Περί τις πέντε φορές φθηνότερο από τον Αύγουστο: η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την καθοδική της πορεία χάρις και στον σχετικά θερμό χειμώνα που επιτρέπει την εξοικονόμηση των αποθεμάτων.

Τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη, το TTF στην ολλανδική αγορά, μειώθηκε κατά 4,67% στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου στις 09.35 ώρα Ελλάδος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου.

Η τιμή του φυσικού αερίου για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 50% σε διάστημα ενός μηνός … και απέχει σημαντικά από την κορύφωση του καλοκαιριού, όταν τον Αύγουστο είχε φθάσει στα 343 ανά MWh

Οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται το φθινόπωρο 2021, με την έναρξη της περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και στην συνέχεια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Εκτοτε, οι αγωγοί φυσικού αερίου που συνδέουν την Ρωσία με την Ευρώπη έχει σχεδόν κλείσει.

Ο όγκος των σημερινών συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθώς η βασική αγορά πρώτων υλών, η αγορά του Λονδίνου, είναι κλειστή.

Η πτωτική τάση των τιμών οφείλεται «στα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συγκροτηθεί και στην σχετικά χαμηλή ζήτηση, λόγων των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών», εξηγεί ο Σεμπάστιαν Πάρις Χόρβιτς της La Banque Postale Asset Management.

«Είναι καλή είδηση για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τις οικονομίες της περιοχής», λέει.

Πώς επηρέασε η συμφωνία της Ε.Ε. για πλαφόν

Η συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο συνοδεύθηκε από τη σημαντική μείωση των τιμών τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας.

Η τιμή του δείκτη αναφοράς στην Ευρώπη, για παραδόσεις τον Ιανουάριο στην αγορά του Αμστερνταμ (TTF), κατρακύλησε από τα 134 ευρώ την προηγούμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, στα 85 ευρώ την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου.

Επί έξι συνεχόμενες ημέρες, οι τιμές υποχωρούσαν καταγράφοντας μία συνολική πτώση σχεδόν 50 ευρώ ή 37%, ενώ η πτώση ανήλθε σε 26% σε εβδομαδιαία βάση. Στα σημερινά επίπεδα, η τιμή του φυσικού αερίου είναι 95 ευρώ χαμηλότερη από το πλαφόν των 180 ευρώ που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες.

Αν και η πτώση των τιμών το προηγούμενο διάστημα αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς σε μία συγκυρία παραγόντων, όπως:

– της αυξημένης προσφοράς λόγω εισαγωγών – ρεκόρ υγροποιημένου αερίου (LNG) και μεγάλης παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Γερμανία,

– της συγκρατημένης ζήτησης λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών στη Βόρεια Ευρώπη αυτή την εβδομάδα και

– της υψηλής πληρότητας των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου,

το πλαφόν δημιούργησε ένα κλίμα ασφάλειας στις αγορές ότι δεν θα σημειωθούν ξανά οι ακραία υψηλές τιμές του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Στο δίμηνο αυτό, οι τιμές ήταν συνολικά επί 40 ημέρες υψηλότερες από τα 180 ευρώ, με οδυνηρές συνέπειες

Για να ενεργοποποιηθεί το πλαφόν θα πρέπει αφενός η τιμή του δείκτη αναφοράς TTF να είναι υψηλότερη από τα 180 ευρώ επί τρεις ημέρες και αφετέρου να υπερβαίνει στο ίδιο διάστημα κατά 35 ευρώ την τιμή των συμβολαίων για προμήθεια LNG. H δεύτερη προϋπόθεση τέθηκε για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα μπορεί να προσελκύει φορτία LNG και να διασκεδαστεί έτσι η ανησυχία που εκφράστηκε από τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Το πλαφόν θα ισχύει για 20 ημέρες, αλλά θα προβλέπεται και η δυνατότητα αναστολής του αν υπάρχουν κίνδυνοι για την εξασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να αποφασίζει την αναστολή του, αν συντρέχουν προϋποθέσεις, όπως

– η ζήτηση αερίου αυξηθεί κατά 15% σε έναν μήνα ή κατά 10% σε δύο μήνες,

– οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή

– ο όγκος συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Για να επανέλθουμε στους λόγους που ώθησαν προς τα κάτω τις τιμές αυτή την εβδομάδα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο πάνω από τα 30 GW την επόμενη εβδομάδα ή περίπου 50% πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία ενεργειακής πληροφόρησης, Montel.

Κυρίως, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές LNG σημείωσαν νέο εβδομαδιαίο ρεκόρ και διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τα 4,4 δις. κυβικά μέτρα της περασμένης εβδομάδας, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να καταγραφεί μηνιαίο ρεκόρ, με τις εισαγωγές να υπερβαίνουν τα 18 δις. κυβ. μέτρα.

Επιπλέον, η πληρότητα στις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη ανέρχονταν τελευταία στο 83%, ελαφρά μόνο πιο κάτω από το 85% της περασμένης εβδομάδας, αλλά πολύ υψηλότερα από το 57% πριν από έναν χρόνο.

Μείωση κατανάλωσης 20,1% στην ΕΕ

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 20,1% στο διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου των πέντε τελευταίων ετών, δηλαδή πάνω από τον στόχο του 15% που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες (για την περίοδο Αυγούστου 2022-Μαρτίου 2023), ανακοίνωσε η Eurostat.

Λόγω της δραστικής μείωσης στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Ιουλίου να περιορίσουν σε εθελοντική βάση την κατανάλωση από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Ο στόχος ήταν να μειωθεί η κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο η κατανάλωση μειώθηκε «στις περισσότερες χώρες μέλη» ανέφερε η Eurostat. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δεν ανέλυσε τους λόγους αυτής της μείωσης, η οποία θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από το ιδιαίτερα ήπιο φθινόπωρο στην Ευρώπη, τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι καταναλωτές ή ακόμη και τη μείωση της παραγωγής σε ορισμένες βιομηχανίες.

Σε 18 από τις χώρες η κατανάλωση μειώθηκε πάνω από τον στόχο του 15%. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Φινλανδία (52,7%), τη Λετονία (43,2%) και τη Λιθουανία (41,6%). Η Ελλάδα ξεπέρασε επίσης στον στόχο του 15%.

Έξι χώρες μείωσαν την κατανάλωση, χωρίς όμως να φτάσουν τον στόχο: Ιρλανδία, Ισπανία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ιταλία και Σλοβενία. Αντιθέτως, σε δύο χώρες, η κατανάλωση αυξήθηκε, στη Μάλτα κατά 7,1% και στη Σλοβακία κατά 2,6%.

Η Eurostat υπογράμμισε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένει από τον Ιανουάριο κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.