«Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αφορά, ουσιαστικά, περιοχές, οι οποίες έχουν ανάγκη να μείνουν ζωντανές. Γι’ αυτό και το ΤΕΕ ενισχύει και υποστηρίζει αυτό το πρόγραμμα ενεργά». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κατά τη συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής Περιφερειών σχετικά με την ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος της «Αειφόρου ανάπτυξης των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών, με τη δημιουργία νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων μέσω ανάλυσης, τεκμηρίωσης, μοντελοποίησης, διαχείρισης και διατήρησης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος, με χρήση εφαρμογών τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών».
«Η μετατροπή μιας σκέψης ενός έργου σε πράξη, είναι που καταξιώνει την πολιτική» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τον χαιρετισμό του στην συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής Περιφερειών σχετικά με την ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος της «Αειφόρου ανάπτυξης των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών, με τη δημιουργία νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων μέσω ανάλυσης, τεκμηρίωσης, μοντελοποίησης, διαχείρισης και διατήρησης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος, με χρήση εφαρμογών τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών».
Αναφερόμενος στην υποβοήθηση της ανάπτυξης των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών, μέσα από την χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, ο κ. Τασούλας είπε ότι η λυδία λίθος, η φιλοσοφική λίθος της σύγχρονης πολιτικής ανάμειξης, είναι η μετατροπή μιας λεκτικής περιγραφής ενός οράματος σε πράξη. Υπενθύμισε δε, ότι η εμβληματική ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου ξεκίνησε μέσα από τις κοινοβουλευτικές αναφορές της εποχής του Χαριλάου Τρικούπη.
Ο πρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε πολύτιμο το πιλοτικό σχέδιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας για την ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της χώρας μέσω των νέων τεχνολογιών, προκειμένου μετά να πάρει την σκυτάλη η Βουλή και οι κυβερνήσεις για να το μετατρέψουν σε γόνιμο έργο ανάπτυξης με διάρκεια.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι η αειφόρος ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της χώρας, είναι το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια, καθώς έχουμε εκπληκτικούς τόπους που παραμένουν αναξιοποίητοι και δεν συνεισφέρουν καθόλου στο ΑΕΠ της χώρας. Υπογράμμισε πως αυτή η πιλοτική μελέτη έρχεται σε μια πολύ καλή στιγμή, καθώς είμαστε στο ξεκίνημα του νέου ΕΣΠΑ, όπου υπάρχει ισχυρή η πολιτική κατεύθυνση για την κατά προτεραιότητα επιλεξιμότητα της ένταξης των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών. Παράλληλα, είπε ο υπουργός, υπάρχουν και οι δυνατότητες των πόρων και των μεγάλων επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Συνοχής. Χρήματα έχουν εξασφαλιστεί, χρειάζεται όμως οι άνθρωποι και οι κοινωνίες να προτείνουν, είτε στις Περιφέρειες είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης, το αναπτυξιακό τους πλάνο. Τόνισε πως οι ίδιοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είναι που θα πρέπει να θελήσουν να επιδιώξουν την ανάπτυξη του τόπου τους μέσα από την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων. Διαβεβαίωσε ότι εάν οι τοπικές κοινωνίες θελήσουν να αξιοποιήσουν τις προτάσεις που κάνει η πιλοτική αυτή μελέτη, ο ίδιος θα βοηθήσει για την υλοποίησή τους. Χρειάζεται όμως, είπε, να υπάρξουν οι τοπικές και περιφερειακές προτάσεις, ώστε να τα σχεδιάσουμε, να τα τρέξουμε και να διατεθούν οι πόροι. Προανήγγελλε – χωρίς να θελήσει να επεκταθεί – μια μεγάλη επένδυση που θα ανακοινωθεί και θα αφορά την κάλυψη όλης της χώρας σε internet, με ισχυρότερο σήμα και υψηλότερες ταχύτητες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από την δική του πλευρά, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως είναι στα χέρια των τοπικών κοινωνιών το πώς πραγματικά θέλουν να είναι αυτές