Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα δικά τους μηνύματα και ευχές στέλνουν οι άνρθωποι του πολιτικού κόσμου, για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου.

Παρακάτω όλες οι δηλώσεις:

 

ΠτΔ: Η Επανάσταση του 1821 κινδύνεψε από την ιδιοτέλεια των λίγων και πέτυχε χάρη στην αυτοθυσία των πολλών

Μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, απευθύνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας έχει ανάγκη τη συνέπεια, την ευσυνειδησία, την υπευθυνότητα όλων μας, προκειμένου να προχωρήσει και να ευημερήσει».

Όπως σημειώνει, «η Επανάσταση του 1821 κινδύνεψε από την ιδιοτέλεια, τον καιροσκοπισμό, την καχυποψία, την έπαρση των λίγων» και τονίζει ότι «πέτυχε χάρη στο πάθος, την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία των πολλών. Κατόρθωσε να μετατρέψει αυτόν τον τόπο από επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε ένα δυτικό, δημοκρατικό, ελεύθερο έθνος. Να καταστήσει την Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης, εγγυήτρια δύναμη της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Και να της κληροδοτήσει τη μνήμη μιας ιερής ορμής που μεταμόρφωσε σε ήρωες απλούς, καθημερινούς ανθρώπους».

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «αυτή την ορμή χρειαζόμαστε και σήμερα. Πατριωτική, προσανατολισμένη στο γενικό καλό, απελευθερωτική των δυνάμεων και των δυνατοτήτων που διαθέτουμε. Για να διαμορφώσουμε με όραμα και θάρρος το μέλλον μας, δικαιώνοντας το ένδοξο παρελθόν. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και σε όλους εκείνους που πάλεψαν με την ελπίδα και το όνειρο μιας Ελλάδας περήφανης και ισχυρής».

Ειδικότερα, στο μήνυμα της για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«To πένθος μας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη ρίχνει βαριά τη σκιά του στη φετινή επέτειο. Η τραγωδία μας υποχρεώνει να προσεγγίζουμε κάθε δημόσια εκδήλωση με περίσκεψη και περισυλλογή.

Η 25η Μαρτίου 1821, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι το ορόσημο της αναγέννησης του λαού μας και η απαρχή της σύγχρονης πορείας του ελληνισμού προς την εθνική ολοκλήρωση. Μια ηρωική εξέγερση εναντίον ενός υπέρτερου εχθρού, με πρόταγμα την ελευθερία και την ανεξαρτησία. “Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις”, είπε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον περίφημο λόγο του στην Πνύκα το 1838. “Αλλά ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας”. Αυτός ο διακαής πόθος παραμέρισε τα πολλά “εγώ” υπέρ ενός ισχυρού “εμείς”, και στερέωσε την πεποίθηση ότι μόνο με τον κοινό αγώνα μπορεί να επιτύχει η εθνική προσπάθεια. Όχι μόνο στον καιρό των πολέμων, αλλά, ιδίως, στον καιρό της ειρήνης. “Δουλέψαμε όλοι μαζί για την πατρίδα”, λέει ο Μακρυγιάννης, “να την φυλάμεν κι όλοι μαζί”.

Σε αυτήν την ενότητα και σύμπνοια μας καλεί η σπουδαία επέτειος. Στην αναγνώριση ότι η χώρα μας έχει ανάγκη τη συνέπεια, την ευσυνειδησία, την υπευθυνότητα όλων μας, προκειμένου να προχωρήσει και να ευημερήσει. Η Επανάσταση του 1821 κινδύνεψε από την ιδιοτέλεια, τον καιροσκοπισμό, την καχυποψία, την έπαρση των λίγων. Πέτυχε χάρη στο πάθος, την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία των πολλών. Κατόρθωσε να μετατρέψει αυτόν τον τόπο από επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε ένα δυτικό, δημοκρατικό, ελεύθερο έθνος. Να καταστήσει την Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης, εγγυήτρια δύναμη της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Και να της κληροδοτήσει τη μνήμη μιας ιερής ορμής που μεταμόρφωσε σε ήρωες απλούς, καθημερινούς ανθρώπους.

