Πηγή Εικόνας: Tama66 - pixabay

Από τις καιρικές συνθήκες και τις εξελίξεις στο «μέτωπο» του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί η πορεία που θα ακολουθήσει το 2023 η ελληνική παραγωγή κρασιού: ο «στεγνός» και ζεστός χειμώνας από τη μία, και οι υψηλές τιμές των προϊόντων καλλιεργητικής φροντίδας και του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων -συνεπεία και του πολέμου στην Ουκρανία- από την άλλη, εξελίσσονται σε «βραχνά» για αμπελουργούς και οινοποιούς, ιδίως δε για τους μικρούς του κλάδου. Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Κώστας Ευσταθίου, λίγη ώρα πριν από την έναρξη εσπερίδας ενημέρωσης, που πραγματοποιείται στη Γουμένισσα Κιλκίς για τους οίνους ΠΟΠ-ΠΓΕ και τη λελογισμένη κατανάλωση κρασιού, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιου Γεωργαντά.

Όπως εξήγησε ο κ.Ευσταθίου, η ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων τον φετινό χειμώνα προϊδεάζουν για λειψυδρία το καλοκαίρι και τα αμπέλια δεν είναι κατά βάση αρδευόμενη καλλιέργεια, ενώ αν οι επόμενοι μήνες -ιδίως ο Μάρτιος ή και ο Απρίλιος- επιφυλάξουν και απρόσμενους παγετούς, η παραγωγή προφανώς θα επηρεαστεί δυσμενώς. Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί, ιδίως με μικρούς κλήρους σε συγκεκριμένες περιοχές με χαμηλές αποδόσεις ανά στρέμμα, υφίστανται μεγάλη οικονομική πίεση -λόγω πληθωρισμού- στο να προμηθευτούν ό,τι χρειάζεται για τις καλλιεργητικές φροντίδες, οπότε «δεν ξέρουν αν τελικά τους συμφέρει να καλλιεργήσουν και πόσο» και «ίσως δούμε ακόμα και παρατημένα αμπελοτόπια».

Η τάση αυτή παρουσιάζει κοινά στοιχεία με εκείνη που επικράτησε το 2022: με το κόστος των καλλιεργητικών εφοδίων αυξημένο κατά σχεδόν 60% σε σχέση με το 2021, με ακριβότερο πετρέλαιο και με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για ένα οινοποιείο να έχει αυξηθεί, για παράδειγμα, από τα 30.000 ευρώ στα 75.000 ευρώ, είπε, η πίεση για τους παραγωγούς είναι προφανής και οι καλλιεργητικές φροντίδες έγιναν πλημμελώς σε κάποια αμπελοτόπια. «Οι κινήσεις του υπουργού για το ρεύμα και τα λιπάσματα βοήθησαν μεν, αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα» σημείωσε ο κ.Ευσταθίου, υπενθυμίζοντας ότι ούτε οι καιρικές συνθήκες του 2022 ήταν ευνοϊκές για την καλλιέργεια της αμπέλου. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η συνολική παραγωγή ήταν λίγο καλύτερη σε σχέση με το 2021.

Πώς κινήθηκε λοιπόν η παραγωγή πανελλαδικά το 2022; «Με βάση τις δηλώσεις συγκομιδής, είχαμε συνολικά περίπου 280.000 τόνους» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις παραγωγής -και άρα τα στοιχεία για τους όγκους του κρασιού- αναμένονται σε μία ή δύο εβδομάδες και το επόμενο διάστημα θα γνωστοποιηθούν και τα στατιστικά για τις εξαγωγές.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση κρασιού πέρυσι, επισήμανε: «ευτυχώς το 2022 πήγε τελικά πιο καλά από ό,τι αναμέναμε, γιατί μέσα στη χρονιά είχαμε διακυμάνσεις στις πωλήσεις και μεγάλη ανησυχία για το πώς θα κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα, λόγω του πληθωρισμού, του πολέμου, της πανδημίας και του πώς θα επιδρούσαν όλα αυτά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Τελικά όμως, κινηθήκαμε πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα, με πωλήσεις πολύ κοντά σε εκείνες του 2021, ίσως συν 1%-2%, ποσοστό που σίγουρα δεν αντισταθμίζει τις μεγάλες οικονομικές πιέσεις για τον κλάδο» σημείωσε