Με ευρύτερη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο κυρώνεται το Πρωτόκολλο του Γκέτενμποργκ για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, μαζί με δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου που αφορά τις κυρώσεις συμφωνιών για την προστασία των υδρόβιων και αποδημητικών πτηνών, και την προστασία των κητοειδών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπέρ του νομοσχεδίου για την κύρωση του Πρωτοκόλλου του Γκέτενμποργκ («για τη μείωση της οξίνισης, του ευτροφισμού και του όζοντος σε επίπεδο εδάφους») τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ 25. Αντίθετα το ΚΚΕ το καταψήφισε, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε πως επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην ολομέλεια.
Ο υφυπουργός για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, τόνισε ότι «είναι σημαντικό που τα περισσότερα κόμματα συμφωνούν και υπερψηφίζουν αυτές τις τρεις κυρώσεις, που περιβαλλοντικά οδηγούν την χώρα μας μπροστά», επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί πως το περιβάλλον είναι υπεραξία γι’ αυτόν τον τόπο και έτσι το αντιμετωπίζει: Με πρωτοβουλίες, με μέτρα και πρωτοποριακές αποφάσεις, με έργα και όχι λόγια και θεωρίες».
Προανήγγειλε πως σήμερα θα ανακοινώσει την ένταξη ενός ακόμη βουνού στο πρόγραμμα των «Απάτητων Βουνών» αλλά και των μεθεπόμενων που προγραμματίζονται. Επισήμανε ότι η «κυβέρνηση αυτή έσπασε το ταμπού των αναδασώσεων» και πλέον αυτές έχουν ξεκινήσει. Στόχος, είπε «είναι την επόμενη τριετία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, να φυτευτούν 20 εκατομμύρια δέντρα σε περιοχές που το έχουν ανάγκη». Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην προστασία του δασικού πλούτου, καθώς καθαρίστηκαν 119 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα, διανοίξαμε κλειστούς δασικούς δρόμους συνολικής έκτασης 12.600 χιλιομέτρων, ανοίχθηκαν 2.000 χιλιόμετρα δασικών ζωνών και καθαρίσαμε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων από καύσιμη βιομάζα, που επί χρόνια είχε συσσωρευτεί εκεί.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, σημείωσε ο κ. Αμυράς, έχει δώσει για τον καθαρισμό δασών 72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα 22 εκατ. ευρώ από τον τακτικό Προϋπολογισμό, όταν τα προηγούμενα χρόνια, τα χρήματα κατ΄ έτος που δινόντουσαν στο κάθε δασαρχείο για δασικούς καθαρισμούς, ήταν μόλις στις 30.000 ευρώ».
Σχετικά με τους δασικούς χάρτες, ο υφυπουργός ανέφερε ότι έχει κυρωθεί το 95% των υπό ανάρτηση χαρτών, που καλύπτουν το 90% της επικράτειας και «τώρα πέφτουμε με τα μούτρα να αντιμετωπίσουμε το μπάχαλο που μας κληρονόμησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις περίπου 180.000 αντιρρήσεις των πολιτών».
Για τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που θα μας οδηγήσουν στα Ειδικά Σχέδια και την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας των περιοχών Natura, ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο και Λασίθι), τον Έβρο και την Ροδόπη, την ανατολική Πελοπόννησο (Λακωνία και Μεσσηνία), την ανατολική Θεσσαλία (Τρίκαλα, Καρδίτσα) και την δυτική Θεσσαλία (Λάρισα, Μαγνησία Σποράδες), οι ειδικές μελέτες για την ανατολική Μακεδονία – Θράκη (Ροδόπη, Ξάνθη, Θάσο, Καβάλα), για την Βοιωτία και Εύβοια, ενώ στην διαβούλευση βρίσκεται η ειδική περιβαλλοντική μελέτη του νοτίου Αιγαίου (Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Τζια, Κύθνος και Μήλος) όπως επίσης και για τη Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα και τα Γρεβενά.
Ειδικά, για το προς ψήφιση νομοσχέδιο της Κύρωσης του Πρωτοκόλλου του Γκέτεμπρογκ «για τη μείωση της οξίνισης, του ευτροφισμού και του όζοντος», ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς με αυτές τις τροποποιήσεις έχουμε την θέσπιση πιο αυστηρών εθνικών δεσμεύσεων στην μείωση των εκπομπών των τεσσάρων πιο επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων (θείου, διοξειδίου του αζώτου, των πτητικών οργανικών ενώσεων πέραν του μεθανίου και της αμμωνίας) αλλά καλύπτεται και για πρώτη φορά ένα πέμπτο είδος ρύπων, αυτών των «λεπτών σωματιδίων», ενώ γίνεται και ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά, με την ενσωμάτωση της ατμοσφαιρικής αιθάλης ως συστατικού των σωματιδίων.
