Μόνο μια χούφτα εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο προσέχουν τις επιπτώσεις που έχει η δραστηριότητά τους στη φύση και τη βιοποικιλότητα, ενώ τα δύο τρίτα δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για να προστατεύσουν το περιβάλλον, σύμφωνα με μια έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, παραμονή της έναρξης της COP15 στον Καναδά, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από τις λιγοστές εταιρείες που προσπαθούν ενεργά να περιορίσουν τις επιπτώσεις της δραστηριότητάς τους στη βιοποικιλότητα, το ένα τρίτο έχει αλλάξει τις λάμπες και χρησιμοποιεί πλέον λαμπτήρες led. Λίγο λιγότερες από το ένα τρίτο κατάργησαν τις εκτυπώσεις σε χαρτί, το ένα τέταρτο προσαρμόζουν τη θέρμανση ή τον κλιματισμό τους ή εγκατέστησαν «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ONS από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, σχεδόν τέσσερις στις δέκα βρετανικές εταιρείες (ποσοστό 37%) ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η κλιματική αλλαγή στη δραστηριότητά τους.
Παραμονή της έναρξης της COP15 για τη Βιοποικιλότητα, στο Μόντρεαλ του Καναδά, η ONS σημειώνει ότι, με βάση την έρευνά της σε περίπου 10.000 εταιρείες, οι τομές των μεταφορών και της αποθήκευσης είναι εκείνοι που προσπαθούν περισσότερο να περιορίσουν τις επιπτώσεις τους στη βιοποικιλότητα (8%) ενώ τις λιγότερες δράσεις αναλαμβάνουν τα ιδιωτικά σχολεία και ο τομέας των ακινήτων.
«Εξαρτιόμαστε από τη φύση για την τροφή μας, το νερό μας, για να στεγαστούμε, για να ρυθμίσουμε το κλίμα, να διατηρήσουμε τον κύκλο παραγωγής των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου… Η βιοποικιλότητα περιλαμβάνει όλα τα ζωικά και φυτικά είδη και επιτρέπει στη φύση να είναι παραγωγική, ανθεκτική και ευπροσάρμοστη. Τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι υποβαθμίζεται σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε η ONS.
Ο βρετανικός οργανισμός υπενθύμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050 και ότι πολλές εταιρίες θα κληθούν να δημοσιοποιήσουν τα σχέδια ενεργειακής μετάβασής τους εντός του 2023.