Αναγνωρίζοντας ότι το συστηματικό και δια βίου upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων) και reskilling (απόκτηση νέων δεξιοτήτων για νέα απασχόληση) των Ελλήνων Μηχανικών είναι από τα βασικά εργαλείο για να αποκτήσει ο κλάδος και οι επαγγελματίες του ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εντός αλλά και εκτός συνόρων αγορά και με αφορμή την ανακήρυξη του 2023 ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, το ΤΕΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία διοργάνωσης σειράς ΔΩΡΕΑΝ επιμορφωτικών εργαστηρίων.
Τα επιμορφωτικά εργαστήρια απευθύνονται σε όλους τους Μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, απασχολούμενων στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα από διαφορετικά υπόβαθρα, επίπεδα εμπειρίας και κλάδους. Η θεματολογία των εργαστηρίων και το επιμορφωτικό και ενημερωτικό υλικό, που θα λάβουν ηλεκτρονικά οι συμμετέχοντες, έχει καταρτιστεί, ώστε να απαντά σε ζητήματα που θέτει για τους επαγγελματίες Μηχανικούς η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Τα επιμορφωτικά εργαστήρια είναι ειδικά σχεδιασμένα για Μηχανικούς και πραγματοποιούνται από εμπειρογνώμονες στα αντίστοιχα πεδία με κατανόηση του επαγγέλματος του Μηχανικού και χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές παρουσίασης, όπως εισηγήσεις, διαδραστικές συνεδρίες και μελέτες περιπτώσεων, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν την τεχνική τους εξειδίκευση και να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις.
Στόχος είναι οι παρεχόμενες γνώσεις να έχουν άμεση εφαρμογή στην εργασιακή καθημερινότητα των επαγγελματιών. Για αυτό το λόγο, μετά την ολοκλήρωση κάθε εργαστηρίου, θα υπάρχει και ειδικό ηλεκτρονικό κανάλι, ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στο εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό των εργαστηρίων (παρουσιάσεις κ.ό.κ.), σε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που ανακύπτουν (FAQs), σε προτεινόμενη βιβλιογραφία και σε διαδραστικά ερωτηματολόγια προς ανατροφοδότηση και βελτίωση της δράσης. Επίσης θα παρέχεται η δυνατότητα περαιτέρω επικοινωνίας με τους εισηγητές / εμπειρογνώμονες του αντίστοιχου πεδίου.
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αμεσότερης επαφής με τους εισηγητές, την ευκαιρία δικτύωσης με συναδέλφους, ενώ διευκολύνεται η αλληλεπίδραση με ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών.
Ο χώρος διεξαγωγής θα είναι οι εγκαταστάσεις του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα) κατά τις ώρες 16.00 -20.00, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :
Πέμπτη 27 Απριλίου 2023
«Building Information Modeling – BIM»
Θα παρουσιαστεί από Μηχανικούς η τεχνολογία BIM (Building Information Modeling) ως μια σύγχρονη διαδικασία υλοποίησης των έργων υποδομής (σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία). Η δομή και το περιεχόμενο του εργαστηρίου είναι:
- Βασική κατανόηση BIM / Εξελίξεις για την εφαρμογή σε Ελλάδα και Ευρώπη
- Υπολογισμός κόστους-οφέλους για τη χρήση της μοντελοποίησης κατασκευαστικών πληροφοριών BIM στους δημόσιους διαγωνισμούς
- Οργάνωση έργου με BIM
- Βασικές Αρχές Μοντελοποίησης με BIM
- Case studies
Πέμπτη 4 Μαΐου 2023
«ESG κριτήρια: Βιώσιμες και ενεργειακά ουδέτερες πόλεις».
Θα παρουσιαστούν από Νομικούς και Μηχανικούς θέματα που καλύπτουν τα κάτωθι:
- Υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο – Εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο
- Κλιματικό σύμφωνο των πόλεων
- Η διαχείριση των ιστορικών κέντρων και των οικισμών μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού
- Προγράμματα Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Βιώσιμες, Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις
Πέμπτη 11 Μαΐου 2023
«Πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ – Διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία: Horizon Europe»
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/Δίκτυο ΠΡΑΞΗ) που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δομές υποστήριξης της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θα προσφερθεί συνοπτική περιγραφή και καθοδήγηση σχετικά με διαθέσιμες ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εστίαση θα είναι το Πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη για το οποίο θα παρουσιαστούν:
- Παρουσίαση της δομής του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη»
- Όροι συμμετοχής
- Βασικά νομικά και οικονομικά θέματα
- Συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα (παραδείγματα)
Η θεματολογία των επιμορφωτικών εργαστηρίων θα εμπλουτίζεται συνεχώς κατά τους επόμενους μήνες. Για τα εργαστήρια που θα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αυτά θα επαναληφθούν σε νέες ημερομηνίες.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, μέλη του ΤΕΕ.
Για λόγους προώθησης της επίκαιρης τεχνικής γνώσης, πέρα από τα μέλη του ΤΕΕ, θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών, σε ποσοστό του συνόλου.
Η παρακολούθηση των εργαστηρίων θα γίνεται μετά από δωρεάν ηλεκτρονική προεγγραφή.
Για το κάθε εργαστήριο προβλέπονται περιορισμένες θέσεις συμμετεχόντων με ανώτατο όριο (περίπου) τις 120, για το λόγο αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στους συμμετέχοντες που παρακολουθούν το σύνολο του κάθε εργαστηρίου θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
Επιπλέον ενημέρωση σχετικά με κάθε εργαστήριο (θεματολογία, εισηγητές, φόρμα εγγραφής, πρακτικές πληροφορίες, υποστηρικτικό υλικό κλπ) παρέχεται μέσα από την ειδική σελίδα των επιμορφωτικών εργαστηρίων, την οποία οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται να παρακολουθούν τακτικά.
Δηλώστε συμμετοχή σε ένα ή περισσότερα από τα επερχόμενα εργαστήρια σήμερα!
Τη διοργάνωση και τον συντονισμό όλων των επιμορφωτικών εργαστηρίων έχει αναλάβει η Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΤΕΕ.
Επικοινωνία : training-workshops@central.tee.gr