ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο ΜεσογείωνΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χθες μετά βαΐων και κλάδων την υπογραφή μνημονίου Συνεργασίας (MoC) μεταξύ του Υπουργείου και ελληνικών Δήμων, δημιουργώντας ένα «δίκτυο» 85 ελληνικών πόλεων, που δεσμεύονται να εργαστούν πάνω στην κλιματική ουδετερότητα, με εμπροσθοβαρείς δράσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα ως το 2030, 20 ολόκληρα χρόνια πριν το στόχο για όλους που είναι το 2050!

Θυμίζουμε ότι κλιματική ουδετερότητα σημαίνει ότι, με έμφαση στις εκπομπές αερίων αλλά όχι μόνο, όλη η δραστηριότητα που έχεις δεν επιβαρύνει καθόλου το κλίμα!!!

Το ΥΠΕΝ ωστόσο ΔΕΝ ανακοίνωσε ούτε αν κανείς άλλος δημόσιος ή μη φορέας συνυπέγραψε το συγκεκριμένο μνημόνιο ούτε καν ποιες ελληνικές πόλεις ή δήμοι το συνυπογράφουν!!!!

Το economix.gr ρώτησε το ΥΠΕΝ για την επίσημη λίστα αλλά το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε (μέχρι την ώρα που δημοσιεύονται αυτές οι γραμμές). Ωστόσο μέσα από το ρεπορτάζ μας βρήκαμε την πλήρη λίστα και ξεδιαλύνουμε απορίες και ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση,  το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoC) έρχεται σε συνέχεια της θετικής ανταπόκρισης των Δήμων στην Πρόσκληση που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στις 19 Οκτωβρίου 2022, για την ένταξη ελληνικών Δήμων στο Μνημόνιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο της Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030.

Το economix.gr σημειώνει ότι είχαν προηγηθεί οι πρώτες 6 ελληνικές πόλεις που εντάχθηκαν από την ΕΕ στη λίστα των 100 ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και 15 ακόμη που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ήταν υποψήφιες αλλά δεν επιλέχθηκαν. Ωστόσο το ΥΠΕΝ και η ΓΓΧΣΑΠ θεώρησαν ότι η θέληση και η προσπάθεια δεν πρέπει να χαθούν και αποφάσισαν να συγκροτήσουν και ένα αντίστοιχο ελληνικό δίκτυο, με «μαγιά» όσους ενδιαφέρθηκαν αρχικά. Αλλά και με στόχο να διευρυνθεί αυτός ο αριθμός, υλοποιώντας ίσως όχι το σύνολο των προβλεπόμενων δράσεων αλλά παίρνοντας ο κάθε δήμος όσα περισσότερα θέλει και μπορεί από ένα σύνολο πολιτικών και εργαλείων που θα εφαρμοστούν από τις 6 βασικές πόλεις (και τις 100 ευρωπαϊκές). Ο ΓΓΧΣΑΠ του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάνης, θα κάνει τον συντονισμό και ήδη η διεύρυνση του δικτύου αποτελεί γεγονός!

 

Οι πρώτες 6 πόλεις

Έξι ελληνικές πόλεις, η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ 377 πόλεων για να συμμετάσχουν στην Αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των αστικών περιοχών.

Η επιλογή των ελληνικών πόλεων είναι μεγάλη επιτυχία για τη χώρα και είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συνεργασίας μεταξύ των 6 πόλεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν επιτύχει αυξημένο αριθμό πόλεων, οι οποίες συμμετέχουν στην Αποστολή και αυτό οφείλεται στη δέσμευση, στη φιλοδοξία, την ικανότητα και τη σκληρή δουλειά των Δήμων που επελέγησαν αλλά και στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον, το ελληνικό μοντέλο κρατικής στήριξης προωθείται από την Ε.Ε. και σε άλλα κράτη ως ένα καλό παράδειγμα.

 

Η πρώτη διεύρυνση του ελληνικού δικτύου

Αυτή η στήριξη του ΥΠΕΝ, και ειδικά η πρωτοβουλία τα Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κινητοποίησε και άλλους δήμους (τους οποίους όλους θα πρέπει να χαρακτηρίοσυμε πρωτοπόρους) και έδωσε τους πρώτους καρπούς πριν από έναν χρόνο περίπου.

Στις 27 Ιανουαρίου 2022 υπογράφτηκε ένα πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜοC) μεταξύ τόσο των επιλεγέντων για την Αποστολή της ΕΕ αλλά και όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για υποψηφιότητα και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας στις 27 Ιανουαρίου 2022 συμμετείχαν οι εξής 21 Δήμοι (περιλαμβάνονται και 5 από τις αρχικές 6, πλην Αθήνας): Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καλαμαριάς, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Κοζάνης, Μυτιλήνης, Τρικκαίων, καθώς και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, με τους Δήμους – μέλη: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιον, Κορυδαλλός, Περιστέρι, Πετρούπολη, Φυλή, Χαϊδάρι.

