Ως μία ιδιαίτερα σημαντική επένδυση που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, στην τοπική και την εθνική ανάπτυξη, με δυνατότητες ενεργειακής τροφοδοσίας των γειτονικών χωρών περιέγραψαν τη νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης και οι εκπρόσωποι των τριών ενεργειακών ομίλων που συμπράττουν στη μονάδα, στη σημερινή εκδήλωση έναρξης υλοποίησης της επένδυσης.

 

Χ.Μέτιος: Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της ΠΑΜΘ

 

Την περαιτέρω αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Αλεξανδρούπολης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Όπως δήλωσε, το εν λόγω έργο σε συνδυασμό με άλλα έργα υποδομών τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών της Περιφέρειας, όπως η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (Floating Storage and Regasification Unit -FSRU), οι αγωγοί TAP και IGB, η αναβάθμιση και η ανάπτυξη των δύο μεγάλων λιμανιών και αεροδρόμιων σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, η σύνδεσή τους με την Εγνατία, αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την περιοχή.

 

Γ. Ζαμπούκης: Η Αλεξανδρούπολη κερδίζει το στοίχημα της νέας εποχής

 

Η έναρξη λειτουργίας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής αποδεικνύει, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ότι «ο τόπος μας με όλα τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα κερδίζει το στοίχημα της νέας εποχής […]» και μπορεί να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, καθώς αποκτά κυρίαρχο ρόλο στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Επίσης, τόνισε ότι η νέα επένδυση ενισχύει την τοπική οικονομία δημιουργώντας, κατά την κατασκευή της, περισσότερες από 800 νέες θέσεις εργασίας και πάνω από 100 μόνιμες θέσεις εργασίας για την επόμενη 25ετία».

 

Γ. Στάσσης: Ακόμη ένα βήμα προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και της ΔΕΗ

 

«Η σημερινή μέρα είναι για τη ΔΕΗ ένα ακόμα βήμα προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τόσο της ίδιας της εταιρίας όσο και της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Στόχος της «δημιουργικής σύμπραξης» των τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και του Ομίλου Κοπελούζου είναι να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας «ως ισχυρού και γιατί όχι εξαγωγικού παραγωγικού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

 

Ι.Παπαδόπουλος: Προτεραιότητα, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην ενεργειακή διπλωματία

 

Σημαντικό ορόσημο, τόσο για τους τρεις μεγάλους ενεργειακούς ομίλους όσο και για την Αλεξανδρούπολη, την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος. «[…]Η Ελλάδα αποκτά ένα ακόμη κρίσιμο έργο που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη τροφοδοσία με πιο οικονομική ενέργεια. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σ’ ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με δυνατότητες τροφοδοσίας εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών […] που επιδιώκουν την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο».

 

Κ. Ξιφαράς: Η τιμή του φυσικού αερίου θα επανέλθει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

 

Ο σωστός και ο έγκαιρος σχεδιασμός από πλευράς ενεργειακών επιχειρήσεων είναι προϋπόθεση για την ταχύτατη ανταπόκριση που επιδεικνύει ο ενεργειακός κλάδος στις εξελίξεις που υπαγορεύει η ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς. Εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, σημείωσε πως «παρά τη δαιμονοποίησή του το τελευταίο διάστημα λόγω της αυξημένης του τιμής, δεν παύει να είναι ένα πολύτιμο καύσιμο που θα έχει εξισορροπητικό ρόλο για τις επόμενες δύο δεκαετίες». Εκτίμησε ότι η τιμή του θα επανέλθει σταδιακά σε ιστορικά χαμηλά μέσα στην επόμενη διετία.

 

Χρ.Κοπελούζος: Νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά πράγματα της χώρας

 

Στον χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, Χρήστος Κοπελούζος δήλωσε πως η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά πράγματα της χώρας. «Ο Όμιλός μας πάντα οραματίζεται και υλοποιεί μεγάλα έργα που στηρίζουν την εθνική οικονομία και αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας […]. Υποδομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και την ίδια ώρα σχεδιάζουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Επενδύσεις που διευκολύνουν το δρόμο της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια, τόσο στη χώρα μας όσο και στα γειτονικά βαλκανικά κράτη και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ορίζοντας ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων για όλους μας […]. Η Ελλάδα θωρακίζεται η ίδια αποκτώντας ενεργειακή επάρκεια και ταυτόχρονα δημιουργείται ένας νέος ενεργειακός πυλώνας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».