, καθώς και το πρώτο σύγχρονο συγκρότημα γραφείων στη Θεσσαλονίκη (Hub 26).
Το 2022 η Dimand πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της έξι νέα ακίνητα για τα οποία σχεδιάζει ισάριθμες αναπτύξεις, η συνολική αξία των οποίων όταν ολοκληρωθούν εκτιμάται σήμερα σε 370 εκατ. ευρώ και παράλληλα μελετά συστηματικά τις περιοχές στις οποίες θα κατασκευαστούν οι νέοι σταθμοί της υπό κατασκευή γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας προκειμένου να εξασφαλίσει νέα ακίνητα προς ανάπτυξη.
Στα παραπάνω αναφέρθηκε χθες παρουσιάζοντας τη δραστηριότητα της Dimand στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος.
Στα νέα ακίνητα που απέκτησε η εν λόγω εταιρεία πέρσι περιλαμβάνεται το οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 355.648 τ.μ, στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, πρώην ιδιοκτησία της Βαλκάν Ακίνητα. Θα αναπτυχθούν σύγχρονες αποθήκες, περίπου 120.000 τ.μ. που θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο κόμβο Logistics στη Βόρεια Ελλάδα.
Στη Θεσσαλονίκη η Dimand προσέθεσε επίσης στο χαρτοφυλάκιό της οικόπεδο με συγκρότημα βιομηχανικών κτηρίων, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, συνολικής επιφανείας περίπου 25.211 τ.μ. (πρώην συγκρότημα παλαιού εργοστασίου ΦΙΞ). Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, αναμένεται η ανάπτυξη βιοκλιματικού συγκροτήματος μικτών χρήσεων με σκοπό την εκμίσθωση του.
Μεταξύ των έργων που θα παραδώσει το 2024 (πρώτο εξάμηνο) είναι το συγκρότημα γραφείων που αναπτύσσει επί των οδών Διονύσου και Βλαχερνών και της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο για την αγορά του εν λόγω ακινήτου (περίπου 10.632 τ.μ.) οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν σχεδόν 15 χρόνια. Αποκτήθηκε το 2022 έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ, κατασκευάζεται σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 24.940 τ.μ. σε δύο κτιριακούς όγκους, το οποίο στοχεύει σε πιστοποίηση WELL και LEED στη βαθμίδα Gold, σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης του αμερικανικού φορέα USGBC.
Έχει ήδη μισθωθεί στην PWC, ενώ έχει υπογραφεί προσύμφωνο με την Eurobank για την πώληση του έναντι τιμήματος 74,444 εκατ. ευρώ.
Ο πύργος του Πειραιά που θα παραδίδεται σταδιακά στους χρήστες του μέχρι τον Απρίλιο του 2024 θα περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και γραφεία, ενώ στο νέο Μινιόν θα δημιουργηθούν καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα.
Στη δυτική πύλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται και το υπό κατασκευή συγκρότημα γραφείων, Hub 26 (εφάπτεται στο πρώην Ζυθοποιείο Φιξ). Αποτελείται από τέσσερα μπλοκ με δύο επίπεδα κοινόχρηστων υπόγειων χώρων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων (συνολικά 30.600 τ.μ.). Σημαντικό τμήμα του έχει μισθωθεί και όταν ολοκληρωθεί (τέλος 2023 αρχές 2024) θα περιέλθει στην ιδιοκτησία της Prodea ΑΕΕΑΠ που σήμερα κατέχει το 30%.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα το κατασκευαστικό κόστος έχει αυξηθεί περίπου 70%, τα επιτόκια έχουν εκτοξευτεί, ενώ άνοδο καταγράφει και το εργατικό κόστος. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχει ζήτηση για σύγχρονους επαγγελματικούς χώρους, τα ενοίκια αυξήθηκαν (όπως είπε χαρακτηριστικά στην Κηφισίας το μίσθωμα για σύγχρονο γραφειακό χώρο φτάνει τα 30 ευρώ το τ.μ. ανά μήνα) και υπάρχει και το εργαλείο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ). H Dimand βρίσκεται σε επαφή με τράπεζες για την από κοινού με το ΤΑ χρηματοδότηση των αναπτύξεών της εξασφαλίζοντας καλύτερο του τρέχοντος επιτόκιο.
Πρόσθεσε πάντως πως η κερδοφορία των real estate εταιρειών έχει επηρεαστεί από τα παραπάνω και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει βελτίωση από το 2024.