Υπογράφηκε σήμερα προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ερευνητικού κέντρου θαλάσσιων ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για την κατασκευή τριών νέων κτιρίων που θα αποτελέσουν την μεγαλύτερη κτιριακή αναβάθμιση που έχει γίνει για το Κέντρο στην Κρήτη.
O προϋπολογισμός του έργου είναι 8.060.000,00 Euro και η χρηματοδότηση θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ Αντώνης Μαγουλάς. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΕΛΚΕΘΕ με την κατασκευή τριών νέων κτιρίων: Κτίριο υποβρύχιων οχημάτων, κτίριο αντλιοστασίου και κτίριο Γραφείων – εργαστηρίων.
«Είναι πολύ σημαντική χρηματοδότηση για το ΕΛΚΕΘΕ για ένα έργο που προχωρά με την στήριξη και τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης. Μια συνεργασία που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2022. Πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο που αναπτύσσει ακόμα περισσότερο την Κρήτη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΕΛΚΕΘΕ για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία ενώ τόνισε πως «Το έργο δημοπρατείται από το ΤΑΙΠΕΔ και οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου θα επιβλέψουν το έργο και μέχρι τέλος του 2025 εκτιμούμε ότι θα είναι ολοκληρωμένο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ δήλωσε πως «είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, διότι το έργο που υπογράφηκε σήμερα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και σηματοδοτεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει γίνει στο ΕΛΚΕΘΕ εδώ και εικοσιπέντε χρόνια».
Η τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου έχει αναλάβει την επίβλεψη του έργου των κτιριακών έργων που έχουν προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ ενώ – όπως ανέφερε ο Αντώνης Μαγουλάς – ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που γίνεται στην Κρήτη είναι περίπου 11,5 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει 3 κτίρια, με το μεγαλύτερο να έχει εμβαδόν περίπου 3.300 τετραγωνικών μέτρων που θα έχει εργαστήρια και γραφεία. Επίσης θα υπάρχουν ειδικές υποδομές για τη συλλογή ζωντανών μικροοργανισμών, οι οποίες με τη σειρά τους μετά από χρησιμοποιηθούν για πολλές βιοτεχνολογικές εφαρμογές, καθώς προβλέπεται να υπάρχει και ένα γραφείο βαθμονόμησης των δορυφόρων που διεκδικείται από την Κρήτη και τα Κανάρια.