Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η διαΝΕΟσις και το ΕΝΑ, όπως έγραψε το economix.gr, το επίπεδο της συζήτησης αλλά και – παρά τις αντιθέσεις και διαφωνίες επί της ουσίας – το ήθος και η συμπεριφορά των ομιλητών ξεχώρισε και προκάλεσε ενδιαφέρον. Το εντόπισε νωρίς, εκτός από το λιγοστό – περίπου 300 άτομα – διαδικτυακό κοινό και ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος. Και δεν παρέλειψε να το αναγνωρίσει. Αλλά το διεύρυνε με ένα σχόλιο πολύ ενδιαφέρον: τόνισε πως παρότι η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, είναι σχεδόν τοξική, τα θέματα διαχείρισης ΕΣΠΑ έχουν μείνει εκτός αυτού του κλίματος τοξικότητας. Ο διάλογος, σημείωσε ο κ. Σκάλκος, όλα αυτά τα χρόνια, όπως και η αντιπαράθεση έχουν κρατηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο και μάλιστα ευχαρίστησε για τη συμβολή τους σε αυτό και την κα Φωτονιάτα και τον κο Κορκολή. Με την παρατήρηση του κ. Σκάλκου συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές, ο καθένας με διαφορετικό σκεπτικό και αναφορές, αλλά η ουσία παραμένει: όλοι θέλουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης να έχουν αποτέλεσμα για τη χώρα.
Και η έλλειψη αποτελεσματικότητας αναδείχθηκε από τον κο Σκάλκο, παρά τα πολλά βήματα που θεωρεί ότι έχουν γίνει, και από μια πλευρά ακόμη: αυτή της αναποτελεσματικότητας του σχεδιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συζήτηση αυτή ο κ. Σκάλκος στάθηκε ιδιαίτερα στον πληθωρισμό προγραμμάτων και ταμείων που υπάρχουν πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στους πόρους της Πολιτικής Συνοχής, η οποία είναι η παλαιότερη και πιο πλούσια πολιτική της ΕΕ για την ενίσχυση κρατών και περιφερειών, αναφέροντας ότι οι στόχοι εξακολουθούν να είναι επίκαιροι και καρδιά των ευρωπαϊκών πολιτικών αλλά οι μηχανισμοί, οι διαδικασίες και τα προγράμματα πρέπει να εκσυγχρονιστούν ριζικά. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, με τα ταμεία της και τα προγράμματά της της δίνει στην τρέχουσα περίοδο σχεδόν 20 δις ευρώ στη χώρα μας. Ο κ. Σκάλκος μίλησε για απλοποίηση, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο αυξημένο ρόλο των κρατών και των περιφερειών στον σχεδιασμό και τόνισε ότι ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου πρέπει από τώρα να αρχίσει η συζήτηση για αλλαγές στην Πολιτική Συνοχής, όχι μόνο στα γραφεία των Βρυξελλών αλλά και με πρωτοβουλία των κρατών μελών και ζήτησε και από τους άλλους παριστάμενους να πιέσουν στους χώρους τους για να προχωρήσει αυτή η αλλαγή.
Με λίγα λόγια το νόημα της σύντομης παρέμβασης (εκτός ίσως θεματολογίας) ήταν ότι η Πολιτική Συνοχής πρέπει να αλλάξει και στόχος πρέπει να είναι να γίνει η εξίσωση: «λίγα ταμεία με πολλά χρήματα».
Το ενδιαφέρον του κοινού και το επίπεδο της συζήτησης οδήγησαν διοργανωτές και ομιλητές να υποσχεθούν ότι θα ακολουθήσουν και νέες, επιπλέον διακομματικές συζητήσεις με παρόμοια (για το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) θεματολογία….