To βασιλικό βραβείο Earthshot Prize ως μοχλός για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα με μεγάλη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ και των περιβαλλοντικών κινημάτων.
Το Earthshot Prize μπορεί να συμβάλει σε μια ουσιαστική αλλαγή ανέφερε ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας δασών του ΥΠΕΝ, και ανέλυσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Κώστα Συνολάκη ο οποίος έδωσε κι αυτός το ”παρών” στην εκδήλωση, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε στις εντατικές προσπάθειες αναδασώσεων των καμένων εκτάσεων αλλά και στο εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η αναδάσωση δεν συμβάλει μόνο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην προσαρμογή στις συνέπειές της, καθώς λειτουργεί ως ανάχωμα στις πλημμύρες, ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε τη βούληση της κυβέρνησης για εντατικοποίηση των προσπαθειών.
Στόχος του βραβείου είναι να εμπνεύσει και να βελτιώσει τη ζωή των επόμενων γενεών, τόνισε ο Βρετανός πρεσβευτής Μάθιου Λοτζ.
Ο κ. Λοτζ εξήρε τις προσπάθειες των υποψηφίων και επισήμανε ότι οι δράσεις για την προώθηση του βραβείου και των προσπαθειών για ένα βιώσιμο μέλλον θα ενταθούν.
Απ’ την πλευρά της η Χάνα Τζόουνς, CEO του The Earthshot Prize, επισήμανε ότι είναι τεράστια τιμή και ευχαρίστηση να συντονίζει τις προσπάθειες ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης για έναν βιώσιμο και δίκαιο μέλλον, καθώς, όπως είπε, μπορεί να γίνει ο κάθε ένας πηγή αλλαγής για τον κόσμο.
Ψάχνουμε σε όλο τον κόσμο για λύσεις που δείχνουν σημάδια επιτυχίας και επιθυμούμε να τα προωθήσουμε ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε οι πέντε κατηγορίες του βραβείου είναι ωκεανοί βιοποικιλότητα, καθαρός αέρας, κλιματική αλλαγή και μηδενικά απορρίμματα. Έκανε επίσης γνωστό ότι θα διατεθεί ένα εκατομμύριο λίρες για τον κάθε νικητή στην εκάστοτε κατηγορία, ενώ στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή από όλο τον κόσμο.
Απ’ την πλευρά του ο Χάρης Ψυχογιός, πρόεδρος των Εκδόσεων Ψυχογιός, αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε σχετικά με το βραβείο και επισήμανε την ανάγκη για ευαισθητοποίηση για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας.
Όσον αφορά το βιβλίο για το Earthshot Prize, ο κ. Ψυχογιός τόνισε ότι προσφέρει συγκεκριμένες πληροφορίες ενώ ταυτόχρονα προσέφερε ελπίδα όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης υποψήφιοι διεκδικητές του βραβείου αλλά και ειδικοί εισηγητές, ανέλυσαν τις θέσεις τους και επισήμαναν την αξία της προώθησης καινοτόμων δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Το βραβείο The Earthshot Prize θεσπίστηκε από τον Δούκα του Κέιμπριτζ Πρίγκιπα Ουίλιαμ και το Βασιλικό Ίδρυμα με στόχο την ανάδειξη και περαιτέρω ανάπτυξη των καλύτερων προτάσεων για την αποκατάσταση του πλανήτη τα επόμενα 10 χρόνια, και αποτελεί σήμερα το πιο διάσημο βραβείο για το περιβάλλον παγκοσμίως.
Το The Earthshot Prize συνεχίζει τη φιλόδοξη αναζήτησή του για την εξεύρεση των πρωτοπόρων του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεχώς διευρύνει το δίκτυο εισηγητών, των 300 και πλέον οργανισμών σε περισσότερες από 80 χώρες που περιλαμβάνει ΜΚΟ, ιδρύματα, επενδύσεις, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκή κοινότητα, κυβέρνηση και κοινότητες.