Μια νέα κατασκευαστική εταιρεία με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των 4 δις. ευρώ «γεννά» η συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat.
Για να εισέλθει σε υλοποίηση η εν λόγω συμφωνία χρειάζεται να λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) και μέχρι τότε οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν ανεξάρτητα.
Το συνολικό τίμημα, όπως έχει ήδη γράψει το economix, είναι 214 εκατ. ευρώ. Τα 100 εκατ. θα καταβληθούν από τους αγοραστές με την υπογραφή της συμφωνίας και τα υπόλοιπα θα εγγραφούν ως υποχρέωση της προς εξαγορά εταιρείας προς την (σήμερα μητρική της) Ελλάκτωρ και θα δοθούν με δόσεις τα επόμενα περίπου δύο χρόνια.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην κατασκευαστική αγορά στην οποία σήμερα κυριαρχούν 5 μεγάλοι όμιλοι με την Intrakat να είναι ο μικρότερος.
Έπειτα από τη συγχώνευσή της με την Άκτωρ, η Intrakat (ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί) θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος, μετά την ΓΕΚ Τέρνα.
Στην συμφωνία που υπεγράφη οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ (ολλανδική Reggeborgh και Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη) και της Intrakat (βασικός η εταιρεία Winex, στην οποία συμμετέχουν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και ο Αλέξανδρος Εξάρχου) έχουν συμπεριλάβει μεταξύ άλλων το τρόπο της συνεργασίας της νέας κατασκευαστικής εταιρείας στα έργα παραχώρησης, εκεί δηλαδή που η Άκτωρ Παραχωρήσεις θα χρειάζεται τεχνική εταιρεία για συμμετέχει σε διαγωνισμό, καθώς και το πως θα διαχειριστούν τις περιπτώσεις των διαγωνισμών που είναι σήμερα σε εξέλιξη και συμμετέχουν και οι δύο εταιρείες.
Τα παραπάνω εκτιμάται ότι θα φέρουν αλλαγές στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί αρχικά σε μια σειρά από διαγωνισμούς με πιθανές αλλαγές στις κοινοπραξίες ή δημιουργία καινούργιων.
Οι πρώτες ανεπίσημες αναφορές από τους πρωταγωνιστές της συμφωνίας
Από την πλευρά της Intrakat σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει τη στρατηγική της διοίκησης Εξάρχου (αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας) και των βασικών της μετόχων, να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα πρωταγωνιστικό ρόλο στις εγχώριες κατασκευές.
Όπως υπογραμμίζεται για τη διοίκηση της Intrakat, το στοίχημα της επόμενης μέρας δεν είναι απλά η αύξηση των έργων και του ανεκτέλεστου, αλλά η κατασκευή μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας και σημασίας με σύγχρονους όρους, που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (βιωσιμότητα, πράσινα υλικά, κοινωνικό αποτύπωμα).
Προστίθεται επίσης ότι η εξαγορά της Άκτωρ αντανακλά την ισχυρή πίστη των μετόχων της στις προοπτικές και τη δυναμική ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου και την στρατηγική πεποίθηση ότι το νέο εταιρικό σχήμα θα επωφεληθεί από πολύπλευρες συνέργειες και θα διαθέτει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση που θα οδηγήσει τη νέα εταιρεία να πρωταγωνιστήσει σε υποδομές και έργα ΣΔΙΤ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Αντίστοιχα, θα προκύψουν άμεσες συνέργειες από την αυτόματη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του νέου σχήματος σε σειρά από κοινοπραξίες μεγάλων έργων, ενώ τα μεγέθη των δύο εταιρειών σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν στον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο έργων.
Από την Ελλάκτωρ και τον βασικό της μέτοχο (Reggeborgh) αναφέρεται ότι με την πώληση της Άκτωρ ο Όμιλος ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση, μέσω ενίσχυσης της λειτουργικής και καθαρής του κερδοφορίας και των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους, ενισχύει τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους, ενώ αποκτά ευελιξία και δυνατότητα να επικεντρωθεί σε κερδοφόρες δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών, με μεγαλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο.
Όπως σημειώνεται η Ελλάκτωρ θα εστιάσει στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα έσοδα της συναλλαγής σε δραστηριότητες με μακροπρόθεσμες και προβλέψιμες αποδόσεις, τις Παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ / τη Διαχείριση Απορριμμάτων και την Ανάπτυξη – Διαχείριση ακινήτων.
Προστίθεται ότι παραμένει στις κορυφαίες θέσεις στον τομέα των Παραχωρήσεων στην Ελλάδα με προβλεπόμενες ταμειακές ροές από τα υφιστάμενα έργα που υπερβαίνουν τα 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά στον Κλάδο Περιβάλλοντος, η Ελλάκτωρ συνεχίζει μέσω της Ηλέκτωρ (ετήσια έσοδα άνω των 120 εκατ.) και επίσης διατηρεί συμμετοχή στη Reds η οποία αναμένεται να αναπτύξει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους 400 εκατ. (Γούρνες – Καμπάς).
—
Υπενθυμίζεται ότι χθες 30/3 το πρωί, το economix μετέδιδε ότι «η ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat, σύμφωνα με τις πληροφορίες (μέχρι αργά χθες το απόγευμα) είναι θέμα ελάχιστων ημερών ίσως και ωρών.»