Αυτήν την ορμή χρειαζόμαστε και σήμερα. Πατριωτική, προσανατολισμένη στο γενικό καλό, απελευθερωτική των δυνάμεων και των δυνατοτήτων που διαθέτουμε. Για να διαμορφώσουμε με όραμα και θάρρος το μέλλον μας, δικαιώνοντας το ένδοξο παρελθόν. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και σε όλους εκείνους που πάλεψαν με την ελπίδα και το όνειρο μιας Ελλάδας περήφανης και ισχυρής.

Χρόνια πολλά!».

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Η σημερινή ημέρα στη σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας, καθιστά ακόμη πιο απαραίτητο τον ουσιαστικό ιστορικό αναστοχασμό

“Ο φετινός εορτασμός της εθνικής ανεξαρτησίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου διεξάγεται στη σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας. Αυτό καθιστά ακόμη πιο απαραίτητο τον ουσιαστικό ιστορικό αναστοχασμό” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωση του μετά το πέρας της παρέλασης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εθνική ανεξαρτησία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και πρόοδο.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανάγκη αναστοχασμού είπε, ότι συνίσταται στο “πως θα μπορέσουμε εμπνευστούμε από τους θριάμβους του έθνους μας, πως θα μπορέσουμε να διδαχθούμε από τις τραγωδίες σε αυτή τη μακρά πορεία διαρκούς προόδου του ελληνικού κράτους του ελληνικού έθνους, του ελληνικού λαού”.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η σημερινή μέρα είναι ταυτόχρονα ημέρα γιορτής για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, “για τις γυναίκες και τους άνδρες που παρέλασαν κρατώντας ψηλά τη σημαία, εκπέμποντας ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας”.

Επίσης αναφέρθηκε στην -“απαραίτητη για την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια” όπως είπε- ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνοντας ότι “δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι οι σημαντικοί πόροι οι οποίοι κατανέμονται στην εθνική άμυνα για τα αεροπλάνα τα τανκς και τα καράβια, προέρχονται από το υστέρημα του ελληνικού λαού” και προσέθεσε:

“Είναι όμως απολύτως απαραίτητοι για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, η οποία είναι προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο για την κοινωνική συνοχή. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας”.

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Τιμούμε των ξεσηκωμό του λαού για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη»

«Διακόσια δύο χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τιμούμε των ξεσηκωμό του λαού για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη», αναφέρει στο μήνυμά του για την Επανάσταση του 1821 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει ότι η «Ελληνική Δημοκρατία στρέφεται επί διακόσια χρόνια προς τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου και την πραγματική Δικαιοσύνη».

Το πλήρες μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως εξής:

«Διακόσια δύο χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τιμούμε των ξεσηκωμό του λαού για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.

Υπήρξε η στιγμή τομή στην ιστορία του ελληνικού έθνους, για τη συγκρότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκείνη η στιγμή συμπύκνωνε τις πολιτικές προσδοκίες και τα όνειρα των ανθρώπων για μια νέα ζωή. Αποτινάσσοντας τον τουρκικό ζυγό, η ελληνική επανάσταση ενέπνευσε και άλλους λαούς με τον ηρωισμό των αγωνιστών του ’21, προκαλώντας τον διεθνή θαυμασμό, ο οποίος έφτασε στο παροιμιώδες κίνημα φιλελληνισμού.

Έκτοτε πολλές γενιές Ελλήνων πολιτών διαμόρφωσαν μια Ελλάδα που στεφόταν, παρά τις ανατροπές, τις τραγωδίες και τις εκάστοτε αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, προς την πρόοδο. Η Ελληνική Δημοκρατία στρέφονταν σταδιακά επί διακόσια χρόνια προς τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου και την πραγματική Δικαιοσύνη.

Και σήμερα η κατεύθυνση είναι η ίδια για την Ελλάδα του μέλλοντος μας».

