Φωτοβολταϊκό πάρκο
Πηγή Εικόνας: pixabay στο pexels

Επιδοτήσεις, επιδόματα, μέτρα ενθάρρυνσης επενδύσεων για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και συμβουλές στους πολίτες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που εφαρμόζονται σε περιοχές της Ευρώπης. Τα μέτρα αυτά παρουσιάστηκαν από αποδήμους που προέρχονται από το χώρο της αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανατολική ΑΕ.

Καλές πρακτικές στη Χάλκη και το Αγρίνιο

Ξεκινώντας την παρουσίαση καλών πρακτικών από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Χάλκης λέγοντας ότι είναι ένα μικρό νησί στο οποίο έχει δημιουργηθεί ένα φωτοβολταϊκό με μπαταρίες, το οποίο είναι λαϊκής βάσης και καλύπτει σχεδόν όλη την ενέργεια του νησιού. Χαρακτήρισε, άλλωστε, πολύ ωραίο έργο τη διάταξη αντλησιοταμίευσης που, όπως είπε, ξεκινάει στο Αγρίνιο. Ο σχεδιασμός προβλέπει μια διάταξη δύο λιμνών, όπου το πρωί το νερό θα κατεβαίνει κάτω και θα παράγει ενέργεια ενώ το βράδυ που η ενέργεια είναι πιο φτηνή θα ανεβαίνει με αντλίες πάνω.

Τι συμβαίνει στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Γερμανία

Στις χρηματοδοτήσεις που παρέχονται στη Γαλλία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τη λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων και την κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων για την παραγωγή ενέργειας και εδαφοβελτιωτικών αναφέρθηκε ο Ιωάννης Βουλδούκης, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αντονί της Γαλλίας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι γίνεται γενικά στη χώρα προσπάθεια περιορισμού της καύσης των απορριμμάτων.

Από την πλευρά του, ο Ισίδωρος Διακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος στο Χάρινγκεϊ του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο μίλησε για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων ενέργειας από την κυβέρνηση, τις επιδοτήσεις που δίνονται και την καύση των σκουπιδιών για την εξασφάλιση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στην περιοχή όπου βρίσκεται υπήρξε συμφωνία με καταστήματα ώστε να επιτρέπεται η είσοδος στους πολίτες και η παραμονή τους σε αυτά, ακόμη και αν δεν παραγγείλουν κάτι, προκειμένου να περάσουν κάποιες ώρες σε ένα ζεστό περιβάλλον.

Ακόμη και η Σουηδία, στην οποία το 60% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική και η αιολική, η κυβέρνηση επιδότησε τις εταιρίες που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας όπου το ρεύμα είναι ακριβότερο. Παράλληλα παρέχεται συμβουλευτική για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και οικονομική βοήθεια μέσω συλλόγων σε οικονομικά ευάλωτες οικογένειες. 

Στη Γερμανία, άλλωστε, όπως τόνισε η Στέλλα Κυργιανέ Εφραιμίδου, Δημοτική Σύμβουλος στο Βάινχαϊμ της Γερμανίας, στα μέτρα που εφαρμόζονται περιλαμβάνονται κίνητρα για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με στόχο την μείωση της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων καθώς και η στήριξη σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως οι φούρνοι.

Το τοπίο στις μεσογειακές χώρες

Αρκετά διαφορετική είναι η κατάσταση στην Αλβανία, όπου, όπως τόνισε ο Ζήσος Λούτσης, Διευθυντής Γραφείου Παιδείας στην περιοχή Φοινίκης-Δρόπολης, στην Αλβανία, υπάρχουν πολλές πηγές ενέργειας (αρκετοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί) ενώ ως το 2021 ήταν εύκολη η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων, αφού τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχει ξενιτευτεί. Σήμερα πια, το κράτος συμβουλεύει τους πολίτες να μην υπερβαίνουν το όριο ηλεκτροδότησης ώστε να μην πληρώνουν την ενέργεια ακριβότερα και παράλληλα ενθαρρύνονται οι επενδύσεις για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Στην Ιταλία, από την άλλη πλευρά, και συγκεκριμένα στο Δήμο του Καμιζάνο, αναβλήθηκε για αργότερα το άναμμα των καυστήρων, μειώθηκαν οι θερμοστάτες στους 19 βαθμούς, περιορίστηκε ο δημόσιος φωτισμός, αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας με το φως της ημέρας και άρχισαν να γίνονται φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

 

Χαιρετισμοί από τους Γ. Χρυσουλάκη και Θ. Τζάκρη

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της συζήτησης, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, τόνισε ότι «υπάρχει ένα περιβάλλον ρευστότητας, αβεβαιότητας και διαρκών ανακατατάξεων στον τομέα της ενέργειας και η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, γι΄ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να υπάρξουν μέτρα». Σχολίασε παράλληλα ότι οι χώρες της Ευρώπης έχουν αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στις οποίες περιλαμβάνονται η αναβάθμιση των συστημάτων παροχής ενέργειας, η ενεργοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική και η επικοινωνία με τους πολίτες για τη σωστή χρήση ενέργειας.

Από την πλευρά της η Α’ αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για θέματα ελληνισμού της διασποράς βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι κάθε χώρα βιώνει με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετική ένταση τις προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα ενώ οι πιο ευάλωτες χώρες μέλη πλήττονται δυσανάλογα πολύ. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι εκτός από αποδέκτης, και εισηγητής και συνδιαμορφωτής των πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας τη στιγμή που πρέπει να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους ορθές πρακτικές όπως η λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων.

Τις εργασίες της συνάντησης συντόνισε η Ιωάννα Ζαχαράκη, Πρόεδρος Σ.Ε. του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Αντιδήμαρχος του Δήμου Σόλινγκεν.