 

Η λίστα με τους 85 δήμους

Από εδώ και πέρα, στην εθνική αυτή προσπάθεια που συντονίζει το ΥΠΕΝ συμμετέχουν 85 δήμοι της χώρας:

  1. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ
  2. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  3. ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
  4. ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  5. ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  6. ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
  7. ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
  8. ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ
  9. ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
  10. ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ
  11. ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
  12. ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑΣ
  13. ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
  14. ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
  15. ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
  16. ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
  17. ΔΗΜΟΣ ΔΟΔΩΝΗΣ
  18. ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ
  19. ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
  20. ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
  21. ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
  22. ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
  23. ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
  24. ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
  25. ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ
  26. ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  27. ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
  28. ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
  29. ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
  30. ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  31. ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
  32. ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ
  33. ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
  34. ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
  35. ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
  36. ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
  37. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  38. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
  39. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
  40. ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
  41. ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
  42. ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
  43. ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
  44. ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
  45. ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  46. ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ
  47. ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
  48. ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ
  49. ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
  50. ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ
  51. ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
  52. ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ
  53. ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  54. ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
  55. ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
  56. ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
  57. ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
  58. ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
  59. ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
  60. ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
  61. ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ
  62. ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
  63. ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ
  64. ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ
  65. ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ
  66. ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
  67. ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ
  68. ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
  69. ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
  70. ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ
  71. ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
  72. ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ
  73. ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
  74. ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
  75. ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΨΑΡΩΝ
  76. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΝΠΔΔ), (Δήμοι μέλη του ΑΣΔΑ: Αγία Βαρβάρα)
  77. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΝΠΔΔ), (Δήμοι μέλη του ΑΣΔΑ:  Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό)
  78. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΝΠΔΔ), (Δήμοι μέλη του ΑΣΔΑ: Αιγάλεω)
  79. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΝΠΔΔ), (Δήμοι μέλη του ΑΣΔΑ: Ίλιον)
  80. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΝΠΔΔ), (Δήμοι μέλη του ΑΣΔΑ: Κορυδαλλός)
  81. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΝΠΔΔ), (Δήμοι μέλη του ΑΣΔΑ: Περιστέρι)
  82. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΝΠΔΔ), (Δήμοι μέλη του ΑΣΔΑ: Πετρούπολη)
  83. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΝΠΔΔ), (Δήμοι μέλη του ΑΣΔΑ: Φυλή)
  84. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΝΠΔΔ), (Δήμοι μέλη του ΑΣΔΑ: Χαϊδάρι)
  85. ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να προωθηθεί η δικτύωση και η διεθνής διάσταση και οι κοινότητες των Ελλήνων, το ΥΠΕΝ επιλέγει να εντάξει στο δίκτυο (προφανώς για λόγους ανταλλαγής τεχνογνωσίας και όχι για χρηματοδοτήσεις) και ένας δήμος από την Κύπρο, η Λεμεσός.

 

Τι αφορά

Η πρωτοβουλία είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον και η επιτυχία της εξαρτάται από τη συνεργασία και τη δέσμευση όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Συνολικά, η δικτύωση αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της Αποστολής 100 της Ε.Ε., καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας, στην επιτάχυνση της υλοποίησης πρωτοβουλιών και στην προώθηση της μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για τις πόλεις.

Με την προώθηση των εταιρικών σχέσεων και των συνεργασιών, η αποστολή της Ε.Ε. 100 μπορεί να αυξήσει τον αντίκτυπο των πρωτοβουλιών της και να συμβάλει στην προώθηση της μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

Η Αποστολή αναμένεται να αποτελέσει και μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία η οποία θα αναδειχθεί σε μια κρίσιμη παράμετρο για την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων. Τα οφέλη των πόλεων που θα επιλεγούν από το Πρόγραμμα θα είναι πολλαπλά (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά κ.α.).

Οι επιλεγμένες πόλεις, μέσω της διεθνούς προβολής και μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε., θα υλοποιήσουν επενδύσεις που επιταχύνουν την μετάβαση τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα παρουσιαστούν ολιστικές λύσεις που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και θα προωθηθούν έξυπνες τεχνολογίες για την καλύτερη ενεργειακή διαχείριση των αστικών κέντρων.

Το economix.gr σημειώνει ότι οι 6 αρχικές πόλεις θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση από πόρους της ΕΕ απευθείας και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα – αλλά και με απευθείας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία – ωστόσο ο στόχος του ΥΠΕΝ είναι σχεδόν κάθε εμπειρία, μέτρο ή πολιτική που θα εφαρμοστεί στις 6 αρχικά επιλεχθείσες πόλεις να μπορέσει να μεταφερθεί και στις άλλες 80 ελληνικές πόλεις…

Η Αποστολή της ΕΕ για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030

Στην πραγματικότητα η όλη δράση αφορά μια επιτάχυνση της μετάβασης των πόλεων στην κλιματική ουδετερότητα,

Η Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030 είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων στα αστικά περιβάλλοντα. Επίσης, στοχεύει να υποστηρίξει τις πόλεις στην επιτάχυνση του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού τους, έτσι ώστε να δημιουργηθούν πόλεις που να είναι βιώσιμες, ανθεκτικές και αποδοτικές όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, προάγοντας παράλληλα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν τοπικές αρχές, πολίτες, επιχειρήσεις, επενδυτές καθώς και περιφερειακές και εθνικές αρχές. Οι 100 πόλεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που επιλέχθηκαν θα λειτουργήσουν ως κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας για να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, 20 χρόνια νωρίτερα από τον στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.