Γεύσεις, εικόνες και αρώματα από τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν οι συμμετέχοντες του fam trip που διοργανώθηκε από το τμήμα προβολής αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας.

Δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σεφ, άνθρωποι του αγροδιατροφικού τομέα αλλά και στελέχη της Περιφέρειας επισκέφθηκα και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας όπου και περιηγήθηκαν σε επιχειρήσεις αγροδιατροφής και οίνου έχοντας με σκοπό την αποτύπωση και διάδοση των ιδιαίτερων προϊόντων της περιοχής.

«Μέσα από ένα δομημένο σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με προγραμματισμό για το 2023 με συμμετοχή σε πάνω από 25 εκθέσεις, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, διαφημιστικές καταχωρήσεις σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, διοργάνωση fam και press trip με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση εξωστρέφειας και ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής» ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος.

Σκοπός της βιωματικής αυτής δράσης ήταν η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής μέσω της γαστρονομίας αλλά και των ανθρώπων που «κρύβονται» πίσω από αυτές τις δημιουργίες.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και τις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας όπου δοκίμασαν τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά και προϊόντα ΠΟΠ, όπως το κρασί Γουμένισσας, τα Κρασιά Νάουσας, αλλά και γεύσεις που κανείς συναντά μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το βουβάλι, το ΠΟΠ ακτινίδιο, το κεράσι Ροδοχωρίου ΠΟΠ, το τυρί μπάτζο κά.

Παράλληλα, ξεναγήθηκαν στην ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά εδέσματα, ενώ σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην περιοχή της Πιερίας γεύτηκαν πιάτα με την προσθήκη τρούφας από τις πλαγιές του Ολύμπου.

Στη Χαλκιδική γνώρισαν τα «μυστικά» του τυλίγματος στα σαρμαδάκια και γεύτηκαν εκλεκτά παλαιωμένα τσίπουρα των Σερρών και Χαλκιδικής.

Σειρά είχαν τα εξαιρετικά κρασιά ΠΟΠ στην Ημαθία και τη Γουμένισσα του Κιλκίς, όπως το περίφημο Ξινόμαυρο Νάουσας, αλλά και Μαλαγουζιές διαφόρων terroir και χρονολογιών, ενώ πραγματοποιήθηκε και Food & wine pairing με dry aged μοσχάρι Βεροίας.

Πρώτη πανελλαδικά σε παραγωγή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) είναι πρώτη πανελλαδικά σε αγροτική παραγωγή, όπως και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων «έχοντας ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων στη χώρα και με το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να κινείται σταθερά σε επίπεδο άνω του 25%» όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μπάτος.

Ο πρωτογενής τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει κατά 26% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας, ενώ όπως είπε: «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών. Επίσης, η ΠΚΜ έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή μυδιών (90% εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ιχθυηρών (με 75% εξαγωγές) και δύο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50% εξαγωγές. Αντίστοιχα, στην περιοχή μας παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού».

Και συμπλήρωσε: «Διαθέτουμε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας, το ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο αγροδιατροφικός τομέας τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία στάθηκε ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κιλτίδης. «Ο αγροδιατροφικός τομέας συνιστά τον σταθεροποιητή της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και τον διεγέρτη» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ο τομέας που κρατήθηκε “όρθιος” εν μέσω πανδημίας και δεν επηρεάστηκε όπως άλλοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας».