Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας, που υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου για την «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Όπως είπε ο παριστάμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, (1) πουθενά η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, την οποία επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν αναφέρει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές, (2) το νομοσχέδιο ρητά αναφέρει ότι το υπουργείο είναι αυτό που σχεδιάζει την υδατική πολιτική, και (3) το νομοσχέδιο δεν υποκρύπτει μελλοντική ιδιωτικοποίηση καθώς ρητά αναφέρει ότι οι πάροχοι ύδατος είναι φορείς όπως ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ (ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ) κά.
Στην επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι ανεξάρτητες αρχές στην Ευρώπη ελέγχουν τον ανταγωνισμό και τις τιμές, άρα υποκρύπτεται ιδιωτικοποίηση, ο κ. Σκρέκας είπε ότι και στην Ιταλία υπάρχει ανεξάρτητη αρχή με δημόσιους πάροχους. Εμείς, συνέχισε ο κ. Σκρέκας, επιδιώκουμε με το νομοσχέδιο, τον έλεγχο και την εποπτεία των υπηρεσιών από την Αρχή, όχι τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής που παραμένει στο υπουργείο. Ανέφερε επίσης ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν στο υπουργείο δεκάδες εισηγήσεις για πρόστιμα σε εταιρείες ύδρευσης αλλά επιβλήθηκαν ελάχιστα. Θέλετε να αποφασίζει ο υπουργός εάν θα επιβάλει πρόστιμα ή όχι σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης; Αυτά είναι ρουσφέτια, να σας φέρνουν οι επιθεωρητές εισηγήσεις για πρόστιμα και να μην τα επιβάλλετε, είπε ο κ. Σκρέκας.
Σημειώνεται ότι κατά την -διά ανατάσεως- ψηφοφορία, υπέρ της έντασης ψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης την καταψήφισαν, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Χ. Αθανασίου να σημειώνει τη συμμετοχή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την ψηφοφορία.
Νωρίτερα, στο πλαίσιο των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων καταγράφηκε η αντίθεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Δ. Σταμενίτης, είπε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν θίγουν ούτε απειλούν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών παροχής ύδατος. Ο λόγος για τον οποίον η ηγεσία του υπουργείου προχωρά στην αλλαγή και θέτει τις υπηρεσίες αυτές υπό τον έλεγχο της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής είναι συγκεκριμένος και είναι μόνο για να καλυφθεί με τρόπο ουσιαστικό ένα κενό που υπάρχει σήμερα στους τομείς αυτούς και να καθοριστεί με σαφήνεια ο φορέας που θα τους εποπτεύει και θα τους ελέγχει, είπε ο κ. Σταμενίτης
Ο εισηγητής της μειοψηφίας Σωκράτης Φάμελλος, είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγο πριν πέσει, στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτό το δημόσιο κοινωνικό αγαθό και την εξυπηρέτηση λίγων, οι οποίοι θα βγάζουν υπερκέρδη και από τη διαχείριση νερού και από τη διαχείριση απορριμμάτων. Το κάνατε στην ενέργεια, το πληρώσαμε όλοι πάρα πολύ ακριβά. Το κάνατε με τη «ρήτρα Μητσοτάκη». Το κάνετε πλέον και στην ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση, αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων είπε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο, θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργηθούν.
Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Γ. Αρβανιτίδης το ζήτημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη νέα ρυθμιστική αρχή επί των θεμάτων διαχείρισης υδάτινων πόρων και καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής. Ενέχει μεγάλους κινδύνους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση υπαρκτών δυσλειτουργιών και αδυναμιών των ΔΕΥΑ, ενώ θα φέρει αυξήσεις στο νερό είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Η αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, είπε ότι περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, αποτελεί «το νέο έγκλημα στη φαρέτρα σας ενάντια στις ανάγκες του λαού. Η κατακραυγή είναι πολύ μεγάλη από φορείς και συνδικάτα» σημείωσε, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος, είπε ότι εάν δεν υπάρχει καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού, τότε γιατί αφήνεται από την κυβέρνηση στο Υπερταμείο; Εάν με την νέα ανεξάρτητη αρχή θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος της λειτουργίας των εταιριών ύδρευσης, δεν είναι ξεκάθαρη η συνευθύνη της ΡΑΣ όσον αφορά το μαζικό έγκλημα στη Λάρισα μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και με την ΕΕ που την αδειοδότησε, αναρωτήθηκε ο κ. Βιλιάρδος.
Τέλος, ο αγορητής του ΜέΡΑ Κρ. Αρσένης, είπε ότι νομοσχέδιο προχωράει την ιδιωτικοποίηση και του νερού και των απορριμμάτων, και ότι μετά τη μεταφορά των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, που είχε κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΝΔ προχωράει στο επόμενο επίπεδο που είναι η απώλεια της εποπτείας του νερού.