Αλλαγές στον τρόπο καταβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων για το 2022 και άμεση εφαρμογή κινήτρων και αντικινήτρων, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των Δήμων και των πολιτών, που επιτυγχάνουν επιδόσεις στην ανακύκλωση, ανακοίνωσε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος, υιοθετώντας τις σχετικές κατευθύνσεις προτάσεων της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ) και το παράδειγμα του Δήμου 3 Β, που πρωτοπορεί στην ανακύκλωση και σε προγράμματα κυκλικής οικονομίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αργύρη Δεμερτζή στο ecopress.gr, σε δυναμικό «debate», μεταξύ των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, της αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων ανακύκλωσης εξελίχθηκε η συζήτηση διαλόγου, που διοργάνωσε η ΕΕΣΔΑ στο πλαίσιο της έκθεσης Verdetec, που είχε όμως ως αποτέλεσμα οι ομιλητές να οδηγηθούν σε σημαντικές συμφωνίες και ανακοινώσεις για τον τρόπο εφαρμογής του τέλους ταφής, σε συνδυασμό με την εφαρμογή οικονομικών εργαλείων για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομίας, με σημείο αναφοράς τις προτάσεις της ΕΕΣΔΑ.
Οι προτάσεις και κατευθύνσεις της ΕΕΣΔΑ
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος πρόεδρος της ΕΕΣΔΑ, δίνοντας την κατεύθυνση του διαλόγου τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του τέλους ταφής, χωρίς καμία αναστολή αλλά με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, συνδυαστικά με ήδη θεσμοθετημένα και οικονομικά δοκιμασμένα εργαλεία παροχής κινήτρων και αντικινήτρων ενίσχυσης της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, όπως είναι τα προγράμματα «Πληρώνω όσο Πετάω» και «Επιβραβεύομαι όσο Διαχωρίζω».
«Forum Διαλόγου για της Κυκλικές Πόλεις»: O πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ ανακοίνωσε και την έναρξη του «Forum Διαλόγου για της Κυκλικές Πόλεις» με συντονιστή φορέα την ΕΕΔΣΑ, την συμμετοχή των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ( ΥΠΑΝΕ) τριών Γενικών Γραμματειών ( ΓΓΣΑΠ, ΓΓΦΥΠ , ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ) και 7 ακόμη φορέων από τον παραγωγικό, χρηματοπιστωτικό, μικρομεσαίους και ακαδημαϊκό χώρο.
Κριτική και καλά παραδείγματα από το Δήμο 3 Β
Αξιοσημείωτη ήταν στη συζήτηση η παρουσία του Γρηγόρη Κωσνταντέλλου προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Οι παρεμβάσεις του, τόσο ως προς τον τρόπο επιβολής του τέλους ταφής, που όπως είπε «πρέπει να γίνεται με δίκαιο τρόπο, χωρίς οι Δήμοι και οι πολίτες να επιβαρύνονται άδικα και δυσανάλογα για τις διαχρονικές αβελτηρίες και καθυστερήσεις της πολιτείας στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων» αλλά και τα προγράμματα επιβράβευσης της ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, που παρουσίασε, όπως το «Πληρώνω όσο Πετάω», «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω», ανακύκλωσης των οργανικών βιοαποβλήτων κ.α., τα οποία εφαρμόζονται με επιτυχία στο Δήμο 3 Β, έδωσαν το έναυσμα για σχετικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, ώστε να βελτιωθεί το σημερινό πλαίσιο.
Η συζήτηση έγινε με μεγάλη και ενεργή συμμετοχή κοινού, αποτελούμενο από περισσότερα από 120 μέλη και φίλους της ΕΕΔΣΑ ενώ υποβλήθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν αρμοδίως απαντήσεις. Το καλωσόρισμα έκανε ο γενικός γραμματέας ΕΕΣΔΑ Κώστας Μουστάκας.
Μ. Γραφάκος: Λύσεις για τους Δήμους και τους πολίτες
Την επικείμενη τροποποίηση του τρόπου καταβολής του τέλους ταφής από τους Δήμους για το 2022 ανακοίνωσε στην εκδήλωση της ΕΕΣΔΑ ο Μανώλης Γραφάκος γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ και παράλληλα ακούγοντας θετικά τις προτάσεις της ΕΕΣΔΑ και υιοθετώντας τα θετικά παραδείγματα του Δήμου 3 Β ανήγγειλε ότι σε συνεννόηση με τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα θα εξεταστεί συνδυαστικά με την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης η ενσωμάτωση στην τιμολόγηση του τέλους ταφής από τους ΦοΣΔΑ προς τους Δήμους ποσοστά εκπτώσεων αλλά και αυξομειώσεων των τιμών, ανάλογα με τις επιδόσεις των Δήμων στην ανακύκλωση, τη μείωση των προς ταφή απορριμμάτων και βιοαποβλήτων.