 

Αλέξης Τσίπρας: Δικαιούμαστε μία καλύτερη πατρίδα και μπορούμε να την αποκτήσουμε

«Σήμερα είναι μια μέρα περηφάνιας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, όπου γης, αλλά και ημέρα περισυλλογής», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσθέτει ότι «δικαιούμαστε μία καλύτερη πατρίδα και μπορούμε να την αποκτήσουμε».

Συγκεκριμένα στο μήνυμά του, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας αναφέρει:

«Είμαστε περήφανοι για τα Δερβενάκια και την Τριπολιτσά, για τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη, για τους ξυπόλυτους που ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας. Για όσους έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για μια πατρίδα ελεύθερη.

Σήμερα είναι όμως και μια μέρα περισυλλογής. Για το τι έχουμε και τι μας πρέπει.

Τι θέλουμε και τι μας αξίζει. Γιατί οι λαοί που παύουν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο είναι καταδικασμένοι σε μαρασμό. Δικαιούμαστε μια καλύτερη πατρίδα. Και μπορούμε να την αποκτήσουμε. Μια πατρίδα που τα παιδιά της δεν θα χάνονται στα Τέμπη. Δεν θα ξενιτεύονται. Δεν θα είναι καταδικασμένα να φυτοζωούν ανάμεσα στην ανεργία και την απλήρωτη εργασία. Θα έχουν ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, την Υγεία, τον Πολιτισμό. Θα αισθάνονται και θα είναι όλοι ασφαλείς. Μια πατρίδα στην οποία θα ανθίζει η δημοκρατία και η ισότητα. Η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Δεν θα γίνονται οι πολίτες «στόχοι» παρακρατικών μηχανισμών. Δεν θα αντιμετωπίζεται το κράτος ως λάφυρο και δεν θα ιδιοποιούνται οι λίγοι το μόχθο των πολλών. Δεν θα τη δυναστεύουν ο κομματισμός, το ρουσφέτι, τα συμφέροντα, αλλά ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος θα στέκεται πλάι και όχι απέναντι στους ανθρώπους.

Αυτά έχουμε δικαίωμα και να θέλουμε και να διεκδικούμε. Κι αν μας φαίνονται δύσκολα, ακόμα και αδύνατα, ας θυμηθούμε ότι αν ο λαός τότε, δεν μεθούσε «με το αθάνατο κρασί του ’21» και άκουγε τους «φρόνιμους» της εποχής, δεν θα είχαμε σήμερα ελεύθερη πατρίδα. Μπορούμε να έχουμε τη σύγχρονη, ελεύθερη Ελλάδα της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, που μας αξίζει. Και θα την έχουμε με τη θέληση και τον αγώνα μας».

 

 

KKE: Το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα επικρατούν του παλιού

«Η αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821 παραμένει εμβληματική, γιατί επιβεβαιώνει ότι το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα επικρατούν του παλιού. Η σύγκρουση με το παλιό δεν έχει μόνο ιστορική αξία, συνεχίζεται και σήμερα στη σύγκρουση με το ξεπερασμένο πλέον καπιταλιστικό σύστημα» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του (επισυναπτόμενο pdf) για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

«Μαθαίνουμε από την Επανάσταση: Ότι όσο ισχυρή και αν φαντάζει μια ταξική εξουσία, όταν διαμορφώνονται οι υλικές προϋποθέσεις, η μεταβολή του κοινωνικού και οικονομικού σχηματισμού είναι επιβεβλημένη» προσθέτει το κόμμα στην ανακοίνωσή του, αναφέροντας στη συνέχεια, τις υλικές προϋποθέσεις που κατέστησαν αναγκαία την Επανάσταση του 1821 και προσδιόρισαν τον χαρακτήρα της.

Με αναφορές στο σήμερα, το ΚΚΕ επισημαίνει την «όλο και μεγαλύτερη αντίθεση ανάμεσα στην τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και τις κυρίαρχες εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, την όλο και μεγαλύτερη αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας και τα διογκούμενα αδιέξοδα από την ανάπτυξη της παραγωγής με κίνητρο το κέρδος».