Σε ότι αφορά την «Κύρωση της Συμφωνίας για τη διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών Αφρικής και Ευρασίας (AEWA)» ο υφυπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των ΜΚΟ, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων αποδημητικών και υδρόβιων πτηνών «δεν οφείλεται στις ανεμογεννήτριες ή σε συγκρούσεις με κτήρια, ή με οχήματα, αλλά είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα» και σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει δράσει προς την κατεύθυνση αυτή με σημαντικά αποτελέσματα. Με την κύρωση δε, της συμφωνίας, θα υπάρξει ένα διακρατικό ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Για τη συμφωνία για τη διατήρηση των κητωδών, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως «οι διατάξεις της δεν θίγουν τα εθνικά μας δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αποτελούν εφαλτήριο διεκδικήσεων ή αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας των χωρών». Στόχος της συμφωνίας είναι η προστασία της βιοποικιλότητας με ένα λεπτομερές σχέδιο. Η χώρα μας έχει αναλάβει δέσμευση να θέσει το 30% των ελληνικών θαλασσών σε καθεστώς προστασίας, εκ των οποίων το ένα τρίτο σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Ήδη εδώ και ένα χρόνο εργαζόμαστε πολύ σκληρά με τα συναρμόδια υπουργεία και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, για την κύρωση του Πρωτοκόλλου του Γκέτεμπρογκ, είπε πως αποτελεί μια τυπική διαδικασία, καθώς οι εκπομπές των ατμοσφαιρικών ρύπων καλύπτονται με την οδηγία ΝΕΚ, την οδηγία 2284/16 και από παλαιότερες. Επισήμανε πως το εθνικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ολιστικά το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δεν αναφέρεται σε όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση που, κατά την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, είναι οι οδικές μεταφορές, η βιομηχανική δραστηριότητα, η γεωργία, η διαχείριση αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων. Επισήμανε μεταξύ άλλων, πως τα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της ατμόσφαιρας στα αστικά κέντρα, ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι πάρα πολύ σοβαρά, υπενθυμίζοντας ότι και για τις δύο πόλεις, η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, από την πλευρά του ανέφερε για το Πρωτόκολλο μείωσης της όξυνσης του ευτροφισμού και του όζοντος σε επίπεδο εδάφους, ότι ξεφεύγει από τα στενά όρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά τις υπηρεσίες και άλλων υπουργείων, που θα πρέπει άμεσα να συνεργαστούν για να προχωρήσουν σχέδια, δράσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις ουσίας και όχι με ασκήσεις επί χάρτου, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα στην ασκούμενη περιβαλλοντική πολιτική από την κυβέρνηση. Παράλληλα αναρωτήθηκε εάν η χώρα μας θα λάβει και όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της διασυνοριακής ρύπανσης.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, εξήγησε πως καταψηφίζει το Πρωτόκολλο αυτό, γιατί οι προβλέψεις μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων που αναφέρονται, αν και ήδη έχουν ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο μέσω κοινοτικών Οδηγιών, έχουν μείνει «στα χαρτιά» καθώς έχουν νομοθετηθεί εξαιρέσεις και ειδικά σχέδια προκειμένου να παραμένει αλώβητη η κερδοφορία του κεφαλαίου, υποσκάπτοντας το εφαρμόσιμο των όποιων επιμέρους θετικών προβλέψεων.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, επισήμανε πως για το Πρωτόκολλο του Γκέτεμποργκ, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, υπάρχουν θέματα που απαιτούν τεχνική ανάλυση, όσον αφορά τους στόχους μείωσής της ανά τομείς, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές στις οικονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν από την εφαρμογή του.
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, ανέφερε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το Πρωτόκολλο για τη Διασυνοριακή Ρύπανση, όχι γιατί είναι επαρκές, ούτε και γιατί πιστεύει ότι θα εφαρμοστεί έστω κι αυτό, «αλλά γιατί δίνει ένα ακόμα εργαλείο στους πολίτες να σας εγκαλούν για τις παραβιάσεις των διεθνών πλαισίων, στις οποίες προβαίνετε προκειμένου να εξυπηρετήσετε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και ολιγάρχες».