-«Έχουμε μια ωραία ιδέα από το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Πάμε να το κάνουμε δεν είναι δύσκολο. Κι αν πετύχουμε να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα όπως το «Πετάω όσο Πληρώνω», τότε θα δούμε το τέλος ταφής να μειώνεται σημαντικά για τους Δήμους και άρα και για τους πολίτες από τη μείωση των αποβλήτων και από την αύξηση της ανακύκλωσης» είπε ο κ Γραφάκος.
Ο ίδιος τόνισε ότι η επιβολή του τέλους ταφής αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση συνδέεται με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κονδύλια που σε μεγάλο βαθμό αφορούν και επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω». Αναφέροντας παράλληλα ότι «αν και έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια, πρέπει να πετύχουμε τον κοινό στόχο, ώστε να φύγει η χώρα από αυτές τις κακές επιδόσεις που έχει στην ανακύκλωση» και προσθέτοντας ότι «το τέλος ταφής είναι μεταρρύθμιση που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια» τόνισε ότι «στην παρούσα συγκυρία πάμε να δούμε πώς θα το αμβλύνουμε διότι στο τέλος ο πολίτης θα κληθεί να πληρώσει».
Σχετικά με την καταβολή του τέλους ταφής, ο κ. Γραφάκος είπε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έχουν επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και τις επιβαρύνσεις που υφίστανται από την ενεργειακή κρίση, θυμίζοντας ότι το τέλος ταφής, (με χρεώσεις 10 ευρώ ανά τόνο το 2020 και 5 ευρώ ανά τόνο το 2021) για τα δύο αυτά χρόνια δεν επιβλήθηκε. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τέλος ταφής είναι χονδρικά 70 εκατομμύρια, ενώ το 2022 δόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση επιπλέον χρηματοδοτήσεις ( ΚΑΠ ) 270 εκ ευρώ και περιγράφοντας τις τιμολογιακές αλλαγές που ετοιμάζονται στο ΥΠΕΝ για την καταβολή του τέλους ταφής του 2022 σημείωσε πώς: «ο υπολογισμός για το 2022 θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην πνίξει την αυτοδιοίκηση και να είναι ένα ζήτημα, το οποίο κατά κάποιο τρόπο θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι επόμενες δημοτικές αρχές».
Π. Βαρελίδης: Πρέπει να μπει μία τέλεια και να πάμε παραπέρα
-«Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Βάρης Βουλιαγμένης που εφαρμόζει το «Πληρώνω όσο Πετάω». Αν το εφαρμόζει ένας Δήμος μπορεί να το εφαρμόσουν και άλλοι δήμοι», είπε ο Πέτρος Βαρελίδης γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ στην εκδήλωση της ΕΕΣΔΑ.
Μιλώντας για το τέλος ταφής είπε ότι: «πρέπει να μπει μία τέλεια και να πάμε παραπέρα. Αυτό πρέπει να κάνουμε ανεξάρτητα από πολιτικό κόστος, ανεξάρτητα από το αν είναι ευχάριστο ή όχι», προσθέτοντας ότι: «πάρα πολλά σωστά πράγματα αποδεικνύονται σωστά μόνο όταν εφαρμοστούν» αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «τις λυσσαλέες αντιδράσεις για τους πρώτους πεζόδρομους που έγιναν στην Αθήνα οι οποίοι όμως αποδείχθηκαν σωστοί».
Σχετικά με τις αιτιάσεις ότι το τέλος ταφής είναι σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το ελληνικό ΑΕΠ άλλων ευρωπαϊκών χωρών ο κ. Βαρελίδης είπε ότι: «η οικονομική συγκυρία είναι καλή» και ότι «υπάρχουν άλλες χώρες που είναι φτωχότερες» σημειώνοντας ότι «τα χρήματα από το τέλος ταφής θα πάνε πίσω στους δήμους για να γίνουν έργα διαχείρισης αποβλήτων» εξηγώντας ότι «το νέο ΕΣΠΑ λόγω του κανονισμού ταξινομίας δεν πληρώνει κάποια έργα τα οποία έπρεπε στην Ελλάδα να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, άρα πρέπει να βρούμε τους πόρους για αυτά τα έργα».
