Όπως επισημαίνεται στην πορεία μετάβασης της χημικής βιομηχανίας της ΕΕ που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο χημικός τομέας οδεύει προς τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό στην ιστορία του.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (Cefic – European Chemical Industry Council) για να απεικονίσει τον μετασχηματισμό του χημικού κλάδου της ΕΕ, δημιούργησε έναν νέο διαδραστικό και παραμετροποιήσιμο χάρτη με μια άνωθεν άποψη “birds-eye view”, που δείχνει τα προγραμματισμένα και εν εξελίξει έργα και τις επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που ήδη πραγματοποιούνται από τους παραγωγούς χημικών προϊόντων της ΕΕ.
Ήδη σήμερα, πολλές εταιρείες τροποποιούν τους χώρους παραγωγής και τις δραστηριότητές τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ ορισμένες εγκαταστάσεις αυξάνουν την ικανότητα χημικής και μηχανικής ανακύκλωσης, άλλες εστιάζουν στην παραγωγή υδρογόνου και σε λύσεις δέσμευσης άνθρακα ή κατασκευάζουν νέες μονάδες βιοχημικών.
Ο διαδραστικός χάρτης καθοδηγεί σε ένα ταξίδι σε προγραμματισμένα και δρομολογημένα βιομηχανικά έργα: μπορείτε να εξερευνήσετε τις δραστηριότητες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών. Από τη μονάδα βιοχημικών μέχρι την ανακύκλωση χημικών προϊόντων, περνώντας από τα έργα CCS, ο χάρτης αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του χημικού τομέα και το εύρος των λύσεων που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό του.
Φυσικά, αυτό είναι μόνο η αρχή. ο χάρτης δεν αποτελεί εξαντλητικό κατάλογο και δεν περιλαμβάνει κάθε πρωτοβουλία και έργο που σχεδιάζεται, ξεκινά ή/και εκτελείται από τον χημικό τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συνεισφέρουν και να προσθέσουν το έργο τους στον χάρτη, μπορούν να επικοινωνούν με την Elena Leonardi (ele@cefic.be) και την Elisa Todesco (eto@cefic.be).
Όπως ενημερώνει ανάρτηση στον ιστοτόπο του ΤΕΕ ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://cefic.org/low-carbon-projects-map