«Φορέας της Επανάστασης του 1821 ήταν η ανερχόμενη τότε αστική τάξη. Το δικό της κοινωνικό συμφέρον ήταν η κινητήριος δύναμη της επαναστατικής αλλαγής. Αυτή μετουσίωσε την αντίθεση στην οθωμανική υποτέλεια σε εθνική συνείδηση και σε επαναστατικό πρόγραμμα» αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «οι εργατικές-λαϊκές δυνάμεις απέρριψαν τις συμβουλές «να κάτσουν ήσυχα και να ασχοληθούν με τη δουλειά τους», στήριξαν το μοναδικό σχέδιο που προέβλεπε την κατάργηση της καταπίεσης τους και πολέμησαν ηρωικά, ανιδιοτελώς και ακατάβλητα, αποτελώντας την υλική δύναμη της Επανάστασης».

«Σήμερα φορέας της αναγκαίας κοινωνικής αλλαγής είναι η εργατική τάξη. Το δικό της κοινωνικό συμφέρον συμβαδίζει με την αναγκαιότητα της κοινωνικοποίησης των σύγχρονων και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και υποδομών, και του κεντρικού-επιστημονικού σχεδιασμού στην παραγωγή και σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Η εργατική τάξη ως πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη σε συμπόρευση με άλλους μισθωτούς εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, βιοπαλαιστές αγρότες, γυναίκες, νέους και φοιτητές των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να συγκροτήσει μια κοινωνική συμμαχία σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Συμμαχία που θα ανατρέψει την αστική εξουσία και θα εναντιωθεί στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις (ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ.)» τονίζει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση του κόμματος υπογραμμίζεται ο αναντικατάστατος ρόλος που διαδραμάτισε η Φιλική Εταιρεία και τονίζεται ότι «η Φιλική Εταιρία επιβεβαίωσε όσα είναι αναγκαία σε κάθε Επανάσταση: πολιτική καθοδήγηση, οργάνωση, προετοιμασία, πειθαρχία και προσήλωση στον στόχο».

«Η ‘εθνική ενότητα’ ως κοινότητα αντίπαλων ταξικών συμφερόντων ήταν και στην περίπτωση της Ελληνικής Επανάστασης ανύπαρκτη. Αυτό αποδεικνύουν οι ελληνόφωνοι χριστιανοί αξιωματούχοι που συντάχθηκαν με την οθωμανική κυριαρχία, αλλά και οι εμφύλιοι της Επανάστασης.

Εξίσου πλαστά είναι και τα σημερινά καπιταλιστικά κηρύγματα για ‘εθνική ενότητα’ ή κοινωνική συνοχή. Στόχος τους είναι η συγκάλυψη της ταξικής εκμετάλλευσης» επισημαίνει το ΚΚΕ ενώ αναφέρει στη συνέχεια τους όρους που καθόρισαν τη στάση των «Μεγάλων Δυνάμεων» απέναντι στην Επανάσταση, αλλά και εκείνους που καθορίζουν τη στάση κάθε καπιταλιστικού κράτους στις μέρες μας.