Ο κ. Βαρελίδης μίλησε για λειτουργικές αδυναμίες και υποστελέχωση του ΕΟΑΝ, αναφέροντας παράλληλα ότι ο νόμος προβλέπει πως τα χρήματα από το τέλος ταφής συγκεντρώνονται στον ΕΟΑΝ. Ο ίδιος σημείωσε ότι: «αν αύριο αποδειχτεί ότι ο ΕΟΑΝ δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα χρήματα είμαστε εδώ για να το αλλάξουμε, αν αυτό το εργαλείο δεν δουλεύει θα χρησιμοποιήσουμε άλλο εργαλείο». Διευκρίνισε ότι και οι ιδιώτες πρέπει να πληρώνουν το τέλος ταφής.
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι ευθύνες για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι διαχρονικές και συλλογικές. λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται. Αλίμονο εάν εφαρμόζαμε μόνο όποιους νόμους μας φαίνονται δίκαιοι. Δεν υπάρχει το εμείς και εσείς. Οι δήμοι, οι περιφέρειες το κεντρικό κράτος είμαστε όλοι μαζί σε αυτό που συνιστά την Πολιτεία. Άρα υπάρχει μία συλλογική ευθύνη για την πορεία που έχει ακολουθηθεί όλα αυτά τα χρόνια και σε ότι αφορά τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για να μη γίνουν τα έργα, όταν σταματούσαν οι μπουλντόζες και έλεγαν κάποιοι ότι θα περάσουν μόνο πάνω από το πτώμα μου».
Γ. Ηλιόπουλος: Συνδυαστική εφαρμογή του τέλους ταφής με εργαλεία κυκλικής οικονομίας
«Απαιτείται Εφαρμογή του Τέλους Ταφής, χωρίς καμία αναστολή αλλά με δίκαιο και αναλογικό τρόπο» τόνισε ο Γιώργος Ηλιόπουλος πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ σημειώνοντας ότι: «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή συντελεστών απομείωσης της τιμής μονάδας (ευρώ ανά τόνο), που ανέρχεται σε 25 ευρώ ανά τόνο σήμερα και αυξάνεται σταδιακά έως τα 55 ευρώ ανά τόνο το 2027».
Εξηγώντας ότι οι συντελεστές απομείωσης ανά Δήμο, θα πρέπει να είναι εξαρτώμενοι από το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης που υπάρχει επίσημα καταγεγραμμένο στην τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ. Ενδεικτικά Δήμος με 30% επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση θα έχει τέλος ταφής 30% μειωμένο, αντί για 25 ευρώ φέτος, θα έχει 17,5 ευρώ ανά τόνο».
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαία η παράλληλη παροχή κινήτρων, σε Δήμους και ΦοΔΣΑ για αύξηση της ανακύκλωσης με δυνατότητα προσλήψεων κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, μόνο για θέσεις εργασίας σχετιζόμενες με την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση καθώς δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό, αλλά τα ανταποδοτικά τέλη». Υπογράμμισε την ανάγκη για «άμεση διάθεση λειτουργικών πόρων, από εθνικά τέλη και πρόστιμα ( πχ τέλη πλαστικής σακούλας, τέλη από κύπελλα καφές, τέλος ταφής) για εργασίες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης»
Ως βασική πρόταση της ΕΕΣΔΑ ο κ Ηλιόπουλος ανέπτυξε τη συνδυαστική εφαρμογή του τέλους ταφής το 2023 με τα θεσπισμένα στο Ν.4819/2021 λοιπά εργαλεία, χωρίς καθυστέρηση όπως: το Πληρώνω όσο Πετάω ( ΠοΠ), ώστε ο πολίτης που επαναχρησιμοποιεί-ανακυκλώνει να έχει ως κίνητρο μειωμένα τέλη καθαριότητας προς τον Δήμο ενώ ο πολίτης που παράγει σύμμεικτα να έχει μειωμένα ως αντικίνητρο. Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά σε επιτυχημένα εργαλεία για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία μίλησε για το εγγυοδοτικό αντίτιμο κατά την αγορά των φιαλών πλαστικού, μετάλλου, γυαλιού, που θα επιστρέφεται στον καταναλωτή με την επιστροφή κενών φιαλών σε χώρο λιανικής πώλησης». Παράλληλα επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν όλες οι αναγκαίες θεσμικές, διοικητικές επιχειρηματικές και παραγωγικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αξιοποιηθούν με επιτυχία και αποτελέσματα προς όφελος της οικονομίας και του περιβάλλοντος διατιθέμενοι πόροι άνω των 2 δις ευρώ για την Κυκλική οικονομία.
