Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις της χώρας, μικρές και μεγάλες δηλώνουν ότι διαχειρίστηκαν με επιτυχία την κρίση και προσδοκούν ή επιδιώκουν επιχειρηματική ανάπτυξη (έναντι 15% το 2019 και 6,4% το 2017).
Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που προσδοκούν σταθερότητα περιορίστηκαν στο 15,2 % (42,9 % το 2019, 29,5 % το 2017) καθώς και εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες (33,9 % εφέτος έναντι 42,2 % το 2019 και 64,1 % το 2017).
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του ΣΕΒ Business Pulse 2022 η οποία πραγματοποιήθηκε εφέτος από την MRB σε δείγμα 591 επιχειρήσεων όλων των μεγεθών. Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για μετατόπιση επιχειρήσεων προς την κατηγορία «α», δηλαδή με την ανάπτυξη ως βασική προοπτική ή επιδίωξη και ποιοτική μεταστροφή σε σχέση με το παρελθόν όπου κυριαρχούσαν συγκυριακοί παράγοντες.
Σύμφωνα με την έρευνα, για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στην πρώτη κατηγορία η αναπτυξιακή προοπτική είναι κυρίαρχη, με την αισιοδοξία να βασίζεται στην οικονομική εξέλιξη της χώρας, στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων αλλά και στον πράσινο / ψηφιακό μετασχηματισμό. Το 15 % των επιχειρήσεων της β’ κατηγορίας, παρότι βρέθηκε σε δυσχερή θέση λόγω της υγειονομικής και πρόσφατα γεωπολιτικής κρίσης, επιδιώκει πλέον την σταθερότητα βασιζόμενο στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και τις συγκυριακές ευκαιρίες στην αγορά. Και για τις επιχειρήσεις της κατηγορίας «γ» εντοπίζεται σημαντική ανάγκη για μεγαλύτερη ενθάρρυνση επενδύσεων σε πράσινη / ψηφιακή μετάβαση που θα αλλάξει δραστικά το παραγωγικό μοντέλο, αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων ως επενδυτικά στηρίγματα και λιγότερο ως κεφάλαια κίνησης και μείωση του κόστους δανεισμού και βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι:
-Τα στοιχεία που προβληματίζουν κυρίως τις επιχειρήσεις είναι η ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές πιέσεις, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και η πολυνομία, η δυσκολία κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις και δεξιότητες, το φορολογικό πλαίσιο και η χρηματοδότηση.
– Οι πλέον σημαντικές πτυχές του μεταρρυθμιστικού έργου των τελευταίων ετών είναι: Η ψηφιοποίηση του κράτους και κυρίως των διεπαφών με τη δημόσια διοίκηση, η φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και η απορρόφηση / υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ. . Ωστόσο, ζητούμενο είναι η ακόμα ταχύτερη άρση της γραφειοκρατίας σε πεδία όπως η απονομή δικαιοσύνης, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενέργεια και το κλίμα, η χωροταξία, η αδειοδότηση, η λειτουργία των ΟΤΑ, η λειτουργία του ανταγωνισμού, το πτωχευτικό πλαίσιο κ.λπ. Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα πεδία αυτά είναι σημαντική ώστε οι διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης να απλοποιούνται πριν τη ψηφιοποίησή τους και ανάρτηση τους στο gov.gr.
-Πώς αξιολογείται η πρόοδος της οικονομίας: Η οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η προοπτική της, ακολουθεί μία σταθερή πορεία. Η θετική εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πάνω από 10%, κάτι που είχε να συμβεί από το 2017.