Το 2ο Φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιείται στη Σόφια στις 24-26 Απριλίου, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας.

“Η χώρα μας προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα με ισχυρή δέσμευση στη Συμμαχία (του ΝΑΤΟ)”, δήλωσε η Βουλγάρα υπηρεσιακή υφυπουργός Άμυνας Τεοντόρα Γκεντόβσκα, μιλώντας στο Φόρουμ. “Η συλλογική άμυνα εγγυάται την αποτροπή και την πρόληψη συγκρούσεων στην περιοχή. Η ανάπτυξη των διαδικασιών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του ευρωατλαντικού χώρου. Πάντα πιστεύαμε ότι η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να επιτευχθεί με τις συλλογικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και με στοχευμένη συμβολή σε αυτές τις προσπάθειες”, πρόσθεσε.

Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Βουλγαρίας, αντιναύαρχος Κίριλ Μιχαίλοφ δήλωσε ότι οι χώρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καταβάλλουν διαρκώς προσπάθειες τις τελευταίες δεκαετίες για να επιτευχθεί σταθερότητα, αλλά παρά όλες τις προσπάθειες, μαζί με την αναζωπύρωση των παλαιών προκλήσεων ασφαλείας, συνεχώς εμφανίζονται νέες απειλές στο περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας που είναι εύθραυστο και ασταθές.

“Η κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών από τη Ρωσία, που ξεκίνησε το 2008 με την εισβολή στη Γεωργία και την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 με την πλήρη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία”, είπε ο Μιχάιλοφ, τονίζοντας πως “αυτή η απρόκλητη ρωσική επίθεση άλλαξε ριζικά την κατάσταση ασφάλειας της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή”.

Ο αρχηγός του βουλγαρικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Εμίλ Εφτίμοβ, επεσήμανε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει την ενίσχυση της δέσμευσης του ΝΑΤΟ, με γνώμονα την κατανόηση ότι η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν σημαντικό τμήμα της ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τους κινδύνους και τις απειλές στην περιοχή. Το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει επανειλημμένα εξουδετερώσει πλωτές νάρκες στην περιοχή ευθύνης της Βουλγαρίας, πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ζωτικών ενεργειακών υποδομών στην περιοχή, πρέπει να αναζητήσουμε επιλογές για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια υποβρυχίων και των υποδομών επιφανείας”, συμπλήρωσε ο Εφτίμοβ.