-«Είναι αισιόδοξο και το χαιρετίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ ακούει τις προτάσεις με προοπτική να αξιοποιηθούν στη διαμόρφωση της νέας ΚΥΑ για την τιμολογιακή πολιτική των ΦοΣΔΑ αυτό δημιουργεί μία μεγάλη αισιοδοξία για να γίνει κάτι σωστό και δίκαιο. Επίσης και για το «πληρώνω όσο Πετάω» υπάρχει αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος αναφερόμενος σε καλά παραδείγματα Δήμων, που εφαρμόζεται πιλοτικά και στο Δήμο 3 Β που είναι σε κανονική εφαρμογή.
Γ. Κωνσταντέλλος: Αδικίες στο τέλος ταφής και τις χρηματοδοτήσεις ΕΟΑΝ
-«Είμαστε νομοταγείς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική στο νόμο και να προσπαθούμε να τον κάνουμε καλύτερο», τόνισε στην ομιλία του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αναφερόμενος στο τέλος ταφής.
Ο ίδιος τόνισε ότι: «αυτό το σωστό αντικίνητρο θα πρέπει να το εφαρμόσουμε κατά δίκαιο τρόπο, ώστε να πληρώσει ο καθένας για τη δική του ευθύνη και ολιγωρία αλλά και με κριτήρια επιδόσεων στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία».
– «Το ότι δεν έχουν γίνει, ώστε να λειτουργούν οι αναγκαίες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ευθύνη των δήμων και των πολιτών, είναι ευθύνη του κράτους είναι ευθύνη των περιφερειών» σημείωσε. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τέλος ταφής, είπε ότι: «δημιουργήθηκε η δέσμευση για το τέλος ταφής κατά τρόπον ώστε, για οτιδήποτε θάβεται να το πληρώσουν οι δήμοι, άρα οι πολίτες ανεξαρτήτως των διαχρονικών ευθυνών της πολιτείας». Έθεσε σε αμφιβολία το δίλημμα που τίθεται ότι η συγκεκριμένη υποχρέωση συνδέεται με τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:
-«Οι αδερφοί μας στην Κύπρο κι άλλες τέσσερις χώρες ευρωπαϊκές εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν έχουν τέλος ταφής. Αυτές ανήκουν σε άλλη Ευρώπη;»
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος συνέδεσε την επιβολή του τέλους ταφής στη χώρα μας με το επίπεδο των διαπραγματεύσεων, που ακολουθήθηκε από εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και παρέπεμψε σε ανάλογα μνημονικά μέτρα, τα οποία όπως είπε «επιβλήθηκαν μετά από πρωτοβουλίες τρίτων από το εσωτερικό της χώρας, που ως μη όφειλαν ενεπλάκησαν στη διαμόρφωση μνημονιακών μέτρων και υποχρεώσεων».
-«Τα χρήματα από το τέλος ταφής πηγαίνουν στον υποστελεχωμένο ΕΟΑΝ, το απόθεμα του οποίου υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια και δεν έχει τι ακριβώς να τα κάνει, ενώ οι δήμοι εκλιπαρούν για χρηματοδοτήσεις», είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, θέτοντας παράλληλα θέμα για τους κανόνες των χρηματοδοτήσεων από τον ΕΟΑΝ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «οι χρηματοδοτήσεις γίνονται με τη λογική του όποιος φτάσει πρώτος είτε όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη».
Εξήγησε σχετικά ότι χρηματοδοτούνται δήμοι και ΦοΣΔα, χωρίς να έχουν επιδόσεις στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος 3 Β, χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση από αυτή που παίρνουν όλοι οι Δήμοι με πολλούς κόπους και με πολλή προσπάθεια έχει φτάσει να ξεπερνά το 35% εκτροπής της ταφής και να εφαρμόζει με επιτυχία προγράμματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας προς όφελος των δημοτών του και του περιβάλλοντος.