και το πώς θα τις δούμε τα επόμενα χρόνια. Σαφώς, ο εξωτερικός και εσωτερικός τουρισμός είναι ένας ισχυρός βραχίονας ανάπτυξης αυτών των περιοχών – είναι ο εξωτερικός και αλλά και ο εσωτερικός τουρισμός. Επισήμανε πως στον τομέα της φιλοξενίας, δεν είναι μόνο οι ξενοδοχειακές μονάδες ή τα τουριστικά καταλύματα, αλλά καταρχάς τα ίδια τα σπίτια μας και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Και εδώ έχουμε δύο κυβερνητικές οριζόντιες παρεμβάσεις βοήθειας, η μία μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και η δεύτερη είναι η ευνοϊκή πολιτική που έχει θεσπιστεί για τις μεταβιβάσεις των γονικών παροχών. Παράλληλα, υπάρχει το μεγάλο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για χρηματοδοτήσεις έργων και δράσεων σε δήμους. Υπάρχει η πρόσκληση για την χρηματοδότηση της αξιοποίησης του κτηριακού αποθέματος, και ήδη πολλοί δήμοι έχουν ανταποκριθεί. Επίσης έχουμε και πολλά, όχι μόνο μεγάλα έργα, που πραγματοποιούνται στον τομέα των μεταφορών αλλά και για μικρότερα έργα όπως αυτά που έχουν ενταχθεί στην αγροτική οδοποιία.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για τα «Απάτητα Βουνά» και σε ανασχεδιασμούς που έχουν γίνει. Παράλληλα σημείωσε, ότι μετά από πολλά χρόνια, έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος. Αυτό που χρειαζόμαστε, είπε ο κ. Πέτσας, είναι υπάρξει ένας ολιστικός σχεδιασμός προγραμμάτων αειφόρας ανάπτυξης και δήλωσε ανοικτός σε έναν ανασχεδιασμό των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ θετικό, που για πρώτη φορά οι δήμοι έχουν λόγο πάνω στον σχεδιασμό προγραμμάτων του ΕΣΠΑ – και οι Περιφέρειες και η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους αυτές τις προτάσεις των δήμων.
Η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας, ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ, Τόνια Μοροπούλου, παρουσίασε στην επιτροπή το ερευνητικό πιλοτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Μάνης, της Εύβοιας, της Σάμου, της Σύμης, του Καστελόριζου, της Χάλκης, της μη τουριστικής περιοχής της Χίου, τονίζοντας πως οι υποδομές, το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τους απόθεμα, μπορεί με μικρό κόστος να γίνει μοχλός ανάπτυξης για αυτές τις περιοχές. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι να υπάρξει ένας έξυπνος σχεδιασμός και κοινωνική συμμέτοχη. Αναλύοντας το ερευνητικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι η καταγραφή και μοντελοποίηση των δεδομένων αυτών των περιοχών, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε κοινές διαδρομές αρχιτεκτονικής, άυλης κληρονομίας, γαστρονομίας, παραδοσιακών οικισμών, παραδοσιακών τεχνικών, θέτοντας ταυτόχρονα το θέμα της εγκατάστασης συστημάτων διαχείρισης για την προστασία του περιβάλλοντος και την διάτρηση της ποιότητας. Η δημιουργία τέτοιων διαδρομών, η αναζωογόνηση τοπικών στοιχείων, η ομαλή συνύπαρξή τους με τη νέα τεχνολογία, η ανάπτυξη υποδομών, έργων μεταφοράς και θαλάσσιων υποδομών και δικτύων, είναι μερικές από τις συνθήκες εκείνες που δημιουργούν αειφόρα ανάπτυξη για τις λιγότερες αναπτυγμένες περιοχές, θέτοντάς τες στον τουριστικό και ειδικό τουριστικό χάρτη.
Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, ανέφερε ότι αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα υλοποιείται από μια διεπιστημονική ομάδα που συντονίζεται από το ΕΜΠ. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και φιλόδοξο σχέδιο αειφόρου πολύπλευρης ανάπτυξης με διεθνή αναγνώριση. Μια κοινοπραξία προγραμμάτων των ΑΕΙ μας. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι το ΕΜΠ, έχοντας διακεκριμένη θέση στα διεθνή δίκτυα για διεπιστημονική έρευνα και εκπαίδευση, δεσμεύεται να παίξει τον ρόλο του στη δημιουργία διεθνούς εργαστηρίου για την αειφόρο ανάπτυξη, με αξιοποίηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος και είναι αυτό που προτείνει το ΑΕΙ και θέλουν οι τοπικές κοινωνίες. Αυτό θα λειτουργήσει ως ένας πόλος, ένα hub, φέρνοντας τους νέους της Ευρώπης και του κόσμου σε επαφή με τις απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας, επενδύοντας σε έρευνα, καινοτομία, πολιτισμό, συμβάλλοντας έτσι στην αναζωογόνησή τους.
Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπυρίδων Κίντζιος, τόνισε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη μπορεί να αναδειχθεί πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της χώρας. Αναφέρθηκε στα τέσσερα τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που λειτουργούν σε τέσσερις περιοχές της χώρας. Υπογράμμισε ότι πέρα από την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών, χρειάζεται παράλληλα η ανάδειξη των τοπικών τους χαρακτηριστικών στο παραγωγικό και στο εκπαιδευτικό μοντέλο.
Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Ιωάννα Μπατιστάτου, επισήμανε πως «η Ήπειρος αναπτύσσεται σήμερα με ταχείς ρυθμούς και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξή της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο καινοτόμος σχεδιασμός του προγράμματος θα μπορούσε να περιλάβει και άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως η ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων, που έχει μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι πάντα αρωγός στις δράσεις του Πανεπιστημίου μας, προς όφελος της ανάπτυξης της Ηπείρου».
Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, επισήμανε πως είναι πολύ θετική η δυνατότητα που υπάρχει μέσα από αυτό το πιλοτικό σχέδιο, οι τοπικές κοινωνίες να ανασχεδιάσουν με ισόρροπο τρόπο το μέλλον τους, σεβόμενες και προστατεύοντας το φυσικό τους περιβάλλον που είναι και το πλεονέκτημά τους. Σήμερα, ανέφερε, έχουμε τους χρηματοδοτικούς εκείνους πόρους, μέσα από έντονα «πράσινα» προγράμματα. Αναφέρθηκε στα προγράμματα του υπουργείου, για τα οποία έχουν ήδη βγει προσκλήσεις και σε αυτές που αναμένεται να βγουν. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να δοθούν στους δήμους, εκείνα τα κατάλληλα εργαλεία για έργα υποδομών όπως είναι το αποχετευτικό, η επεξεργασία λυμμάτων και αφαλάτωσης. Και η πιλοτική αυτή πρόταση, είπε, είναι ένα εργαλείο που δίνει προβάδισμα σε κάποιες περιοχές που έχουμε μελετήσει ολιστικά την ανάπτυξή τους και είναι πιο ώριμες για τέτοιες απορροφήσεις έργων.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννης Ξιφαράς, εστίασε στον τομέα των μεταφορών για την στήριξη των τοπικών οικονομιών, όσον αφορά την ανάπτυξη, τον τουρισμό, τη βιωσιμότητα. Αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχουν αναπτυχθεί από την κυβέρνηση και πρόσθεσε πως το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές της κυβέρνησης, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Κώστα Καραμανλή, για τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών στην χώρα μας και παραμένουμε να δουλεύουμε μαζί, συντονισμένοι βήμα-βήμα.
Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, υπογράμμισε ότι η αειφόρος ανάπτυξη των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Πολιτικής και είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική περιφέρεια. Υπογράμμισε πως στην γενική γραμματεία εργαζόμαστε εντατικά σε πολλά επίπεδα πάνω στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας και στη διασφάλιση του περιβάλλοντος. Η κλιματική ουδετερότητα, η κυκλική οικονομία, η βιώσιμη αστική κινητικότητα, η ηλεκτροκίνηση, αλλά και προγράμματα που συμβάλλουν έμμεσα στη βιώσιμη ανάπτυξη του δομημένου περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα η προσβασιμότητα, βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων από την πρώτη μέρα και συνεχίζουμε να θέτουμε μέχρι και σήμερα όλο και υψηλότερους στόχους.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αφορά, ουσιαστικά, περιοχές, οι οποίες έχουν ανάγκη να μείνουν ζωντανές – για αυτό και το ΤΕΕ ενισχύει και υποστηρίζει αυτό το πρόγραμμα ενεργά.