Της Τέτης Ηγουμενίδη
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού συνεχίζονται από την Lamda Development με τις προσφορές για τον πύργο μεικτών χρήσεων εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub) στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Η ΓΕΚ Τέρνα με την ACC (εταιρεία με δραστηριότητα σε Αφρική και Μέση Ανατολή και χώρα ίδρυσης το Λίβανο), η Άβαξ με την Rizzani de Eccher (ιταλική εταιρεία) και η Άκτωρ (Ελλάκτωρ) με τη MAN (επίσης λιβανέζικη εταιρεία) κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές στον διαγωνισμό για τον Early Contractor Involvement (ECI) για τον Mixed Use Tower – MUT (ψηλό κτήριο – τοπόσημο μέχρι 200 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας).
Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ για την οποία η Lamda έχει ανακοινώσει συμφωνία Πλαίσιο (Framework Agreement) με εταιρεία του ομίλου Brook Lane Capital (επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο).
Lamda και Brook Lane θα υλοποιήσουν τον MUT (ο δεύτερος πύργος στο Ελληνικό) μεικτής επιφάνειας 49.000 τ.μ. (GFA) μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού με ποσοστά η κάθε μία 30% και 70% αντίστοιχα.
Θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο, κατοικίες και γραφειακούς χώρους και ο σχεδιασμός του έχει ανατεθεί στο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS, ενώ τη διαχείριση του ξενοδοχείου και των κατοικιών θα αναλάβει εταιρεία διαχείρισης (hotel operator).
Βάσει της πιο πρόσφατης αναφοράς της Lamda για το χρονοδιάγραμμα του Ελληνικού οι οικοδομικές άδειες για τον δεύτερο πύργο θα εκδοθούν εντός του 2023 (το β’ εξάμηνο) με την κατασκευαστική περίοδο να διαρκεί από φέτος έως και τις αρχές του 2026 (α’ εξάμηνο).
Όπως έγινε και στην περίπτωση του Riviera Tower (ο οικιστικός πύργος στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού) ο ECI που θα επιλεγεί, θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου, ενώ δύναται (χωρίς να είναι δεδομένο) να είναι και ο κατασκευαστής του.
Υπενθυμίζεται ότι στον Riviera Tower, η θεμελίωση του οποίου έχει ξεκινήσει ECI επελέγη η κοινοπραξία Bouygues – Intrakat. Η ίδια θα αναλάβει και την κατασκευή του. Αναμένεται η ανακοίνωση της υπογραφής σχετικής σύμβασης.
Σχετικά με τους υπόλοιπους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Ελληνικό η Lamda έχει επίσης στη διάθεσή της προσφορές για τον Early Contractor Involvement του Vouliagmenis Mall Complex (VMC), το μεγάλο εμπορικό κέντρο που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό σε συνδυασμό με γραφειακούς χώρους.
Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τους γραφειακούς χώρους του VMC θα αγοράσει η τράπεζα Πειραιώς, έναντι τιμήματος 147 εκατ. ευρώ (40 χιλ. τ.μ.) για να στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες, ωστόσο, τελευταία οι πληροφορίες επιμένουν πως η Πειραιώς έχει υπαναχωρήσει. Η Lamda εξετάζει εκ νέου το πως θα διαχειριστεί συνολικά τους γραφειακούς χώρους που θα αναπτύξει στο Ελληνικό και στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ως πιθανό η προαναφερόμενη τράπεζα να έχει κάποια συμμετοχή.
Στην περίπτωση του VMC η Lamda θα επιλέξει τον ECI μεταξύ τεσσάρων κοινοπραξιών: Άβαξ – Rizzani de Eccher, Αρχιρόδον – Ibuild (με έδρα το Ντουμπάι), ΓΕΚ Τέρνα – ACC και Άκτωρ – MAN.
Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 100 με 120 εκατ. ευρώ, έχουν κατατεθεί προσφορές από ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ και την κοινοπραξία Μυτιληναίος – Intrakat και για την πρώτη φάση της ανάπτυξης του μητροπολιτικού πάρκου (προϋπολογισμού 50 με 60 εκατ.) από Άκτωρ, Άβαξ και Μυτιληναίος.