Α. Λουκάτος: Δίκαιη κατανομή του κόστους διαχείρισης στους πολίτες
Ο Ανδρέας Λουκάτος διατυπώνοντας τις απόψεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ) αναγνώρισε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, σχετικά με τις μονάδες επεξεργασίας.
Ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΠΑΝ έκανε αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής του “πληρώνω όσο πετάω”, ως στοιχείο δίκαιης κατανομής του κόστους διαχείρισης στους πολίτες και ευκαιρία αλλαγής της αντίληψης του κάθε πολίτη για την ευθύνη του σχετικά με τα απόβλητα που παράγει.
Παράλληλα ο κ. Λουκάτος υποστήριξε την εφαρμογή του τέλους ταφής, για το οποίο τόνισε ότι «ενσωματώνει το περιβαλλοντικό κόστος, δημιουργώντας έναν “κουμπαρά” για χρηματοδότηση έργων και δράσεων για τη διαχείριση αποβλήτων, ιδίως όσων δεν μπορούν να επιχορηγηθούν από ΕΣΠΑ ή άλλους ευρωπαϊκούς πόρους», εκφράζοντας «την ελπίδα να καταφέρουμε “να γίνουμε Ευρώπη” και να υπάρξουν και αποτελεσματικές πράξεις και όχι μόνο συζητήσεις».
Γ. Σέγκος: Πρέπει να βρούμε λύσεις εφικτές και αποτελεσματικές, με συνεργασία και διάλογο
-«Πρέπει να δούμε τον ταμειακό τρόπο καταβολής του τέλους ταφής μέσα από νέα ΚΥΑ η οποία θα προωθηθεί ώστε να μην επιβαρύνει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς» είπε ο Γιάννης Σέγκος δήμαρχος Χερσοννήσου και εκπρόσωπος ΦοΣΔΑ, υπογραμμίζοντας ότι όταν διαπιστώνουμε πως το τέλος ταφής επιβάλλεται άδικα και επιβαρύνει τους πολίτες είμαστε εδώ για να διατυπώσουμε προτάσεις και να συνεργαστούμε για τις βελτιώσεις».
Ο κ. Σέγκος τόνισε την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις στους ΦοΣΔα οι οποίοι είναι υποστελεχωμένοι υπογραμμίζοντας ότι αυτοί οι φορείς δεν επιβαρύνουν τους πολίτες διότι τα έσοδα τους είναι ανταποδοτικά.
Μιλώντας ως δήμαρχος Χερσονήσου, «ενός από τους δυνατούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας με άνω των 80.000 διαθέσιμων κλινών» ο κ. Σέγκος τόνισε την ανάγκη να δοθούν από την πολιτεία τα αναγκαία μέσα και οι πόροι ώστε να ενισχυθεί η ανακύκλωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «λάβετε υπόψη σας τι σημαίνει για το τουριστικό προϊόν μας όταν ο γάλλος, γερμανός τουρίστας δεν βλέπει να υπάρχουν όπως είναι εξοικειωμένος στη χώρα του οι υποδομές και τα σημεία για τα ρεύματα της ανακύκλωσης».
Ο ίδιος επισήμανε με ευθύνη της πολιτείας ελλείψεις σε κάδους και οχήματα, αναφέροντας ότι: «δεν υπάρχουν κάδοι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστά ανακύκλωση. Διαθέτουμε τέσσερα απορριμματοφόρα ηλικίας άνω των 25 ετών που δεν είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Είναι υποχρέωσή της πολιτείας να μας δώσει κάδους και οχήματα. Οι δήμοι δεν έχουν νόμιμο τρόπο ούτε τα χρήματα για να κάνουν τέτοιες αγορές οχημάτων και κάδων».
Ο κ. Σέγκος είπε ακόμη ότι: «οι Δήμοι επωμίζονται όλο το βάρος της ολιγωρίας της πολιτείας, αυξάνοντας και τον όγκο των απορριμμάτων που θάβονται άρα και το κόστος του τέλους ταφής», τονίζοντας ότι: «πρέπει να βρούμε λύσεις εφικτές και αποτελεσματικές, με συνεργασία και διάλογο».
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής και την παρακολούθησαν σε μια κατάμεστη αίθουσα πάνω από 120 μέλη και φίλοι της ΕΕΔΣΑ.