Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά 37% αυξήθηκε η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Premia Properties ΑΕΕΑΠ το 2022 και 8% τα κέρδη μετά από φόρους (στα 15,86 εκατ.), έναντι του 2021.

Η εν λόγω ΑΕΕΑΠ στην προηγούμενη χρήση απέκτησε συνολικά 23 νέα ακίνητα, ως αποτέλεσμα στο τέλος της είχε υπό διαχείριση 50 ακίνητα με τη συνολική αξία των  επενδύσεων της να διαμορφώνεται σε 272,6 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα από διαχείριση ακινήτων της Premia πέρσι ανήλθαν σε 15,08 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 58%, η οποία αποδίδεται κυρίως σε μισθώματα που προήλθαν από τις νέες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν 2021 – 2022 καθώς και από αναπροσαρμογές μισθωμάτων.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Μαρκάζο, με τις νέες επενδύσεις της ισχυροποιείται στους βασικούς κλάδους δραστηριοποίησης (απόκτηση τριών φοιτητικών εστιών, των εγκαταστάσεων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα καθώς και βιομηχανικού ακινήτου στο Κρυονέρι) και εισέρχεται σε νέους κλάδους με την απόκτηση των ακινήτων της Μπουτάρης και του Athens Heart.

Σημειώνεται ότι η Premia το πρώτο τρίμηνο του 2023 πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της ακόμη μια φοιτητική εστία (στην Ξάνθη) και τις εγκαταστάσεις του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ, ενώ παράλληλα υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για το Project Skyline.

Ο συνολικός δανεισμός της εν λόγω εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων από μισθώσεις επενδυτικών ακινήτων ανήλθε σε 176,63 εκατ. έναντι 103,04 εκατ. την 31.12.2021. Η μεταβολή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του δανεισμού της κατά 64 εκατ. σε συνέχεια έκδοσης ομολόγου, διαπραγματεύσιμου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ύψους 100 εκατ. τον Ιανουάριο του 2022 και στην αποπληρωμή υφιστάμενου ομολογιακού δανείου αξίας 39,4 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων (συμπεριλαμβανομένων των δεσμευμένων καταθέσεων) διαμορφώθηκε σε 47,75 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2023 η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ εκτιμά ότι είναι σε θέση να συνεχίσει ομαλά την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου παραμένοντας σε τροχιά ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις:

Μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) 7,3%.

Μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ακινήτων (WALT) 7,5 έτη με περίπου 69% των σχετικών μισθωμάτων να υπόκειται σε αναπροσαρμογή τουλάχιστον βάσει του πληθωρισμού ενώ τα υπόλοιπα μισθώματα υπόκεινται σε συμβασιοποιημένες αναπροσαρμογές.

Καθαρό συντελεστή μόχλευσης (Net LTV) 47,27%%, μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων 6,4 έτη και ανθεκτικότητα έναντι μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων (περίπου 55% του υφιστάμενου δανεισμού με σταθερό επιτόκιο 2,8%). Την 31.12.2022, το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού του Ομίλου ήταν 3,7%.