Στα 150 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσει το ύψος των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα της Χαλκιδικής κατά την περίοδο 2019- 2024, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζεται το -άγνωστο μέχρι στιγμής- ύψος της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του σιγκαπουριανού fund «GIC» και της «Sani/Ikos», βάσει της οποίας το πρώτο γίνεται γίνεται βασικός μέτοχος της δεύτερης. Την εκτίμηση αυτή -που λαμβάνει υπόψη τη «νεκρή» περίοδο της πανδημίας- διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), Γρηγόρης Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο την επόμενη διετία αναμένεται να προστεθούν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της περιοχής περίπου 1000 κλίνες. Η Χαλκιδική, επισημαίνει, προσελκύει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως για υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς μεγάλα γήπεδα, έκτασης τουλάχιστον 50 στρεμμάτων, που συνήθως αναζητούν οι ξένοι επενδυτές για την οικοδόμηση καινούργιων ξενοδοχείων, δεν υπάρχουν αρκετά στην περιοχή, καθώς πολλά «διεκδικούνται είτε από το δασαρχείο είτε από την αγιορείτικη πολιτεία».
Ο κ.Τάσιος σημειώνει πως το γεγονός ότι μεγάλοι επενδυτές τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στην περιοχή δίνει υπεραξία στον προορισμό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άνοδο των τιμών στα ξενοδοχεία στο μέλλον. Ωστόσο, εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν είχαν ολοκληρωθεί οι αναβαθμίσεις των δημόσιων υποδομών στην περιοχή, κάτι που αποτελεί -όπως λέει- κρίσιμο στοίχημα για το άμεσο μέλλον, καθώς οι επενδυτές θέλουν «να πάρουν πίσω τα χρήματά τους» σε μια πενταετία και ένας προορισμός χωρίς τα αναγκαία δίκτυα δεν είναι ελκυστικός για τους τουρίστες. Ποιες είναι όμως οι εν εξελίξει επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα της Χαλκιδικής και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν;
*Το 2025 αναμένεται να περατωθεί, σύμφωνα με τον κ.Τάσιο, η τριπλή ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των ξενοδοχειακών μονάδων «Pallini Beach» (τεσσάρων αστέρων), «Athos Palace» (επίσης τετράστερο) και «Theophano Imperial Palace» (πέντε αστέρων) στην Καλλιθέα, πρώην ιδιοκτησίας της «G- Hotels» της οικογένειας Γρηγοριάδη, που εξαγοράστηκαν από την «Goldman Sachs Asset Management» (GSAM). Βάσει του επενδυτικού σχεδίου που κατατέθηκε προς αξιολόγηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης η επένδυση (συμπεριλαμβανομένων των bungalows και λοιπών εγκαταστάσεων) θα ξεπεράσει τα 107 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της GSAM είναι η πλήρης αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και η δημιουργία ενιαίου λειτουργικά υπερσύγχρονου τουριστικού θέρετρου υψηλών προδιαγραφών, αποτελούμενου από πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων και διαμερίσματα (bungalows).
*Στο τέλος του ερχόμενου Απριλίου αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το πρώην ξενοδοχείο «Pella» στη Χανιώτη, που ανήκε στον όμιλο της «Grecotel», το οποίο θα «μανατζάρει» η «Domes», σημειώνει ο κ.Τάσιος.
*Κατά τη φετινή θερινή σεζόν εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του το πεντάστερο ξενοδοχείο «Stefania» στην Αγία Παρασκευή, «το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή την τελευταία δεκαετία», όπως υπενθυμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Τη διαχείριση του ξενοδοχείου αναλαμβάνει η Zeus International του Χάρη Σιγανού. Η Zeus έχει αναλάβει και το υπερπολυτελές ξενοδοχείο του ομίλου Μεντεκίδη «AMMOA Luxury Hotel & Spa Resort», στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, ενώ -κατά τον κ.Τάσιο- βρίσκεται σε συζητήσεις και για το μάνατζμεντ της μονάδας «Αριστοτέλης» στη Νέα Φώκαια, η οποία εξαγοράστηκε από όμιλο ισραηλινών συμφερόντων και βρίσκεται σε φάση εκσυγχρονισμού, με στόχο να λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι.
*Περίπου 100 δωμάτια αναμένεται να προσθέσει μελλοντικά στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Χαλκιδικής ξενοδοχειακή μονάδα στην παραλία «Αζάπικο» στον Νέο Μαρμαρά, η οποία εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ άλλα τόσα θα προσφέρει ξενοδοχείο στη Γερακινή, που αναμένεται να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.
*Νέα τουριστική επένδυση αναμένεται να υλοποιήσει ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης, ο οποίος προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αγορά προνομιακού ακινήτου στη νησίδα Διάπορος στη θαλάσσια περιοχή της Βουρβουρούς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για το εμβαδόν του ακινήτου, την ακριβή θέση του και τον τρόπο αξιοποίησής του.
*Στις 27 Μαρτίου βγαίνει σε δημοπρασία από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) παραθαλάσσια έκταση 94.681 τ.μ. στην περιοχή της Βουρβουρούς Αγίου Νικολάου Σιθωνίας Χαλκιδικής, για τουριστική ανάπτυξη, με χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη δόμηση εντός οικισμού.
*Το 2028 εκτιμάται ότι θα περατωθεί το επενδυτικό σχέδιο του Ιβάν Σαββίδη στο Πόρτο Καρράς, όπου εκσυγχρονίζεται πλήρως το ξενοδοχείο «Σιθωνία» και δημιουργείται «μπουτίκ» μονάδα στη μαρίνα. Παράλληλα αναβαθμίζονται το γήπεδο γκολφ, το οινοποιείο και ο ιστορικός αμπελώνας του συγκροτήματος. Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της αναγέννησης του ιστορικού αμπελώνα του Πόρτο Καρράς άρχισαν την άνοιξη του 2022 και, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Δ. Κατσάνος, συνιδρυτής της DKG Group, project και marketing director στο πρότζεκτ, εκτός από αυτές, ξεκίνησε ήδη η διαδικασία του repositioning (επανατοποθέτησης) και rebranding των κρασιών του Κτήματος, με προοπτική το project να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 2029.