Η διεπιστημονική, διατομεακή συνεργασία, ιδίως με εμπειρογνώμονες μηχανικούς, θα επέτρεπε καλύτερες εκτιμήσεις κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση πλαισίων μείωσης των κινδύνων και θα διοχέτευε αποτελεσματικότερα τους πόρους, σύμφωνα με τη νέα έκθεση : “The Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030: Reflections and insights from the Global Engineering Community “ που δημοσιεύτηκε από τον Διεθνή Συνασπισμό για τη Βιώσιμη Υποδομή (ICSI – International Coalition for Sustainable Infrastructure), με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Πολιτικών Μηχανικών (ICE- Institution of Civil Engineers), ενημερώνει ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ.
Το Πλαίσιο Sendai των Ηνωμένων Εθνών είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που καθορίζει τους παράγοντες που συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καταστροφών και στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Παρέχει στα κράτη μέλη του ΟΗΕ συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία του οφέλους της ανάπτυξης από τον κίνδυνο καταστροφών.
Η έκθεση του ICSI και του ICE προσφέρει στοιχεία που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πλαισίου Sendai. Είναι μια ευκαιρία για προβληματισμό σχετικά με τους υφιστάμενους μηχανισμούς διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, προκειμένου να προσδιοριστούν οι αλλαγές που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου 2023-2030 για την εφαρμογή του πλαισίου Sendai και την επίτευξη των στόχων του.
Τα ευρήματα της έκθεσης βασίζονται σε μια παγκόσμια διαβούλευση, η οποία περιλαμβάνει μια πολύγλωσση έρευνα και μια σειρά συνεντεύξεων 1 προς 1, με εμπειρογνώμονες σε θέματα μείωσης του κινδύνου καταστροφών (DRR) και ανθεκτικότητας, που διεξήχθησαν από το ICSI και το ICE.
Η Savina Carluccio, Εκτελεστική Διευθύντρια του ICSI, δήλωσε: “Οι μηχανικοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και τη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος, ως βασικοί φορείς υλοποίησης των δραστηριοτήτων μείωσης του κινδύνου καταστροφών και οικοδόμησης ανθεκτικότητας. Η έκθεσή μας διατυπώνει πρακτικές και εστιασμένες συστάσεις από επαγγελματίες του χώρου, με στόχο να καταστεί δυνατή η λήψη πιο τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου Sendai. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενισχυθεί η φωνή της κοινότητας των μηχανικών και να διασφαλιστεί ότι θα ακουστεί από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε φόρουμ υψηλού επιπέδου”.
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης είναι διαθέσιμο εδώ: https://sustainability-coalition.org/engineers-voice-crucial-to-disaster-risk-reduction-efforts-says-new-report/