Το σύνολο των ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων συμμετείχε κανονικά στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου στον διαγωνισμό για την κατασκευή «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΚΜ)», που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, στη διαδικασία συμμετείχαν οι 5 αρχικοί «μνηστήρες», δηλαδή ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, INTRAKAT, MORE – ΑΒΑΞ – THALIS, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, οι οποίοι, εφόσον το αποφασίσουν, θα έχουν και δικαίωμα υποβολής οικονομικής προσφοράς.
Πριν από λίγες ημέρες η Εκτελεστική Επιτροπή του τοπικού Φο.Δ.Σ.Α. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κήρυξε το πέρας της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους υποψήφιους διεκδικητές του έργου. Πλέον, αναμένεται «σήμα» από την αναθέτουσα αρχή για την επίσημη πρόσκληση προς τα 5 σχήματα για να καταθέσουν προσφορές και βέβαια, ο προσδιορισμός της σχετικής ημερομηνίας. Σημειώνεται ότι στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου διαμορφώνονται βασικές τεχνικές και χρηματοοικονομικές παράμετροι κάθε έργου – σύμβασης.
Βάσει όσον αναφέρονταν στην προκήρυξη, η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 324 μήνες (έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο).
Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.
Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που θα επιλεχθεί θα αναλάβει τα εξής: — την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας, — την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων: ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ, ηλεκτρικής ή/και θερμικής ενέργειας κ.λπ.
Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας, που θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης.
Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.