«Η απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία, η ίδρυση αστικού κράτους, η κατάργηση της φεουδαρχικής εκμετάλλευσης και η απρόσκοπτη ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων ήταν έργο της Επανάστασης. Ωστόσο, η Επανάσταση δεν εξάλειψε την ταξική εκμετάλλευση, την κοινωνική καταπίεση και τη φτώχεια, όχι γιατί προδόθηκε, αλλά γιατί ως αστική επανάσταση δεν ήθελε και δεν μπορούσε. Η κατάκτηση της εξουσίας από την αστική τάξη σήμανε και την εξέλιξή της σε αντιδραστική δύναμη, με βασικό της αντίπαλο την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Σήμερα, οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τα αστικά κράτη, έχουν μεταβληθεί, από συντελεστή προόδου σε συντελεστή αντίδρασης. Η εργατική τάξη σε συμμαχία με τις λαϊκές δυνάμεις καλείται ν’ αναλάβει τον ηγετικό της ρόλο στο ιστορικά αναγκαίο σήμερα, δηλαδή την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, ως προϋπόθεση για την εργατική εξουσία, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού» αναφέρει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Η σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα έδωσε πλούσια θετική και αρνητική πείρα. Η κριτική και αντικειμενική αποτίμηση αυτής της πείρας είναι σήμερα σοβαρό πλεονέκτημα για την ωρίμανση του επαναστατικού υποκειμένου, για τη νέα πιο ασφαλή και στέρεη σύγκρουση με το εκμεταλλευτικό παρελθόν. Οι προηγούμενες και οι μελλούμενες καπιταλιστικές οικονομικές κρίσεις, οι τραγικές συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι καταστροφές λόγω της καπιταλιστικής λογικής ‘κόστους-οφέλους’, κραυγάζουν για την υλική δυνατότητα και αναγκαιότητα της νέας σοσιαλιστικής οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε αυτόν τον δρόμο πάλης ωριμάζουν η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις μέσα από μικρούς και μεγαλύτερους αγώνες και αναμετρήσεις. Οι επικείμενες εκλογές δίνουν τη δυνατότητα μιας πιο μαζικής και αποφασιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, ώστε να υπάρξει μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση και το πρόγραμμά της».

Μέρα25

Μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου απέστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας την ανάγκη και σήμερα «να βάλουμε στην άκρη το ισοζύγιο ιδιωτικού κόστους-οφέλους για την λευτεριά».

Το μήνυμα του Γ. Βαρουφάκη:

«Δεν ξεστόμισαν εύκολα το ‘Ελευθερία ή Θάνατος’ οι εξεγερμένοι πρόγονοί μας.

Επέλεξαν να θυσιάσουν τα πάντα για μια λευτεριά που μπορεί να μην ερχόταν ποτέ. Με πλήρη γνώση του ισοζύγιου ρίσκου-οφέλους.

Επέλεξαν να μην υπολογίσουν κέρδη και ζημίες, να υπερβούν τον φόβο, με πλήρη συναίσθηση της αποκοτιάς του εγχειρήματος.

Σήμερα, 25η Μαρτίου, εμείς οι απόγονοί τους, την ώρα που τους τιμούμε, έχουμε υποχρέωση να αναρωτηθούμε ειλικρινά: Είμαστε αντάξιοί τους; Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε στην άκρη το ισοζύγιο ιδιωτικού κόστους-οφέλους για την λευτεριά;

Κοιτάζοντας τη νεολαία μας, νομίζω πως, ναι, τα νέα παιδιά είναι. Κι αυτό, από μόνο του, είναι πηγή ελπίδας για τον τόπο».

 

ΥΠΕΞ: Τιμώντας την Επανάσταση του 1821, εμπνεόμαστε από τον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία και ανεξαρτησία

«Την 25η Μαρτίου, Ελληνίδες, Έλληνες και Φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε την ελληνική εθνική επέτειο. Τιμώντας την Επανάσταση του 1821, εμπνεόμαστε από τον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία και ανεξαρτησία και διατηρούμε ζωντανή την εθνική και ιστορική μνήμη μας» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Μήνυμα Ν. Δένδια για την 25η Μαρτίου

Μήνυμα για «τα 202 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου», με απόσπασμα από το ποίημα του Τάκη Παπατσώνη, «Η εθνεγερσία» και παραθέτοντας τον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αλλ’ ακέραιο μένει κι’ αδιαίρετο

το μέγα Μυστήριο των ενωμένων ανθρώπων

(κι’ ας είναι τόσες οι διαίρεσές τους)

κι’ η πρόοδό τους με ζήλο πανηγυριού

για το Μαρτύριο το θελημένο του πληρώματος» είναι το απόσπασμα του ποιήματος που παραθέτει ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον πίνακα «Η Ελλάς ευγνωμονούσα».

 

Μ. Βαρβιτσιώτης: Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Με τις πρώτες δύο στροφές του ποιήματος του Διονύσιου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», που αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της χώρας μας, εύχεται «Χρόνια Πολλά Ελλάδα», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.