Στοχεύοντας στην εξειδίκευση που θα διευκολύνει τους απόφοιτους να αποδώσουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους στελεχώνοντας και υλοποιώντας τα έργα υποδομών και κατασκευών του μέλλοντος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργηθεί το πρώτο Επαγγελματικό Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο θα αφορά στη «Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών» (ΕΔΠΜΣ-ΔΕΥΚ).
Όπως σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος, τα σύγχρονα έργα υποδομών απαιτούν πλέον πέρα από την τεχνική γνώση και άλλες δεξιότητες και ταυτόχρονα είναι έντονη η ανάγκη σύνδεσης της επιστημονικής γνώσης με την αγορά εργασίας. Αυτοί ήταν οι δύο παράγοντες που ανέδειξαν την ανάγκη ίδρυσης ενός μεταπτυχιακού που θα καλύπτει αυτά τα κενά.
«Για πρώτη φορά, η ελληνική Πολιτεία ξεπέρασε επιτέλους αγκυλώσεις δεκαετιών και έφερε τόσο κοντά ιδιωτικό τομέα και επιστημονική κοινότητα. Η κυβέρνησή μας δημιούργησε το πλαίσιο για να μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους», ανέφερε εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι τα επαγγελματικά μεταπτυχιακά είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα, το οποίο διαπιστώνεται σε όλο τον κόσμο, μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικών αναγκών της αγοράς. « Μία από τις βασικές προκλήσεις στο υπουργείο Παιδείας τα τέσσερα αυτά χρόνια, ήταν πώς θα φέρουμε πιο κοντά εκπαίδευση και αγορά εργασίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που αξιοποιείται το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίσαμε πέρυσι και θεσπίζεται ένα επαγγελματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, με στόχο την παροχή εκπαίδευσης και προς το προσωπικό του συνεργαζόμενου φορέα, ο οποίος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος».
Αναφερόμενος στη σύμπραξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, στάθηκε στη σημασία της δημιουργίας του πρώτου επαγγελματικού μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα, σημειώνοντας: «Η συνεργασία ενός κορυφαίου τεχνολογικού πανεπιστημίου με έναν εκ των ακμαιότερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, με πολύπλευρη δραστηριότητα διεθνούς εμβέλειας, είναι υποδειγματικού χαρακτήρα και μεγάλης σημασίας». Επεσήμανε ακόμη, ότι το πρόγραμμα έχει ένα πλαίσιο στοχευμένης ενίσχυσης των γνώσεων διπλωματούχων μηχανικών, με έμφαση στον κατάλληλο συνδυασμό τεχνικών και διοικητικών δεξιοτήτων και τη διασύνδεσή τους με την επαγγελματική δραστηριότητα στη διαχείριση έργων υποδομών και κατασκευών.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ), Σέργιος Λαμπρόπουλος, μίλησε για τις δυνατότητες του νέου νομοθετικού πλαισίου και το ρόλο του ΕΣΒΥΚ στην επιτυχή διασύνδεση μεταξύ των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των μεγάλων παραγωγικών φορέων των κλάδων της βιομηχανίας και των υποδομών.
Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων έργων υποδομών και στις ανάγκες στελέχωσης του κλάδου από μία νέα γενιά μηχανικών με πολυεπίπεδη γνώση και κατάρτιση. «Δεν κάνουμε μία δωρεά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κάνουμε μία επένδυση στο μέλλον του κλάδου μας και της χώρας μας. Επενδύουμε στην πιο ρεαλιστική απεικόνιση του μέλλοντός μας, στα παιδιά μας. Πιστεύοντας πραγματικά στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα και στην ικανότητά της να διαμορφώσει τη μελλοντική γενιά επιστημόνων της χώρας, εφόσον της διατεθούν τα κατάλληλα εργαλεία, αποφασίσαμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Με αυτή τη συνέργεια με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εγκαινιάζουμε ένα ολόκληρο πρόγραμμα υποστήριξης και ανάπτυξης μίας νέας γενιάς μηχανικών. Μίας γενιάς στην οποία προσφέρουμε γνώση, εφόδια και εργαλεία για να διαμορφώσει το μέλλον, όχι απλά να το διαχειριστεί ή να το αντιμετωπίσει. Μίας νέας γενιάς μηχανικών την οποία ταυτίζουμε με το πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών μας, μια ‘Πολυμήχανη Γενιά’».
Το ΕΔΠΜΣ-ΔΕΥΚ
Το επαγγελματικό διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη «Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών» (ΕΔΠΜΣ-ΔΕΥΚ) αποσκοπεί στη στοχευμένη ειδίκευση νέων μηχανικών στη διοίκηση και διαχείριση των έργων υποδομών και κατασκευών, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, την εμβάθυνση στις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και την εκμάθηση τεχνικών που αφορούν σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των έργων. Επιπλέον, στοχεύει να καλύψει όλες τις πτυχές του κλάδου υποδομών και κατασκευών και να αναδείξει, όχι μόνο την τεχνική, αλλά και την οικονομική, περιβαλλοντική, νομική και κοινωνική διάσταση των έργων υποδομών και κατασκευών, από τον αρχικό σχεδιασμό, μέχρι την υλοποίηση και λειτουργία τους.
Το πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του το προσεχές φθινόπωρο και οργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, με τη σύμπραξη της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ για τη διεπιστημονική κάλυψη των γνωστικών αντικειμένων που περιλαμβάνει. Το ΕΔΠΜΣ- ΔΕΥΚ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατ’ αρχήν για πέντε χρόνια, με το συνολικό ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Θα περιλαμβάνει τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα: δύο εξάμηνα μαθημάτων, διαλέξεων, τεχνικών επισκέψεων και ένα εξάμηνο εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών, στους αποφοίτους θα απονέμεται δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (ΔΜΣ), ισότιμο προς πτυχίο Master of Science (Msc). Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.