Σιγή ιχθύος τηρεί η διοίκηση της Alpha Bank Α.Ε. όπως και η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε ως εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών σχετικά με τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τους εργαζόμενους….
Αφορούν την απόφαση της διοίκησης Ψάλτη να θέσει εκτός τράπεζας, ξαφνικά, περισσότερα από 15 στελέχη της, πριν από τα Χριστούγεννα.
Το προσωπικό ακούγεται ότι είναι αναστατωμένο από την πρωτοφανή απόφαση να εκδιώξει καταξιωμένα στελέχη από κρίσιμες διευθύνσεις όπως είναι αυτή της «Κυβερνοασφάλειας» και της «Περιουσίας» που έχει ως βασικό αντικείμενο ενασχόλησης την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, η οποία αποκαλείται και διεύθυνση προμηθειών.
Η εκπαραθύρωση διευθυντών , υποδιευθυντών και προσωπικό των δύο διευθύνσεων «πάγωσε» το προσωπικό διοίκησης.
Ξεχωριστή εντύπωση προκαλεί και το timing των αποχωρήσεων, καθώς δεν συνηθίζεται στις σοβαρές επιχιερήσεις να κάνουν τέτοιες κινήσεις ξαφνικά μέσα στις εορτές – καθώς παρότι φαίνονται ως παραιτήσεις προέκυψαν κατόπιν πιέσεων…
Η ρηξικέλευθη απόφαση του κ Ψάλτη να «τελειώσει» δύο διευθύνσεις σε διάστημα λίγων ημερών ταρακούνησε τη διοίκηση στην οδό Σταδίου ενώ κανένας δεν έμαθε με λεπτομέρειες τους πραγματικούς λόγους για την άμεση απομάκρυνση του προσωπικού.
Η επίσημη σιωπή της τράπεζας προκαλεί βέβαια διαφόρους ψιθύρους….
Πάντως η διεύθυνση της Κυβερνοασφάλειας είναι κρίσιμος πυλώνας για την τράπεζα όταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Ε[πίσης ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία της τράπεζας έχει και η διεύθυνση Περιουσίας που ασχολείται με την προμήθεια προϊόντων που αποτελεί βασικό μηχανισμό ελέγχου κόστους για το πιστωτικό ίδρυμα.
Η επιμονή του κ Ψαλτη για την απομάκρυνση του προσωπικού σε αυτό το επίπεδο είχε ως αποτέλεσμα να υποχρεωθούν πολλοί να υποβάλλουν παραίτηση.
Κάποιοι, ωστόσο, που μπήκαν στη λίστα απομάκρυνσης ζητούσαν απόλυση για να λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις.
Ωστόσο στο τέλος η πρόταση του κ Ψάλτη για παραίτηση πέρασε και σε διάστημα λίγων ωρών έκαναν στροφή 180 μοιρών.
Ο τρόπος που εξελίχθηκε η υπόθεση δείχνει ότι «κάποιον λάκο έχει η φάβα», τον οποίο ούτε η τράπεζα ούτε οι εμπλεκόμενοι θέλουν να παραδεχθούν.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (μεγάλων σε ηλικία) στελεχών ολοκληρώθηκε από την τράπεζα πριν από ένα έτος, στα τέλη του 2021, με πάνω από 500 αποχωρήσεις, ανώ τότε είχε «διαφημιστεί» ότι ανανεώθηκε το 20% των διευθυντικών θέσεων.
Επίσης σημειώνεται με νόημα ότι σε πρόσφατη ενημέρωση επενδυτών από τη διοίκηση, το καλοκαίρι, για τα αποτελέσματα εξαμήνου, η διοίκηση είχε αναφέρει ότι στοχεύει στρατηγικά σε βελτίωση της παραγωγικότητας κατά 25%, με ταυτόχρονη μείωση του καθαρού λειτουργικού κόστους κατά 60 εκατ. ευρώ το χρόνο ή κατά 40% μέχρι 2023.
Πάντως η μαζική απομάκρυνση στελεχών της τράπεζας, θεωρητικά, δεν μπορεί να περάσει στο «ντούκου» από την αρμόδια εποπτική Αρχή της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία πρέπει να ενημερωθεί όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος – καθώς θυμίζουμε ότι η διοικητική και διευθυντική ομάδα αποτελούν πεδίο υποχρεωτικής δημοσιότητας.Μέχρι σήμερα πάντως η διοίκηση δεν έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση ενημέρωσης καθώς το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Ίσως περιμένουν να πληρωθούν όλες οι θέσεις…