Η φορολόγηση των προμηθευτών ενέργειας μετά των παραγωγών ενέργειας συμβάλλει σημαντικά στην αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος αφού στην πράξη βάζει σε λειτουργία το νόμο της αρχής διατήρησης της ορμής. Ο νόμος « της δράσης και αντίδρασης».
Η φορολογία των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας είναι η «δράση» της κυβερνητικής απόφασης και η αντίδραση των προμηθευτών είναι η πτώση της χονδρεμπορικής τιμής της ενέργειας.
Για σήμερα Τρίτη 14 Μαρτίου το κόστος του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενεργείας διαμορφώθηκε στα 89,74 ευρώ η οποία είναι η χαμηλότερη της φετινής χρονιάς. Είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που η «χονδρική» τιμή του ρεύματος κινείται κάτω από τα 100 ευρώ.
Η διολίσθηση της τιμής κάτω από τα 100 ευρώ οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις τρέχουσες καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν τη χρήση ΑΠΕ και κυρίως ανεμογεννήτριες και φυσικά η τιμή του φυσικού αερίου που κινείται στη περιοχή των 50 ευρώ ανά Mwh. Βέβαια η χθεσινή ή χαμηλή τιμή του ρεύματος οφείλεται και στις εισαγωγές ρεύματος που κάλυψαν το 23,3% της εγχώριας αγοράς φθάνοντας τις 30.975 MWh.
Η φορολογία των κερδών πιέζει τους παρόχους
Η υποχώρηση της τιμής του ρεύματος οφείλεται και στις κυβερνητικές διεργασίες αναζήτησης των υπερκερδών των προμηθευτών με τους παραγωγούς να ρίχνουν τα κόστη διότι τα περιθώρια κέρδους που αφήνει το ΥΠΕΝ και αναζητεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι κατώτερα από αυτά που επιθυμούν προμηθευτές με αποτέλεσμα, να συμβάλουν με τις δικές του δυνάμεις στην αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας. Οι πληροφορίες που φθάνουν στα υψηλόβαθμα στελέχη των προμηθευτών ενεργείας για τους υπολογισμούς της ΡΑΕ τους οδηγούν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης διότι δεν καλύπτουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών.
Οι διακοπές ρεύματος στους κακοπληρωτές δεν μεταφράζεται σε ζεστό χρήμα με τους προμηθευτές να γράφουν ζημιές στους ισολογισμούς τους με βάση τα Διεθνή λογιστικά Πρότυπα . Οι περιορισμοί και κυρίως οι υπολογισμοί της ΡΑΕ «καίνε» τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 2022 αναμένεται να είναι μία ζημιογόνα οικονομική χρήση διότι πρέπει να εμφανιστούν τα «φέσια» της αγοράς που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Τα επιτελεία των προμηθευτών συζητούν τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας για να μπορέσουν να διατηρηθούν στην αγορά.
Πάντως η εγχώρια αγορά παρότι έγραψε νέα τιμή χαμηλότερη ανά MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε σύγκριση με βασικές αγορές της Ευρώπης. Στη Βουλγαρία η τιμή της Mwh ήταν στα 80,9 ευρώ , στη Γερμανία 71,48 ευρώ στη Γαλλία προς 80,8 ευρώ ανά MWh. Το κόστος ρεύματος της Ιταλίας ήταν στα 96,46 ευρώ ανά Mwh. Η εγχώρια αγορά από την Ιταλία πήρε μόλις 4500 MWh διότι είχε υψηλές τιμές ενώ η εγχώρια αγορά έδωσε 3500 MWh.